DØMT HER: Totalt 31 vitner forklarte seg i den tre uker lange rettssaken som fant sted i Oslo tingrett.
DØMT HER: Totalt 31 vitner forklarte seg i den tre uker lange rettssaken som fant sted i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Utførte flere grove knivran i 2017 – nå er de unge guttene dømt

Kompisgjengen fra Oslo truet og ranet flere unge gutter for halvannet år siden. To av de seks tiltalte er dømt til ubetinget fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsene ble omtalt som en ransbølge sommeren og høsten 2017.

Politiet har i etterforskningen hatt problemer med å identifisere gjerningspersonene. I september i fjor ble det omsider tatt ut tiltale mot seks gutter som i dag er mellom 16 og 18 år gamle.

Tiltalen omfatter totalt syv ran, men flere av de tiltalte har kun vært med på ett eller to av dem.

Tirsdag kom dommen fra Oslo tingrett. To av guttene er dømt til ubetingede fengselsstraffer, mens de øvrige har fått samfunns- eller ungdomsstraff.

Alle guttene har enten anket dommen eller bedt om betenkningstid.

Vold og grove trusler

De groveste ranene har tingretten i sin dom oppsummert slik:

Tøyenparken, 5. juli: En onsdag kveld ble en ung gutt truet til å gi fra seg telefon og lommebok. De tiltalte og minst to ukjente personer var med på ranet. Gutten som ble ranet, ble holdt fast med et kvelertak mens gjerningspersonene truet med å ta frem en kniv.

Etter ranet ble gutten fortalt at han ville bli drept dersom han fortalte noen om det som hadde skjedd. Han ble også beordret til å ligge under en benk i parken i minst ti minutter til mennene var borte fra stedet.

Skøyen skole, 22. september: En rekke ungdommer var på fest ved skolen en fredag kveld. Der ble en 16 år gammel gutt oppsøkt av tre personer som ville ha telefonen hans. Politiet har kun identifisert en av gjerningspersonene.

To av gjerningspersonene sto på hver sin side av gutten og dro i armene hans, mens den tiltalte pekte en kniv mot guttens mage. «Du kjenner meg ikke, jeg stabber deg», skal tiltalte ha sagt før han spyttet gutten i ansiktet.

Gutten valgte til slutt å gi fra seg telefonen og oppgi koden til den.

Frognerparken 22. september: To unge gutter på 15 og 16 år hadde vært på fest sammen med andre ungdommer da de var på vei hjem fredag kveld. Da ble gutten oppsøkt av fem-seks andre gutter, som ifølge retten opptrådte som en gruppe.

De to guttene ønsket ikke å gi fra seg noen eiendeler, og gjerningspersonene gikk derfor fysisk til angrep. En av guttene ble slått i hodet slik at han falt i bakken, før han ble sparket en rekke ganger i overkroppen.

Samtidig ble guttens kamerat truet med en kniv mot strupen. Guttene ble fratatt telefoner, en jakke og et skateboard.

Vinderen T-banestasjon, 13. oktober: En 14 år gammel gutt var sammen med noen kamerater da de tiltalte kom bot til ham og hilste. De ville vite om det var fest noe sted og fremstod vennlige.

Stemningen skiftet raskt da en av guttene tok tak i 14-åringens Canada Goode-jakke, dro opp genseren hans og dyttet ham opp mot en vegg. Deretter tok en annen gutt frem en kniv og holdt den mot 14-åringens mage.

«Gi meg jakken din, eller så stabber jeg deg», skal gjerningspersonen ha sagt. En av guttene slo deretter 14-åringen i ansiktet før gjengen løp til t-banen og stakk fra stedet.

Tidligere dømt for voldtekt

De tiltalte har i all hovedsak nektet straffskyld etter tiltalen. For de hendelsene som ikke er fanget på videoovervåking forklarer flere av dem at de aldri har vært på stedet.

«Ved samtlige ranshendelser var utbyttet lite. Allmennpreventive hensyn tilsier likevel en streng reaksjon», skriver tingretten. «Det er dessuten skjerpende at alle ranshendelsene er begått mot unge fornærmede i sårbare situasjoner».

Kun i de mest alvorlige sakene kan personer under 18 år dømmes til ubetinget fengselsstraff for ran. Tingretten mener det er tilfelle for to av de tiltalte i denne saken – blant annet fordi de sammen er dømt for grove ran og en voldtekt tidligere.

Tre av de fire øvrige tiltalte var ikke fylt 16 år da ranene skjedde, og det skal derfor enda mer til for å dømme dem til ubetinget fengsel. Fjerdemann, som var fylt 16 år, er idømt 350 timers samfunnsstraff fordi han hadde rent rulleblad fra tidligere.

I tillegg til fengsel, samfunnsstraff og ungdomsstraff er guttene dømt til å betale mellom 15.000 og 20.000 kroner i oppreisning til hvert av ransofrene, i tillegg til erstatning for gjenstandene de fraranet dem.