maktkamp i korridorene:

Støre forsøker å kvele oljeopprøret

SPILL I KORRIDORENE: AP-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte fredag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SPILL I KORRIDORENE: AP-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Berg-rusten, Ole
Det gikk mot nederlag for LO og Ap-ledelsen i spørsmålet om oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå jobber LO i korridorene og Jonas Gahr Støre advarer partiet.

I sin oppsummering av debatten fredag, la Jonas Gahr Støre partilederkraften sin i å stanse oljeopprøret i partiet.

– Vi har et partiprogram. Det gikk vi til valg på og det styrer vi på hver uke i Stortinget. Jeg har begynt å tenke på nytt partiprogram, men dagens program står vi på, sa Støre til landsmøtet.

Han pekte også på at Solberg-regjeringen har lagt saken død.

– Den posten i vårt program blir det ikke noe av fordi regjeringen har lagt saken død. Vårt program står. Det er ikke fryktelig interessant hva som står i programmet fordi saken er der den er, sa Støre.

På landsmøtet i 2017 la Jonas Gahr Støre hele sin tyngde som partileder inn på å forhandle frem et kompromiss for de neste fire årene. Halvveis ut i perioden så kompromisset ut til å dø.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, mener Støre nå viser lederskap.

– Jeg går ut fra at landsmøtet forstår alvoret i Støres budskap, sier Eggum til TV 2.

Støres kompromiss

Støre ble hyllet i 2017 for å ha laget kompromisset som balanserte ønskene om oljeaktivitet med vern av sårbare områder. Partiet gikk den gang inn for:

  • Konsekvensutredning av Nordland 6, området utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja som har størst potensial for store funn av olje.
  • Avvente ny kunnskap om områdene i Nordland 7 og Troms 2. En eventuell konsekvensutredning vil ikke bli satt i gang før etter 2021.
  • Åpne for petroleumsfrie soner som ivaretar særskilt viktige områder av Lofoten, Vesterålen og Senja.

En rekke fylkeslag har gjort vedtak der de går mot kompromisset, samtidig som LO har advart mot å bryte partiprogrammet.​

LO-press

Dagens Næringsliv skriver fredag at redaksjonskomiteen i partiet har begynt å skisse en forklaring på hvorfor Ap vil bryte partiprogrammet halvveis i stortingsperioden.

Det avviser kilder overfor TV 2.

I korriodrene under landsmøtet har det blitt jobbet på spreng for å hindre at saken når avstemning i landsmøtesalen søndag.

– Jeg ser at hvis saken går til votering i salen er sjansene store for at kompromisset ikke står seg, men jeg har stor tiltro til at arbeidet i redaksjonskomiteen og bilaterale samtaler kan stanse avstemning, sier Eggum.

TROR PÅ LØSNING: Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
TROR PÅ LØSNING: Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Ruud, Vidar

– Det er uvisst hvordan dette vil ende på søndag. Dette avhenger av arbeidet de gjør på "loftet" i redaksjonskomiteen. Hvis de fremmer en enstemmig innstilling, så vil jeg bli overrasket hvis noen gjenreiser et forslag for å få saken til behandling, legger han til.

Overbeviser sine egne

TV 2 er kjent med at leder i Fagforbundet, Mette Nord, argumenterer for å stå på partiprogrammet.

Budskapet fra Nord er at "et ord er et ord" og "en avtale er en avtale", uavhengig av hva man måtte mene om saken.

Nord er enig med AUF og flertallet av fylkeslagene i saken.

Ikke noe å si

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er klar i sin tale. Han mener kompromisset må bli stående.

– Det kommer ikke til å ha skje noe uansett hva Arbeiderpartiet mener. Det er litt sårt å si at vårt program ikke har noe betydning, men det er avklart mellom de borgerlige partiene, sier Skjæran til TV 2.

– Han advarer mot å bryte partiprogrammet og det han kaller en kontrakt med velgerne. Jeg er opptatt av at selv om partiprogrammet ikke er spesielt interessant i Stortinget, så er det en kontrakt med våre velgere. Den kontrakten med velgerne har ikke en utløpsdato før neste partiprogram kommer, sier den påtroppende nestlederen, og fortsetter:

– Når vi skal satse mer på havet, så er det for oss i Nordland helt utenkelig at man skal starte det prosjektet med å verne halve havet våres. Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er et av de viktigste næringsområdene i Nord. Jeg advarer sterkt mot å gi områdene en form for vernestatus og jeg tror heller ikke landsmøtet lander på noe sånn.​

Flere representanter for oljenæringen har advart Ap mot å skrote oljekompromisset. Leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sa tidligere denne uken til NTB at han forventer at det ikke skapes usikkerhet om arbeidsplassene i næringen.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og et stabilt og forutsigbart petroleumsskatteregime. Vi forventer at partiprogrammet står fast ut perioden. Dette gjelder Norges viktigste næring, og vi forventer at Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om arbeidsplassen til nesten 200.000 mennesker, sa han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook