VOLDSALARM: Kvinnen som ble drept på Strømmen fikk voldsalarm etter en anmeldt hendelse som involverte mannen som drepte henne mandag.
VOLDSALARM: Kvinnen som ble drept på Strømmen fikk voldsalarm etter en anmeldt hendelse som involverte mannen som drepte henne mandag. Foto: Aage Aune

Sterk kritikk mot voldsalarmer: – Det er en falsk trygghet

Flere norske kvinner har blitt utsatt for vold, eller drept, mens de bar en voldsalarm. – Det er en falsk trygghet, sier lederne for Krisesekreteriatet og Landsforeningen for voldsofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En voldsalarm ser ut som en telefon, og aktiveres ved at man holder en knapp inne i tre sekunder. Da blir det opprettet et anrop til politiet, som kun kan avbrytes av politiet. Alarmen er utstyrt med GPS. Denne har naturlige begrensninger, da den må være i et område med god dekning for å kunne gi nøyaktig lokasjon.

Bryr seg ikke om en alarm

– For mange er det en falsk trygghet. Det er den voldsutsatte som bærer belastningen, sier Tove Smaadahl.

Tove Smaadahl, leder for Krisesekreteriatet.
Tove Smaadahl, leder for Krisesekreteriatet.

Hun er leder for Krisesekreteriatet, og har jobbet med å bistå personer som oppsøker et av organisasjonens 45 krisesentre i 20 år.

Smaadahl sier de opplever at flere som får utdelt voldsalarm føler det som trygghet, men at det finnes flere eksempler på at kvinner har blitt utsatt for vold og drept mens de bar voldsalarmen.

I 2015 ble 27 år gamle Nilofer Naseri drept av sin mann i deres bolig i Trøndelag. Hun følte seg truet, levde med voldsalarm, og leverte flere anmeldelser om trusler fra mannen.

Mandag denne uken ble en 35 år gammel kvinne drept av sin tidligere ektemann på Strømmen i Akershus. Mannen ble pågrepet etter kort tid. Han er nå drapssiktet og har erkjent straffskyld.

Kvinnen ble funnet utenfor døren på leilighet der hun bodde. Tirsdag ble det kjent at hun hadde fått utdelt voldsalarm på grunn av et anmeldt forhold som skjedde på senhøsten i fjor. Hendelsen involverte den nå drapssiktede mannen.

Voldsalarmen til kvinnen som ble drept på Strømmen ble aldri utløst. Politiet ønsker ikke å gå ut med hvor de fant alarmen, eller om de vet hvorfor den ikke ble utløst.

– Det kan være ulike årsaker til at ikke utløst. Men uansett, når noen har bestemt seg for å begå et drap, spørs det om vedkommende bryr seg om en alarm, sier Smaadahl.

– Ingen nytte

Margit Lømo er leder for Landsforeningen for voldsofre. Hun har jobbet med å hjelpe voldsofre siden 80-tallet, og har selv blitt utsatt for grov vold. I en periode måtte hun også selv gå med voldsalarm.

Hun er enig med Smaadahl, og mener voldsalarmene for ofte blir en falsk trygghet for de som bærer den.

– Voldsalarmer skremmer noen gjerningsmenn, men ikke de som har bestemt seg for å drepe. Når man har fått utdelt en alarm kan det være litt forebyggende, og jeg kjenner til saker der folk har hatt bruk for den, sier hun.

Likevel lar hun seg ikke overraske av hendelsen på Strømmen.

– Når et menneske er drapstruet, skal du ikke gi dem alarm, men beskyttelse. Hun hadde ingen nytte av den. Det gir en falsk trygghet.

Hun understreker at hun ikke har full oversikt over trusselbildet mot kvinne, men hun mener at en voldsalarm ikke gir trygghet om man allerede befinner seg i en voldssituasjon.

Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre.
Margit Lømo, leder for Landsforeningen for voldsofre.

– Du får jo ikke trykt på den hvis gjerningsmannen er over deg. Og hvis du klarer å få trykt på den, kan du ikke prate lenge. Da er det for sent, sier hun.

Ikke utløst

Politiet bekrefter torsdag at alarmen til den avdøde kvinnen ikke ble utløst.

De ønsker ikke å gå inn på årsaken til at den ikke ble utløst, eller hvor alarmen befant seg da politiet ankom stedet. Tirsdag svarte de dette på spørsmål om hva som har gått galt ettersom en kvinne med voldsalarm ble drept av mannen voldsalarmen var ment å beskytte henne mot.

– Hva har gått galt?

– Det er altfor tidlig for meg å ha noen formening om. Det blir feil om jeg skal stå her i dag og mene om noe har gått galt, sier politiadvokaten.

– Hele årsaken til denne voldsalarmen er vel at hun skulle bli beskyttet.

– Det er jeg helt enig med deg i, sier hun.

Mannen som er siktet for drapet er varetektsfengslet i fire uker, der en uke er i full isolasjon. Både han og den 35 år gamle kvinnen er iranske statsborgere. De to har en åtter år gammel datter sammen, som nå er tatt hånd om av barnevernet.