Mandag ble en hel verden vitne til at en voldsom brann brøt ut i den historiske katedralen Notre-Dame midt i Paris.

To tredjedeler av taket ødelagt, men natt til tirsdag meldte brannvesenet i Paris at de hadde kontroll på brannen.

De har gjennom natten jobbet med å kjøle ned bygget.

Kunstskatter reddet

Til tross for den voldsomme brannen klarte brannmannskapet på stedet og redde ut store deler av kunstverkene og kunstskattene som var inne i katedralen.

Blant de viktigste relikviene som er reddet er den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag dagen han ble drept, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet.

Men katedralen har fått enorme skader, og underveis i brannen braste hovedspiret på katedralen ned i bygget.

Donerer gigantsum

Den franske milliardæren Francois-Henri Pinault sier i en pressemelding til den franske avisen Le Figaro at han donerer 100 millioner euro, cirka én milliard norske kroner til rehabiliteringen av kirken.

– Denne tragedien preger hele Frankrike, ikke bare de som er knyttet til åndelige verdier. Når en slik tragedie rammer landet vårt, ønsker vi å gjenopplive denne juvelen så fort som mulig, sier Pinault i pressemeldingen.

Pinault er styreleder og administrerende direktør for Kering gruppen som eier merker som Gucci, Yves Saint Laurent og Alexander McQueen. Han er gift med den meksikanske skuespilleren Salma Hayek, og skal være god for 19 milliarder pund. Det skriver Sky News.

Europas rikeste

Pinault er imidlertid ikke den eneste milliardæren som har donert store summer til gjenreisingen av katedralen. Den franske milliardæren Bernard Arnault sier at han vil donere 200 millioner euro til rekonstruksjonen. Det opplyser han i en pressemelding til nyhetsbyrået AP.

Bernard Aurnalt er styreleder og administrerende direktør for LVMH. Han er den rikeste personen i Europa, og verdens fjerde rikeste person, ifølge Forbes Magazine. Han skal være god for 91.3 milliarder dollar.