SER I KRYSTALLKULA: Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic tror ikke boligprisene vil stige noe særlig mer i 2019. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix) / Prognosesenteret
SER I KRYSTALLKULA: Prognosesenterets sjeføkonom Nejra Macic tror ikke boligprisene vil stige noe særlig mer i 2019. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix) / Prognosesenteret

Ekspertens klare boligoppfordring

Påsken er kjent som en tid hvor aktiviteten i boligmarkedet skyter i været. Boligpris-ekspert Nejra Macic har en klar beskjed til de som vurderer å selge boligen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt påske pleier boligmarkedet å få en stor oppsving. Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sier denne «vårflommen» først og fremst har pleid å gjelde eiendommer med hage.

– Det er flest eneboliger og småhus som legges ut. De som eier en hage venter gjerne til våren med å selge, for da kan de vise frem den, sier Macic.

Mange boliger

For de som ikke har hage, er ikke våren i seg selv like betydningsfull. Men fortsatt er det mange som uansett synes at våren er en passende tid å flytte. Resultatet er at det ofte blir svært mange boliger til salgs i tiden etter påske.

– Men siden påsken kommer relativt sent i år, har mange boliger allerede blitt lagt ut for salg. I mars i år ble det lagt 31 prosent flere boliger ut på Finn enn i mars i fjor. Tilbudsøkningen som pleier å komme etter påske, har allerede kommet, sier Macic.

Økonomen tror derfor det er grunn til å tro at apriltallene vil vise en liten nedgang.

Unngå «saueflokken»

Det er svært mange som nå har lagt boligene sine ut for salg, og derfor har Macic en klar oppfordring til de som vurderer å selge.

– Hvis du ikke legge ut boligen, kan det være lurt å vente. Da unngår du å bli en del av «saueflokken».

Når det gjelder hvorvidt det lønner seg å kjøpe bolig nå, er Macic opptatt av å skille mellom dem som kjøper for å bo, og de som kjøper for å investere.

– Hvis man har et perspektiv om å ikke selge før om fire-fem år, er det helt trygt å kjøpe til enhver tid. Om man kjøper på topp, venter man med å selge til det kommer en ny topp. Dersom man kjøper for å investere, kan det være lurt å vente til slutten av året.

Oppgang i mars

Onsdag 3. april presenterte Eiendom Norge boligstatistikken for mars, som viste at boligprisene steg med 0,7 prosent nominelt.

Korrigert for sesongvariasjoner steg mars-prisene med 0,3 prosent, som innebærer at boligprisene er 3,2 prosent høyere enn de var for et år siden.

– Veksten i antall bruktboliger til salgs er stor sammenlignet med mars i fjor, men dette har sammenheng med at påsken i sin helhet er i april. Normalt utgjør påsken et vannskille i boligmarkedet, da mange ønsker å selge boligen sin i takt med at våren springer ut, uttalte Christian Vammervold Dreyer, som er administrerende direktør i Eiendom Norge.

Forventer flat utvikling

Macic tror all vekst i boligprisene gjennom 2019 har kommet i årets første kvartal. Resten av året spår hun en flat utvikling eller en liten nedgang.

– Den viktigste årsaken til det er renteøkninger. Vi har fått to på et halvt år, og flere skal det bli. Aller mest vil dette bite i byene, der mange av de med høyest lån befinner seg, sier Macic.

Med økte renter vil færre ha råd til å ta opp boliglån, som igjen betyr at færre kan kjøpe bolig.

En annen grunn til at Macic tror boligprisene vil stagnere, er at flere boliger blir bygget ferdig.

– Med flere ferdigstilte boliger, selger husholdningene sine brukte boliger. Da blir flere boliger tilgjengelig på markedet.

Macic peker også på fallende befolkningsvekst og det kommende gjeldsregisteret som faktorer som vil holde boligprisene nede.

– I slutten av 2019 tror vi at man vil se priser som ligger et par prosent lavere enn i 2018 på samme tid. Vi ser ikke for oss en dramatisk nedgang, men noe.

– Årets vekst er tatt ut

Terje Buraas i DNB Eiendom sier det normalt kommer et rush av boliger på markedet etter påske, særlig når det gjelder eiendommer med hage. I år har det likevel skjedd noe spesielt.

– Eneboliger har egentlig solgt bra gjennom vinteren, og det har vært høy aktivitet. Dette kan ha gitt en smitteeffekt utover våren, sier Buraas.

Buraas spår at boligprisene vil holde seg stabile videre fremover, med fortsatt høy aktivitet.

– Vi tror årets vekst er tatt ut, og at prisene vil være omtrent de samme ved juletider.