RØFF BEHANDLING: Makaveli Lindén var i flere slåsskamper med fengselsbetjenter i fransk fengsel.
RØFF BEHANDLING: Makaveli Lindén var i flere slåsskamper med fengselsbetjenter i fransk fengsel. Foto: Dominique Trossat/ap

drapssiktede Makaveli lindén:

Lå i koma i flere dager

OSLO TINGRETT (TV 2): Da drapssiktede Makaveli Lindén satt varetektsfengslet i Frankrike, hadde han et lengre sykeopphold fordi han falt i koma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lindén skal ha hatt det svært tøft da han satt fengslet i Dijon i Frankrike, der han ble pågrepet i oktober.

Ved flere anledninger skal Lindén ha rasert sin egen celle. I tillegg har han hatt flere slagsmål med fengselsbetjentene.

Onsdag ble Lindén fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Der kom det frem at han i tillegg til å ha hatt flere slåsskamper med fengslesvakter, på et tidspunkt havnet i koma. Han ble også påført brannskader.

– Han ble funnet bevisstløs på cellen, og lå inntil en varmeovn, forteller hans forsvarer.

Det er fra tidligere kjent at Lindén i slutten av januar ble funnet bevisstløs på cellen sin. Under fengslingsmøtet ble det kjent at han ble liggende i koma i en til to måneder.

Forsvarer Storrvik sier han ikke vet hva som gjorde at Lindén lå bevisstløs, men at de jobber med å få dokumentert hva det var.

Lindén har fremdeles et brannsår som følge av at han sovnet inntil varmeovnen. Storrvik var nøye på at dette måtte følges opp på Ila fengsel- og forvaringsanstalt, der Lindén skal sitte varetektsfengslet.

– Men det ser ut som han ikke fikk noen senskader av å ligge uten oksygen. Det er en side av det som er positiv, sier Storrvik.

Problemfange

Lindén møtte i fengslingsmøtet i en rød genser og brune bukser. Han erkjente straffskyld i henholdt til drapssiktelsen, og samtykket til varetekstfengsling i fire uker.

Lindén kom iført håndjern, tett fulgt av fire politibetjenter. Forsvarer Øystein Storrvik ønsket at Lindén skulle få slippe håndjern, men retten opprettholdt avgjørelsen på bakgrunn av tidligere hendelser i varetekt.

Han fortalte selv under møtet at han ofte kom i slagsmål med fengselsvaktene i Frankrike.

Den franske statsadvokaten Pascal Labonne-Collin har tidligere sagt til TV 2 at de har hatt store problemer med Lindén, og at han ved flere anledninger har rasert cellen sin.

Til Dagbladet sier Labonn-Collin at de nå er glade for å bli kvitt Lindén.

Forsvarer Storrvik mener systemet i Frankrike er veldig annerledes fra det vi er vant med i Norge, og at dette har slått uheldig ut for svensken.

– Det er et helt annet system enn det vi er vant med i Norge. Det er mye røffere. Det har vært litt utagering og tøffe tak som har ført til disiplinering, og så har dette blitt til en ond sirkel.

Tilfeldig offer

Politiet har hele tiden vært tydelige på at de mener Lindén tok seg inn i leiligheten til Heikki Paltto (24) med hensikt om å begå et ran. Politiadvokat Hatlo forklarer at den teorien ikke er svekket.

– Det han har forklart er at han ville begå et ran, og at det gikk fryktelig, fryktelig galt.

– Var Heikki Paltto et tilfeldig offer?

– Sånn vi ser det så var han helt tilfeldig, ja.

– Hvor uvanlig er denne saken.

– Den er ikke helt uvanlig, men den er veldig stygg. At man bryter seg inn i en leilighet og ender opp med drap, det vil jeg si er stygt, sier Hatlo.

LES OGSÅ: Plasseres sammen med landets farligste

Storrvik sier at han oppfatter sin klient som svært preget av situasjonen, noe han har oppfattet hver gang han har besøkt ham i varetekt i Frankrike.

– Virker det som han angrer?

– Han gjør det, helt klart. Det ser man på kroppsholdningen hans når han snakker om det. Han tynges av det, sier Storrvik.

Belgisk politi vil avhøre Lindén

Lindén er altså fremdeles mistenkt for å ha drept 58 år gamle Johanna Jostameling. Belgisk politi sier onsdag til TV 2 at de ønsker å komme til Norge i forbindelse med sin drapsetterforskning.

– Det foreligger ingen konkrete planer, men påtaleansvarlig ønsker å sende belgisk politi til Norge for å avhøre Lindén. Han må først få den offisielle tillatelsen fra norske myndigheter, sier Nele Poelmanns, statsadvokat og talsperson for påtalemyndigheten i Mechelen til TV 2.

LES OGSÅ: Offer: – Nå skjønner jeg hvor heldig jeg har vært

Politiadvokat Hatlo sier til TV 2 at de kun venter på at Belgia skal ta kontakt.

– Vi har tatt kontakt med Belgia i dag, og sagt at han sitter i varetekt hos oss, og vi kan bistå de om de vil komme for å avhøre ham, sier han.