SKJEDDE HER: To kvinner ble angrepet av den siktede her på Birkelunden i Oslo natt til søndag.
SKJEDDE HER: To kvinner ble angrepet av den siktede her på Birkelunden i Oslo natt til søndag. Foto: Daniel Laabak

Samtykker til fengsling:

Portugiser knivstakk tilfeldig kvinne i Oslo – er tidligere dømt for vold

I 2017 ble mannen i 40-årene bedt om å flytte bagen sin fra et sete på T-banen. Da slo han en mann rett i ansiktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag vil mannen bli varetektsfengslet i fire uker. Han vil ikke ha innsyn i sakens dokumenter mens han sitter fengslet, opplyser politiadvokat Rita Parnas.

Mannens forsvarer Anja Hellander bekrefter overfor TV 2 at siktede har samtykket til fengsling.Det vil derfor ikke bli noe rettsmøte mandag.

Han har erkjent at han knivstakk en kvinne på Birkelunden i Oslo natt til søndag, og at han forsøkte å stikke enda en kvinne. Han har imidlertid nektet straffskyld for drapsforsøk, opplyser hans forsvarer Øystein Storrvik.

Den portugisisk-canadiske mannen har forklart at knivstikkingen ikke var planlagt. En av kvinnene har blitt operert på Ullevål sykehus, og mandag vil hun få tilbud om hjelp fra bistandsadvokat.

Slo mann i ansiktet

Politiet har tidligere opplyst at de har «noe kjennskap» til siktede. En dom fra Oslo tingrett viser at han ble dømt til 14 dagers fengsel for voldsbruk i 2017.

Ifølge dommen har mannen også opplyst for politiet at han ved et tilfelle ble dømt i en straffesak i Tyskland. Han hadde på tidspunktet oppgitt bostedsadresse i Lisboa og ingen jobb i Norge.

Hendelsen han ble dømt for i 2017, fant sted på i en t-banevogn på Gaustad. Da en mann ba ham om å flytte på en bag, slik at mannen kunne få sitteplass, svartnet det for portugiseren.

Ifølge både fornærmede og et vitne gikk portugiseren rett til angrep og slo mannen rett i ansiktet minst én gang. Vitnet oppfattet tiltalte som «svært aggressiv og hissig».

Portugiseren forklarte i retten at han kan ha kommet borti mannens ansikt, men at det var fordi t-banen beveget mye på seg. Det var altså ikke et tilsiktet slag, har han forklart.

Rask pågripelse

Hendelsen i helgen ble meldt inn til politiet klokken 3.11 natt til søndag. En kvinne i 20-årene ble stukket ned på gateplan på Birkelunden, ikke langt fra Paulus kirke.

Kvinnene var oppegående, og ga politiet en beskrivelse av gjerningsmannen og fortalte i hvilken retning han forlot stedet. Det førte til en rask pågripelse av mannen i midten av 40-årene kun få minutter senere.

Mannen var også i besittelse av kniven da han ble pågrepet.

Det er ikke kjent om han vil samtykke til varetektsfengsling mandag.