DØDE: Det var turvante Eivind Smeland (52) som omkom etter et fall på over hundre meter i Lyngen i Troms tirsdag.
DØDE: Det var turvante Eivind Smeland (52) som omkom etter et fall på over hundre meter i Lyngen i Troms tirsdag. Foto: Stein Tronstad

omkom etter 100-meters fall fra fjelltopp:

– Han er den jeg minst ventet ville dø på denne måten

Eivind Smeland (52) var en svært erfaren fjellmann. I går gjorde han trolig en feilvurdering, som kostet ham livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 1. mars har hovedredningssentralen Nord-Norge logget 27 skredrelaterte hendelser. I disse omkom fem personer.

I går skjedde det igjen.

En skavl av fjelltoppen Sultinden i Lyngen i Troms brakk av og falt 100 meter ned. Oppå denne skavlen sto Eivind Smeland (52).

Erfaren fjellmann

52-åringen har besteget samtlige 145 topper i Lyngsalpene og tok, i følge venner, alltid forholdsregler når han var på topptur.

Sjokket var derfor stort blant turkamerater da de skjønte at det var Eivind som hadde omkommet i et skavlbrudd på fjelltoppen Sultinden i Lyngen i Troms tirsdag.

– Jeg har kjent Eivind gjennom 30 år og gått veldig mange turer i fjellet med ham. Vi har stått på mange topper sammen og blitt skremt av spor vi har sett helt utpå kanten. Derfor kom dette som et stort sjokk på meg. Han er den jeg minst ventet ville dø på denne måten, sier Stein Tronstad til TV 2.

I tillegg til å besteget samtlige topper i Lyngsalpene har Eivind Smeland også skrevet boken «The Lyngen Alps», sammen med Sjur Nesheim, om fjellene i dette området.

Skavlen brakk av under han

I dag har Tronstad hatt en gjennomgang av ulykken med de tre andre kameratene som Smeland gikk med på fjelltoppen Sultinden i Lyngen i går.

Tronstad har studert bilder som både Smeland selv tok, de tre turkameratene, samt bilder fra helikoptermannskapet på stedet. Alt for å prøve og finne ut hvordan det kunne gå så galt.

– Det er åpenbart at han ble lurt av det han så og gjorde en feilvurdering. På vei opp mot toppen stoppet han og tok av seg skiene i en 30 graders motbakke. Uten at han var klar over det, var han da allerede ute på skavlen. Han sto på samme sted i flere minutter, før hele skavlen brakk av under han, sier Tronstad og blir stille.

ERFAREN: Eivind Smeland har besteget samtlige 145 topper i Lyngsalpene. Vennene syns det er ubegripelig at det var han som omkom på fjelltoppen Sultinden tirsdag.
ERFAREN: Eivind Smeland har besteget samtlige 145 topper i Lyngsalpene. Vennene syns det er ubegripelig at det var han som omkom på fjelltoppen Sultinden tirsdag. Foto: Stein Tronstad

Smeland gikk først i turfølget på fire. Den ene kameraten sto bare få meter fra Smeland, da skavlen brakk av. Også han holdt på bli tatt under skavlbruddet, men klarte å redde seg inn. Den tredje kameraten sto på trygg grunn, mens den fjerde ikke hadde kommet seg helt opp på dette tidspunktet.

Det var de andre i turfølget som varslet politiet. De var vitne til den tragiske ulykken og ble ivaretatt av kriseteam i Lyngen.

Falt rundt 100 meter

– Det er åpenbart at Eivind var på et sted hvor han ikke skulle være. Men det er samtidig så merkelig, når han var så ansvarsfull, sier Tronstad.

Ifølge politiet falt Smeland rundt 100 meter før fallet utløste et snøskred. Store mannskaper fra politi og helse, Sea King, ambulansehelikopter og manskaper fra Røde Kors rykket ut.

En liten time etter meldingen kom inn til nødetatene, ble Smeland funnet ved hjelp av skredsøkeutstyr. Han ble erklært død på stedet.

Smeland etterlater seg kone og tre barn.

I dag har Stein Tronstad vært samlet med Eivind Smelands familie og venner.

– Vi har minnet en sjeldent stor entusiast, som alltid var smilende og blid. Etter han ble familiefar var han også svært ansvarsfull. Kona fortalte blant annet at forrige uke, da det var stor skredfare, gikk han heller tre turer til Rødtind (red.anm. en lav høyde på 470 meter på Kvaløya) for å unngå å sette seg selv i fare ved å gå på høyere topper. Nei, dette er bare helt uforståelig, sier Tronstad.

– Vil bli dypt savnet

Når Eivind Smeland ikke var familiefar eller koste seg på toppturer, jobbet han som overlege på kreftavdelinga ved UNN.

Klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo på kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken ved UNN var blant avdøde Eivind Smelands nærmeste kolleger.

– Eivind var en humørspreder som vil bli dypt savnet, sier Lindsetmo til TV 2.

Klinikksjefen forteller at Smeland hadde jobbet på UNN i mange år og var en kjernefagperson.

– Vi fikk den triste nyheten under et ettermiddagsmøte for ledergruppen i går. I dag har vi har vi hatt en samlingsstund for alle på kreftavdelingen der vi har vært sammen i sorgen, men også husket han med glede da han alltid spredde smil og glede, sier Lindsetmo.

Frykter skredpåske

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser at det er et kjent og tragisk faktum at perioden rundt mars og april – og dermed naturligvis påsken – er høysesong for skred i denne landsdelen. De frykter derfor at årets påske blir en skredpåske.

Hovedredningssentralen (HRS) opplyser at den eneste sikre metoden for å unngå å bli skredtatt, er å unngå absolutt alle potensielt skredfarlige områder. Det vil i praksis si at man ikke går på ski annet enn på flatmark, godt unna alle potensielle utløpsområder for skred.

HRS vet at dette er fullstendig urealistisk og de har ikke noe ønske om å ta fra noen gleden av å bruke naturen også på vinterstid.

– Det du absolutt bør lære deg, er å vurdere hvilken risiko du utsetter deg for, og hvordan du kan redusere den til at akseptabelt nivå, opplyser HRS Nord-Norge.