IKKE POPULÆR HOS ALLE:Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre taler til landsmøtet torsdag ettermiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE POPULÆR HOS ALLE:Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre taler til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje

krisetall for ap-lederen:

42 prosent av egne velgere vil bytte ut Støre

Jonas Gahr Støre har ledet Arbeiderpartiet i snart fem år. Det mener 4 av 10 Arbeiderparti-velgere er nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På spørsmål om sin egen stilling i partiet, svarer Støre:

– Akkurat nå føles den kjempegod! Jeg har møtt et landsmøte med 1.000 stykker i salen som jeg følte jeg hadde god kontakt med. Det å få tillit av valgkomiteen til gjenvalg, er også bra.

Men samme dag som Arbeiderpartiet åpnet landsmøte og to dager før Støre får gjenvalg som Ap-ledere, kan TV 2 presentere en fersk gallup som viser at Støre langt ifra har alle Ap-velgerne i ryggen.

Kantar TNS har på vegne at TV 2 spurt velgerne om Jonas Gahr Støre er den rette til å lede Arbeiderpartiet.

42,6 prosent av velgerne som sier de vil stemme Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg og har en mening om spørsmål, mener Støre er feil mann ved Ap-roret.

Blant alle spurte som har en mening om spørsmålet svarer 57,3 prosent nei, mens 42,7 prosent mener Støre er den rette til å lede Arbeiderpartiet.

Blant velgerne som sier de vil stemme SV ved høstens kommunevalg står Jonas Gahr Støre sterkt. her svarer et klart flertall av de som har en mening at han er den rette til å lede partiet.

– Surpomp

I Arbeiderparti-dominerte Ringsaker i Hedmark er også flere tvilende til om Støre er den rette lederen.

Partiet fikk over 50 prosent av stemmene i valget i 2015.

– Han er litt for vinglete og kommer ikke frem med egen politikk. Kun kritikk mot andre, sier Stein Erik Kleiven.

– Arbeiderpartiet burde hatt noen andre. De har sikkert noen bedre folk en han. Han er en surpomp og en arrogant type, sier Per Arne Lund.

– Jeg tror det er på tide med et bytte. Han fremstår ikke som den rette for den vanlige arbeiderpartiklassen, sier Roar Skutebergsveen.

– Vi har en strålende ledelse

Lørdag velges etter alt å dømme Bjørnar Skjæran (52) fra Nordland som ny nestleder i Arbeiderpartiet. En enstemmig valgkomité ønsker han som nestleder.

ERSTATTER GISKE: Bjørnar Skjæran under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus.
ERSTATTER GISKE: Bjørnar Skjæran under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus. Foto: Pedersen, Terje

Skjæran gir full støtte til Støre og mener i motsetning til en del av Ap-velgerne at dagens ledelse er strålende.

– Hva kommer du til å bidra med inn i ledelsen?

– Jeg er meg, da. Jeg har vært i sentralstyret i seks år og alle kommer inn med de erfaringene, bakgrunnen og interessene man har. Jeg synes politikk vår er komplett, men mitt perspektiv er distriktspolitikk, verdiskapning og at ressursene ligger utover hele landene, sier Skjæran til TV 2.

– Er det noe av dine områder som vil utfylle ledelsen?

– Vi har en strålende ledelse som blir gjenvalgt på dette landsmøtet og uavhengig av om jeg blir valgt eller ikke, så har vi strålende ledelse. Vi er et stort lag. Ledelsen er viktige, men det viktigste med Arbeiderpartiet er at vi er en folkebevegelse, sier han.

– Men valgkomiteen har jo pekt på deg og at det trengs to nestledere. Det er jo noe du må ha som dagens ledelse ikke har? Du er litt beskjeden nå?

– Nei, det er ikke beskjedenhet, men jeg registrerer jo hvordan lederen i valgkomiteen argumenterer. Det er jo hyggelig, sier Skjæran.

Valgkomiteen har trukket frem at hans bakgrunn som gårdbruker og lokalpolitiker vil styrke ledelsen.

– Han har sitt daglige virke utenfor Stortinget og bringer med det inn perspektiver fra politisk debatt og partiarbeid lokalt, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som har ledet valgkomiteen, da de presenterte nominasjonen.

Men det må flere spørsmål til før Skjæran selv peker på noe som skiller han fra dagens ledelse.

– Kom igjen. Hva er det du har, som dagens ledelse ikke har?

– Jeg startet jo i arbeidslivet veldig tidlig og har vært selvstendig næringsdrivende hele mitt liv, som gårdbruker og yrkessjåfør. Da får man jo følt på kroppen hvordan det er å skape verdier, sier Skjæran, som var ordfører i Lurøy kommune fra 2011-2015

– Noen snakker om at dagens ledelse har et elite-stempel?

– Vi har en lang tradisjon med å ha en bredt sammensatt ledelse. Det har vi også i dag med Kjersti fra Innlandet, Hadia fra en liten bygd i Rogaland og Jonas fra Oslo. Hvis man ser tilbake frem til 2015 hadde vi 22 år på rad med en nestleder fra Nord-Norge, så hvis landsmøtet lander på meg snakker vi jo ikke om en ny tradisjon, men nesten å gå tilbake til normaltilstand, sier den påtroppende Ap-nestlederen.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 i tidsrommet 25. - 29. mars 2019. 982 personer med stemmerett er intervjuet.

Det er de samme personene som har fått spørsmål om hva de ville stemme dersom det var kommunevalg i morgen. Her fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 26,4 prosent.