Frankrike er i sjokk og sorg etter storbrannen i den verdenskjente katedralen i hjertet av Paris.

Brannen herjer fortsatt mandag kveld, og brannvesenet jobber på spreng for å redde det som kan reddes av 856 år gamle katedralen.

– De evakuerte hele Notre-Dame, og mange kom løpende ut. Jeg står her med veldig mange andre mennesker, og alle er i sjokk, forteller Sjursen til TV 2.

– Hørte smell

Da brannen brøt ut satt 19-åringen på en café med venner. På vei til Cafeen hadde de lagt merke til røyk over takene i Paris, men hadde aldri trodd det skulle komme fra den historiske katedralen de nettopp hadde besøkt.

Plutselig kom flere vakter løpende forbi cafeen venninnene satt på, og vennegjengen gikk raskt bort til åstedet for brannen.

– Jeg står her og skjelver. Det er en så stor brann og masse røyk. De prøver å slukke det, men det er så mye røyk, forteller Sjursen til TV 2, som står rett utenfor Notre-Dame.

Hun sier brannvesenet kom 15 til 20 minutter senere.

– Det kom en dame ut fra katedralen som fortalte at hun hadde hørt et smell, og det kom flere løpende ut fra messen der inne, sier Sjursen.

BRANN: Martine Sjursen var utenfor Notre-Dame 20 minutter før brannen. Foto: Privat
BRANN: Martine Sjursen var utenfor Notre-Dame 20 minutter før brannen. Foto: Privat

– Det tok veldig lang tid før brannvesenet kom. Alle sto og så på og lurte på hvor brannvesenet var, sier hun.

Måtte evakuere

Mens TV 2 er på tråden med Sjursen blir de bedt om å evakuere området.

– Det er helt forferdelig. Det er så mye historie her, og så mye er ødelagt, sier Sjursen.

Den siste tiden er det satt i gang omfattende restaurering av katedralen. Så sent som fredag ble en rekke statuer fjernet fra taket. Statuene skal etter planen restaureres, før de i 2021 skulle bli satt på plass på taket igjen.

^
BRANN: Den dramatiske storbrannen har ødelagt mye av Notre-Dame. Foto: NTB/Scanpix

Franske myndigheter har satt av 11 millioner euro til å pusse opp katedralen. Den siste tiden har det blant annet vært mye stillas på taket av katedralen, der det altså nå brenner.

Hovedspiret på katedralen har falt.

Andre Finot, talsmann for katedralen, sier til nyhetsbyrået AP at hele det indre tre-interiøret, som er fra 1200-tallet, står i brann.

– Alt brenner. Ingenting vil stå igjen, sier han.