ORMELARVER: MR-skanningene viser en rekke cyster i 18-åringens hjerne.
ORMELARVER: MR-skanningene viser en rekke cyster i 18-åringens hjerne. Foto: New England Journal of Medicine

Bendelormlarver angrep hjernen – tenåring døde

Ormelarver hadde spist seg inn i hjernevevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legene på et indisk sykehus oppdaget at det var noe ganske annet enn epileptiske anfall som hadde plaget en 18-åring som de fikk inn til behandling.

Foreldrene til 18-åringen fortalte legene at han i en uke hadde klaget over lyskesmerter på høyre side.

MR-undersøkelse

Under eksaminasjonen oppdaget legene at han hadde hevelser over sitt høyre øye, og virket forvirret. For å finne ut hva som forårsaket dette, tok de en MR-undersøkelse.

Den avdekket at 18-åringens hjerne var angrepet av parasitter, skriver New England Journal of Medicine.

Diagnosen var Nevrocysticercose, som ifølge Legehåndboken skyldes infeksjon med larvestadiet, og er den vanligste årsaken til epilepsi i utviklingsland.

Døde på sykehuset

Ormelarver hadde kravlet ut av eggene og spist seg inn i hjernevevet. Parasittinfeksjonen hadde ført til at det var dannet cyster flere steder i hjernen og flere andre steder på kroppen.

Omfanget var så stort at det ikke var mulig å redde 18-åringen, som døde etter to uker på sykehuset i India, skriver legetidsskriftet.

I 2014 ble det kjent at man hadde oppdaget en bendelormlarve i hjernen til en kinesisk mann i 50-årene.

Da klarte hjernekirurger å fjerne bendelormlarven, som kunne ha lagt egg i hjernen og forårsaket en enda større betennelse.

Mannen, som hadde bodd lenge i England, hadde over tid hatt sterke smerter på høyre side av hodet, epileptiske anfall, endret luktesans, dårlig hukommelse og flashbacks.