Rungende applaus for Jens Stoltenberg i Kongressen

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg med historisk tale i Kongressen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg talte til den amerikanske Kongressen onsdag. Det er første gang en leder for en internasjonal organisasjon får æren av å tale for Kongressen. Han mottok langvarig stående applaus av en fullsatt kongress flere ganger under talen.

Se talen direkte i videovinduet øverst eller på Nyhetskanalen.

– To verdenskriger, den kalde krigen og kampen mot terror har lært oss alle, også amerikanerne, at vi er tryggere og får til mer sammen enn hver for oss, sier Stoltenberg.

Dette er hovedbudskapet i talen som er del av 70-års markeringen for Nato.

– Styrken til en nasjon måles ikke bare i størrelsen på økonomien, eller antall soldater, men også på antall venner. Gjennom Nato har USA flere venner og allierte enn noen annet land. Dette gjør USA sterkere og tryggere. Det er bra å ha venner, sier Stoltenberg under talen.

Nato er også bra for Europa, presiserer generalsekretæren.

– Atlanterhavet deler oss ikke. Det forener oss, sier han.

Stoltenberg peker på at medlemslandene er svært ulike med ulik historie, geografi, behov og politikk.

– Åpne diskusjoner og ulikheter er ikke et tegn på svakhet, det er et tegn på styrke, sier Stoltenberg.

– Tiden renner ut for Russland

Stoltenberg trekker fram flere trusselfaktorer i verden. Blant andre terrorisme og cyberkriminalitet. Men han snakker også en hel del om Natos relasjon til Russland og russisk opprustningsstrategi i Europa.

– For første gang har vi natostyrker øst i alliansen. Det er ikke for å provosere, men for å forebygge. Vi jobber for en bedre realsjon til Russland, men dette kan ikke så lenge Russland bryter atomavtalen, sier Stoltenberg.

– Russland har ikke tatt noen skritt for å rette opp i dette. Tiden renner ut. Vi ønsker ikke et nytt våpkappløp eller en kald krig, men vi kan ikke være naive. En atomavtale som bare respekteres av en side, holder oss ikke trygge. Derfor må vi også forberede oss på en verden uten en slik avtale, sier Stoltenberg.

Tok opp 22. juli

Da han snakket om terrortrusselen ble han personlig og fortalte som sin opplevelse av terroren som rammet Norge 22. juli 2011.

– Noen av dere her i dag har blitt direkte berørt av terrorisme og mistet mange venner og kjære. Dere kjenner til terrorismens virkelighet. Det gjør jeg også. Jeg var statsminister i Norge den 22. juli 2011 – en dato som for alltid til være til skjensel for mitt lands historie, sa Stoltenberg fra talerstolen.

Videre fortalte han om hvordan 77 mennesker ble drept i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya.

– Det var den mørkeste dagen i Norges historie siden 2. verdenskrig, og det var den mørkeste dagen i mitt liv, sa den tidligere Arbeiderpartiet-lederen til en stille og alvorspreget forsamling.

– Kjærligheten vinner alltid

– Våre verdier vil seire. Frihet vil seire over undertrykkelse. Toleranse fremfor intoleranse. Og kjærlighet vil alltid seire over hat, sa han og mottok stående applaus fra forsamlingen.

– Jeg ser dette i blomstene som ble lagt utenfor moskeer i Christchurch i New Zealand. Jeg ser det i livene til de unge overlevende fra angrepene i Norge, fortsatte han.

Stoltenberg ga også amerikanerne ros for hvordan de taklet terrorangrepene 11. september 2001.

– Jeg ser det også i New York og Washington – to urokkelige byer. Byer som ikke lot seg skremme eller beseire, men som vokste seg sterkere enn noensinne etter grusomhetene den morgenen i september, sa Stoltenberg.

Pedagogisk budskap

Framfor alt er Stoltenbergs argumenter et pedagogisk budskap til USAs president Donald Trump.

Trump har vekslet mellom å være varm og kald i sine uttalelser om Nato og har sagt at han mener alliansen hjelper Europa mer enn den hjelper USA. I Kongressen har Nato derimot sterk støtte.

Demokratenes Nancy Pelosi, som er leder i Representantenes hus, viste til president Harry S. Truman da hun tok imot Stoltenberg onsdag.

Truman var president da Atlanterhavspakten ble undertegnet for 70 år siden, og da han talte under seremonien den gang, snakket han ifølge Pelosi om et «langt skritt framover for varig fred i verden».

– I dag bekrefter vi vår forpliktelse til varig fred, og vi bekrefter USAs forpliktelse til Nato, sa Pelosi.

Første gang

En stor innsats er lagt ned for å få Stoltenbergs tale og presentasjon riktig.

Stoltenbergs medarbeidere har blant annet analysert talene Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias tidligere statsminister Gordon Brown har holdt for Kongressen, og Stoltenberg selv har vært i møter med både republikanere og demokrater fra Kongressen for å diskutere Nato med dem.

Talen ble sendt direkte på de fleste store nyhetskanaler i USA.

(©NTB)