Vil ikke anke:

Frode Berg dømt til 14 år

MOSKVA (TV 2): Frode Berg (63) er funnet skyldig i spionasje, og er dømt til 14 års fengsel under strenge soningsforhold. Han vil ikke anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Berg mottok sin dom i byretten i Moskva tirsdag.

Han ble funnet skyldig i spionasje, og dømt til 14 års fengsel under strenge soningsforhold.

– Det var som vi forventet. Vi vil ikke anke, sier Bergs forsvarer Ilja Novikov til TV 2 umiddelbart etter domsavsigelsen.

Dermed er Bergs siste håp at president Vladimir Putin gir ham en benådning.

Berg må nå først vente på å motta en oversatt versjon av dommen. Dette kan ta noen uker. Deretter har han ti dager før dommen er rettskraftig. Så fort dommen er rettskraftig kan han søke om en benådning.

– Han vil skrive et brev til presidenten, og be om en benådning. Vi forventer at norske myndigheter gjør det som er nødvendig for å få Berg hjem, sier Novikov.

Frode Bergs forsvarer, Ilja Novikov, sier at de ikke vil anke saken. Foto: Aage Aune
Frode Bergs forsvarer, Ilja Novikov, sier at de ikke vil anke saken. Foto: Aage Aune

Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til et samlet pressekorps at de mener 63-åringen kan være tilbake i Norge innen kort tid, så lenge omstendighetene ligger til rette for det.

– Vi mener at det kan skje raskt i rette forutsetninger, men det er jo en benådning fra presidenten som er nøkkelen. Det vil kreve politiske forutsetninger. En forståelse som gjør at en benådning er mulig, sier Risnes.

Han tror Berg kan være tilbake i Norge i løpet av kort tid, men det forutsetter at det er en vilje til å benåde fra president Putins side.

– Vi har gjennomgått noen benådningssøknader og sett at det kan gå veldig fort i de tilfeller der man er innstilt på å benåde. Om dette er et slikt tilfelle vet ikke vi.

Den russiske forsvareren Novikov antyder at Berg kan sende sin søknad om benådning i mai.

– Ikke den viktigste dagen

Dette er Frode Berg anklaget for

  • Frode Berg har vært under etterforskning for overtredelse av den russiske straffelovens paragraf 276 som omhandler spionasje mot den russiske stat, med en strafferamme på mellom 10 og 20 år.
  • Han ble pågrepet da han skulle postlegge to konvolutter i Moskva. En bunke med 3.000 euro i kontanter skulle sendes til en adresse i Moskva, mens et elektronisk lagringsmedium i en annen konvolutt skulle til en annen adresse.
  • Russiske myndigheter mener pengene skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.
  • Sikkerhetstjenesten FSB hevder at lagringsmediet inneholdt krypterte, skriftlige oppdrag til en russisk statsborger med tilknytning til et skipsverft utenfor Arkhangelsk.
  • FSB mener at Berg hadde oppdrag i Russland for E-tjenesten også i 2015 og 2016, mens han jobbet for grensekommisjonen.

Berg har sittet i russisk varetekt i nesten ett og et halvt år.

Et enormt pressekorps hadde tirsdag møtt opp i retten i Moskva for å følge domsavsigelsen mot Nordmannen. Både internasjonale medier og samtlige de store russiske mediene fulgte den siste dagen i retten.

Men dette er ikke den avgjørende dagen for Frode Bergs fremtid, mener hans russiske forsvarer Ilja Novikov.

Advokaten sa til TV 2 før domsavsigelsen at han ser på dagens dom som en formalitet.

– Det skjer ikke så mye i dag. Vi sitter ikke og skjelver og venter på dommen. Den viktigste dagen for Frode Berg kommer senere, fortalte Novikov.

Ti dager som vil avgjøre Bergs skjebne

Nå som Berg har fått sin dom må han vente noen dager på å få oversettelsen. Å oversette dommen til engelsk kan ta opptil flere uker.

Deretter tar det ti dager før dommen blir rettskraftig.

I løpet av disse ti dagene må Berg ta stilling til om han anker eller godtar dommen.

Det har lenge vært klart at en frifinnelse er usannsynlig for Frode Berg. Nordmannen har likevel et håp om en benådning fra president Vladimir Putin.

Presidenten åpnet for dette under møtet med statsminister Erna Solberg 9. april for dette. Men han slo fast at han ikke kan benåde noen før det foreligger en rettskraftig dom.

Om Frode Berg godtar dommen, kan han muligens bli benådet av presidenten. Men han risikerer altså å miste muligheten til å anke en dom på 14 år i russisk fengsel.

– Det er dette som blir de viktigste dagene for Berg, sier Novikov.

Han sier til TV 2 at han de siste dagene ikke har fått tillatelse til å besøke Frode Berg. Mandag ventet han flere timer, uten å slippe inn. Likevel opplyser han at nordmannens helse er uforandret, og at hans hjerteproblemer bekymrer helsetjenesten i fengselet.

Det var forbud mot å filme og ta bilder under domsavsigelsen. Kun skrivende journalister fikk slippe inn i rettssalen.

Kraftig forsinket

Det var ventet at retten ville blitt satt til vanlig tid klokken 9 russisk tid, men Frode Berg ble svært forsinket og ankom ikke rettssaken før flere timer senere.

Ifølge TV 2s opplysninger har fengselet der Frode Berg sitter hatt en logistikkutfordring tirsdag, og fangebilen til Berg har sittet fast i trafikken.

Dommerne ventet dermed i flere timer på at Berg skulle ankomme rettssalen før retten ble satt.

Strafferamme på 20 år

Det er altså benådning som er den mest sannsynlige ruten for Berg til frihet. I andre lignende saker der utlendinger har vært spiontiltalt har det tatt cirka en til to måneder fra øyeblikket dommen faller til den spiondømte utlendingen er hjemme i sitt land.

Berg har hele tiden nektet straffskyld i henhold tiltalen.

Aktor ba om 14 år for den spiontiltalte nordmannen. Frode Bergs forsvarere la ned påstand om full frifinnelse, men sier det er svært usannsynlig. Spionasje har en strafferamme på 20 år i Russland.

Bergs forsvarer Ilja Novikov har vært tydelig på at han forventer at Berg blir dømt, men håper han deretter kan bli benådet og utlevert til Norge. Bergs forsvarere har sagt at de tror det kan foregå en hestehandel i kulissene, som kan resultere i at Berg får komme hjem til Norge.

Spilt med åpne kort

Frode Berg har innrømmet og spilt med åpne kort overfor russiske myndigheter at han var på et oppdrag for den norske etterretningstjenesten, men hevder at han ikke visste hva oppdraget gikk ut på og hva slags skade dette kunne utgjøre for Russland.

Berg har sittet i russisk varektet siden han ble pågrepet den 5. desember i 2017.