URO: Uro på Nørrebro i København, etter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan har hatt demonstrasjon i området søndag.
URO: Uro på Nørrebro i København, etter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan har hatt demonstrasjon i området søndag. Foto: Mathias Øgendal / Ritzau Scanpix

23 pågrepet etter uro på Nørrebro i København

23 personer er pågrepet etter bråket på Nørrebro i København søndag, opplyser dansk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brøt ut store uroligheter på Nørrebro da den islamfiendtlige høyrenasjonalisten Rasmus Paludan stilte seg opp på Blågårds Plads for å holde en protest i bydelen.

I alt er 23 personer pågrepet, skriver Ekstra bladet. Flere steder på Nørrebro fortsatte urolighetene søndag kveld.

– De er siktet for en lang rekke forskjellige lovbrudd. Det går fra vold mot tjenestemann til ildpåsettelse, og at man ikke har etterkommet politiets henstillinger, sier visepolitiinspektør Allan Wadsworth-Hansen til avisen mandag morgen.

Etter midnatt skal det ha vært rolig i byen.

Kritiserer politiet

Paludan retter på sin side sterk kritikk mot politiet for ikke å ha gjort nok for å sikre hans ytringsfrihet da han søndag innledet demonstrasjonen på Blågårds Plads på Nørrebro. Overfor Danmarks Radio hevder høyrenasjonalisten at han selv ble beordret til å forlate området etter at hans islamprotest hadde resultert i store uroligheter.

Også politiet, som var massivt til stede, ble angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander og svarte med tåregass og beordre folk til holde seg unna området.

Paludan ønsket opprinnelig å holde søndagens demonstrasjon i innvandrergettoen Mjølnerparken, men fikk nei av politiet og flyttet den derfor til Blågårds Plads.

– Men det er selvfølgelig svært problematisk at politiet overhodet ikke har kontroll over situasjonen, sier han.

Kastet koran

Ifølge Ekstra Bladet hadde demonstrasjonen pågått i 15–20 minutter da en person stormet fram mot Paludan. Personen ble pågrepet. Spenningen økte ytterligere da Paludan begynte å kaste en koran opp i lufta. Paludan ble deretter selv geleidet vekk av politiet, opplyser Bangsgaard.

– Det som skjedde, var at jeg ble angrepet av en somalier, og så anholdt politiet ham og kastet meg inn i en mannskapsvogn. Da hadde jeg rukket å demonstrere i omtrent to minutter, sier Paludan, som søndag varslet at han vil fortsette demonstrasjonen på et annet sted i København.

Paludan stiftet partiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Selv ble Paludan nylig dømt til 14 dager betinget fengsel for overtredelse av rasismeparagrafen.

I mars brant Paludan og medlemmer av hans parti en utgave av Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som det ble arrangert en fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet på New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Paludan har så langt holdt 17 demonstrasjoner i år og 53 i fjor. Ifølge Danmarks Radio har beskyttelsen av islamkritikeren hittil kostet den danske staten 24 millioner kroner.