SKATT: På innsiden av Notre-Dame er det en rekke skatter, malerier og alter helt tilbake fra 1200-tallet. Katedralen sto mandag kveld i full fyr
SKATT: På innsiden av Notre-Dame er det en rekke skatter, malerier og alter helt tilbake fra 1200-tallet. Katedralen sto mandag kveld i full fyr Foto: Ludovic Marin

Reddet uvurderlige skatter fra katedralen

Den hellige tornekronen er blant de viktigste relikviene som er reddet. – For katolikker er det noe av det største av relikvier vi kjenner til, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 21 mandag kveld kom beskjeden om at alt inni i katedralen Notre-Dame sto i brann.

– Ingenting er igjen, sa Andre Finot, talsmann for katedralen, da.

Mye reddet

Natt til tirsdag kom derimot meldingen om at store deler av kunstverkene og kulturskattene er blitt reddet av de 400 brannfolkene som jobbet på stedet.

Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag dagen han ble drept, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

– For katolikker er det noe av det største av relikvier vi kjenner til, sier Øystein Ekroll, arkeolog og forsker i nordisk middelalderarkeologi ved Universitet i Bergen til TV 2.

De første som kom til stedet forsikrer om at de hentet ut så mye av kunst og skatter inne i kirken som mulig, hvor mye og hva er foreløpig ikke kjent.

Nyhetsbyrået AP skriver at 16 religiøse statuer ble fjernet fra tårnet for rengjøring forrige torsdag, og derfor er i god behold.

Bilder fra utsiden av katedralen viser imidlertid at flere av de malte glassvinduene har fått skader, skriver Expressen.

BRENT NED: Slik så katedralen ut da det brant mandag kveld.
BRENT NED: Slik så katedralen ut da det brant mandag kveld. Foto: Benoit Tessier

– Viktigste bygningen for franskmenn

Ekroll forteller at kirken har et skattekammer med uvurderlige kunstskatter.

– Når man går gjennom de fantastiske flotte dørene, så kommer man rett til det enorme orgelet. Orgelet er et av de største i Frankrike hvor de aller ypperste komponistene har spilt, sier Ekroll.

– Det er den viktigste bygningen for franskmenn. Det kan man også kjenne igjen hvor sentralt den ligger. Den ligger midt i hjertet av Paris, som ligger i midt i Frankrike, sier arkeologen.

Bildene fra stedet viser taket i full fyr. Like før 21 raste et brennende spir ned i katedralen. Bare dette er uerstattelig, sier forskeren.

– Det er et takverk som er like gammelt som katedralen selv, noe som sier at det er over 800 år gammelt, forteller Ekroll.

Betydelig monument

En av prestene i katedralen uttalte til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet, ifølge journalisten på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

REDDET: Jesu tornekrone ble reddet ut fra brennende Notre-Dame i Paris.
REDDET: Jesu tornekrone ble reddet ut fra brennende Notre-Dame i Paris. Foto: Philippe Lopez / AFP

Skattekammer

– Glassmaleriene har en enorm verdi i kirken. Flere av de er like gamle som kirken, og står der med originalmaling helt fra 1200-tallet. Hvordan disse klarer seg er et stort spørsmål, de er uvurderlige, sier Ekroll.

Utenom de viktige kunstskattene er det den viktigste bygningen for den franske befolkningen, ifølge forskeren.

– Det er sannsynligvis den mest kjente mellomalderbygningen i Europa og i Frankrike. Det er det selve begrepet av en gotisk katedral. Den er minst like viktig for franskmenn som Nidarosdomen er for nordmenn, sier Ekroll.

Tirsdag morgen kom flere gode meldinger om kulturskattene i Notre-Dame. Viseborgermesteren i Paris, Emmanuel Gregoire delte flere bilder av mange uvurderlige kunstskatter som er blitt reddet ut.

Det samme gjorde borgermester Anne Hidalgo:

.

UVURDERLIGE GLASSMALERIER: Det store rosevinduet vest i katedralen avbildet før brannen.
UVURDERLIGE GLASSMALERIER: Det store rosevinduet vest i katedralen avbildet før brannen. Foto: Ludovic Marin / AFP