Hæren har tatt makten i Sudan

Hæren i Sudan har satt til side landets grunnlov og tar makten i en overgangsperiode på to år.

FJERNET: Sudans president Omar al-Bashir er fjernet fra makten og holdes i fangenskap på et sikkert sted. Foto: AFP
FJERNET: Sudans president Omar al-Bashir er fjernet fra makten og holdes i fangenskap på et sikkert sted. Foto: AFP

Hæren har fjernet president Omar al-Bashir fra makten og holder ham i fangenskap på et sikkert sted, opplyser Sudans forsvarsminister og visepresident Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf.

Han vil selv lede militærjuntaen.

– De væpnede styrkene ber alle om å bidra til sikre stabiliteten, og vi ber alle om å avstå fra hevnaksjoner og aggresjon, sier forsvarsministeren.

Militærkuppet kommer etter måneder med protester mot Bashirs regime.

Hæren innfører unntakstilstand i tre år og portforbud i én måned. Samtidig er grenser og luftrom stengt.

Demonstrasjoner

Tusenvis av demonstranter har i flere dager vært samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, hvor de har krevet presidentens avgang.

Demonstrantene har oppfordret hovedstadens innbyggere til å samle seg.

Øyenvitner opplyste til nyhetsbyrået AFP at flere militære kjøretøyer med soldater ankom hærens hovedkvarter torsdag morgen .

Det samme hovedkvarteret er Bashirs residens, og forsvarsdepartementet holder også til i bygningen. En militærkilde opplyser til DPA at pansrede kjøretøy har omringet stedet.

DEMONSTRANTER: Tusenvis av demonstranter har i flere dager vært samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, hvor de har krevet presidentens avgang. Foto: Reuters
DEMONSTRANTER: Tusenvis av demonstranter har i flere dager vært samlet utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum, hvor de har krevet presidentens avgang. Foto: Reuters

Flyplassen i Khartoum skal være stengt.

15 drept

Det er blant annet blitt tatt i bruk tåregass mot demonstrantene, men de har likevel holdt stand. I alt skal 15 mennesker være drept av regjeringsstyrkene de fire siste dagene.

Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 personer ha blitt drept i uro og sammenstøt.

75 år gamle Bashir har vært statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbrytelser.

Kritiserer militærkuppet

Den afrikanske union kritiserer militærkuppet i Sudan hvor president Bashir ble fratatt makten. Ikke den riktige framgangsmåten, sier kommisjonslederen i AU.

– Militærkuppet er ikke det riktige svaret på utfordringene i Sudan og på folkets lengsel, heter det i en uttalelse fra kommisjonsleder Moussa Faki Mahamat for Den afrikanske union (AU).

Militærjuntaen tok makten i Sudan torsdag og avsatte president Omar al-Bashir. Han er fengslet.

Kuppet skjer etter måneder med protester mot Bashirs regime. Demonstrasjoner startet i desember, da prisene på brød og drivstoff ble satt opp.

Protestbevegelsen oppfordret imidlertid torsdag til fortsatte demonstrasjoner.

De mener kuppet er igangsatt av nettopp det regimet de har protestert mot.

Mer innhold fra TV 2