SPIONTILTALT: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden desember 2017. Tirsdag startet rettssaken mot ham.
SPIONTILTALT: Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden desember 2017. Tirsdag startet rettssaken mot ham. Foto: Alexander Zemlianichenko

Dommen mot Frode Berg kommer trolig 16. april

MOSKVA/OSLO (TV 2): Dommen mot spiontiltalte Frode Berg kommer trolig allerede 16. april. – Det åpner seg et mulighetsvindu når dommen blir rettskraftig, sier Bergs forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spiontiltalte Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov sier, i byretten i Moskva onsdag, at rettssaken kommer til å bli ekstremt kort.

– Selv etter russisk standard blir den kort. En normal rettssak med en slik tiltale vil normalt ta minst 5-7 dager. I dag er vår andre dag i retten og jeg tror ikke de vil bruke mer enn fire dager på den. Og den siste dagen vil gå med til avsigelse av dommen, sier Novikov.

I et møte mellom forsvareren, aktor og dommeren ble det bestemt at etter dagen i dag, blir neste dag i retten 9. april. Deretter vil dommen falle 16. april, hvis det ikke dommeren gjør endringer i tidsplanen, opplyser Novikov til TV2.

Han mener at det kan kan være ulike grunner til at de gjør det på denne måten.

– Jeg overlater det til å dere å tolke hva det kan bety, sa Novikov til norsk presse under en improvisert pressekonferanse utenfor rettssalen onsdag morgen.

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, var ordknapp da han ankom Moskva byrett onsdag. Foto: NTB Scanpix
Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, var ordknapp da han ankom Moskva byrett onsdag. Foto: NTB Scanpix

Overraskende vending

Da rettssaken mot Frode Berg (63) startet tirsdag tok den en overraskende vending da aktor fortalte et russisk nyhetsbyrå at Berg mottok penger fra den norske etterretningstjenesten for sine til sammen fem oppdrag i Russland.

Aktor hevder også at Berg, i tillegg til å få overlevert penger, skal ha fått hemmelige opplysninger som han skulle ta med til Norge.

Tirsdag forlenget Moskva byrett varetektsfengslingen av Frode Berg med ytterligere seks måneder.

Fengslingen skal ha blitt forlenget med seks måneder for å sikre at Berg holdes fengslet så lenge hele rettsprosessen varer. Hvor lenge det er snakk om, vet ingen, ifølge hans forsvarer Pjotr Anasjkin.

Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier at Berg ikke erkjenner seg skyldig etter spiontiltalen

– Han erkjenner en del av det faktiske innholdet i tiltalen, men hevder at dette ikke har noe med spionvirksomhet å gjøre, sier Risnes.

Taktisk utspill

​Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, var på reise i USA og rakk ikke tilbake til Moskva da rettssaken startet tirsdag. Men onsdag ankom Novikov Moskva byrett, direkte fra flyplassen.

Novikov har fulgt Frode Berg i tykt og tynt siden Berg ble fengslet på den røde plass 5. desember 2017.

Alle var onsdag interessert i Novikovs reaksjon på aktors utspill om at Berg var dypere involvert i spionasjeaktivitet enn det som hittil har vært kjent.

– Dette er nok et taktisk utspill for å få Berg og hans forsvarer til å erkjenne skyld og innrømme alt, noe som er det fremste suksesskriteriet i alle Russiske straffesaker. Inntrykket er at man har jobbet ganske hardt for å få Berg til å innrømme, ikke bare de faktiske forhold, men erkjenne skyld for spionasje. Det har Berg nektet å gjøre, sier TV 2s reporter i Moskva Øystein Bogen.

– Har ingen illusjoner lenger

Novikov kommer ikke selv til å føre vitner, men aktor har varslet at de vil innkalle minst 15.

– Vi trenger ingen vitner. Og fra et juridisk synspunkt har jeg heller ikke kunne tenke på et eneste vitne som ville være nyttig for oss i denne saken. Berg står fortsatt fullt og helt på at han ikke er skyldig etter tiltalen, sier Novikov.

