Kong Harald og dronning Sonja ved den norske kransen foran Bernardo O'Higgins-monumen i Santiago. Kongeparet skal være på et seks dager langt statsbesøk i Chile.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja ved den norske kransen foran Bernardo O'Higgins-monumen i Santiago. Kongeparet skal være på et seks dager langt statsbesøk i Chile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongeparet møtt av rasende demonstranter i Santiago

Rasende demonstranter stod og ventet på kongeparet da de skulle ankomme Nasjonalbiblioteket i Santiago torsdag.

Onsdag landet kong Harald og dronning Sonja trygt i Chiles hovedstad Santiago.

Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile.

Torsdag ble derimot kongeparet møtt av store skilt holdt av demonstranter som er rasende på norsk oppdrettsnæring.

– Dobbel standard

Med fløyter og megafoner laget demonstrantene mye lyd utenfor bygningen hvor kongeparet deltok på et kulturelt arrangement i den chilenske hovedstaden.

– De norske oppdrettsselskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitære forhold og sosiale og arbeidsvilkår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile. Hvorfor?, spør Juan Carlos Cardenas til NTB.

Han leder organisasjonen Centro Ecoceanos Chile, som er en del av en koalisjon som jobber for å ansvarliggjøre oppdrettsnæringen i landet, hvor flere norske selskaper er til stede.

– I deler av Chile kommer store deler av havforurensningen, kjemisk forurensning, fra oppdrettsnæringen, som ofte ikke følger reglene. Vi ber det norske folk om å rette oppmerksomhet mot de norske selskapene og hvordan de opptrer i Chile, sier han.

SANTIAGO: Laksedemonstrasjon mot oppdrettsnæringen utenfor nasjonalbiblioteket i Santiago. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
SANTIAGO: Laksedemonstrasjon mot oppdrettsnæringen utenfor nasjonalbiblioteket i Santiago. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Varsler flere demonstrasjoner

Han varsler at det blir flere demonstrasjoner under kongeparets seks dagers lange statsbesøk i Chile som startet onsdag.

– Vi elsker det norske folket, fordi Norge støttet oss i perioden etter militærkuppet. Derfor er vi veldig overrasket over at et land som har høye standarder og respekt for miljøet, likestilling og arbeidsrettigheter, ikke respekterer det samme i Chile, sier Cardenas.

(©NTB/TV 2)