Berg har avvist å erklære seg skyldig og står fortsatt på dette. Dette til tross for at en erkjennelse av skyld og en fullstendig tilståelse fra tiltaltes side i Russland normalt fører til strafferabatt på 30 prosent av fengselsdommen.

Om stemningen i retten sier Novikov at den er god og sivilisert og helt uten politiske overtoner.

Dette er Frode Berg anklaget for:

  • Frode Berg har vært under etterforskning for overtredelse av den russiske straffelovens paragraf 276 som omhandler spionasje mot den russiske stat, med en strafferamme på mellom 10 og 20 år.
  • Han ble pågrepet da han skulle postlegge to konvolutter i Moskva.
  • En bunke med 3.000 euro i kontanter skulle sendes til en adresse i Moskva, mens et elektronisk lagringsmedium i en annen konvolutt skulle til en annen adresse.
  • Russiske myndigheter mener pengene skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.
  • Sikkerhetstjenesten FSB hevder at lagringsmediet inneholdt krypterte, skriftlige oppdrag til en russisk statsborger med tilknytning til et skipsverft utenfor Arkhangelsk.
  • FSB mener at Berg hadde oppdrag i Russland for E-tjenesten også i 2015 og 2016, mens han jobbet for grensekommisjonen.

– Det er ingen som er sinte eller agiterer, sier han.

Frode Berg selv, som under de første fengslingsmøtene i fjor vinter var svært emosjonell og flere ganger grep til tårene, er også fattet og rolig, opplyser Novikov.

– Han har ingen illusjoner lenger, han har god selvkontroll, sier Bergs forsvarer.

Håper på diplomatisk løsning

Ingen av Bergs forsvarere har fått noen klare signaler på at det går mot en diplomatisk løsning.

– Det at statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin møtes i St. Petersburg 9. april tenner et håp, sier Risnes.

På spørsmål om Novikov tror møtet mellom Putin og Solberg blir utslagsgivende for Bergs sak, sier Novikov at han ikke har noen spesifikk informasjon om hva de kommer til å snakke om på møtet.

– Men jeg håper Norge vil bruke denne anledningen til å ta saken opp, sier Novikov.

Også andre tett på saken mener at det bare blir spekulasjoner om det går mot en diplomatisk løsning eller ikke.

– Veldig mye rundt saken her er spekulasjoner på grunn av den totale mangelen på informasjon fra norsk og russisk side om hva som faktisk har skjedd. Men vi kan likevel trekke paralleller til lignende saker de siste årene. Den viser at russiske myndigheter ikke er så interessert i å ha utenlandske statsborgere sittende i lengre tid i russiske fengsler. De ønsker å bruke disse personene som blir dømt her som brikker i et spill for å bytte til seg politisk kapital, eller andre russere som sitter fengslet i utlandet. Derfor er det grunn til å tro at det er en diplomatisk løsning i sikte, sier Bogen.

Dilemma

Etter at dommen faller i midten av april står forsvareren og Frode Berg overfor et dilemma.

De kan anke dommen, eller de kan akseptere den. Hvis dommen ankes, blir det en ny rettsrunde og Berg må fortsatt bli værende i høytsikkerhetsfengselet Lefortovo.

Hvis han aksepterer dommen, uansett hvor streng den blir, blir dommen rettskraftig, og bare dette åpner døren for at Berg kan bli benådet av den russiske presidenten.

– For oss åpner det seg et mulighetsvindu først når dommen blir rettskraftig, sier Novikov som ikke vil røpe hva han eller klienten ønsker å gjøre etter at dommen er falt. Men han legger til:

– En utlending dømt for spionasje vil alltid ha muligheten til å bli benådet av politiske årsaker. Den muligheten har ikke russere som blir dømt for det samme, sier Frode Bergs russiske forsvarer.