LEGGER SEG FLAT: Gard Steiro er lei seg for at han ikke orienterte Hanne Skartveit før «Debatten» på NRK.
LEGGER SEG FLAT: Gard Steiro er lei seg for at han ikke orienterte Hanne Skartveit før «Debatten» på NRK. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

VG-sjefen snakket med Sofie i 17 minutter – fortalte ingenting til egen redaktør før hun ble sendt for å bli grillet på NRK

AKERSGATA (TV 2): VG-sjef Gard Steiro ba politisk redaktør Hanne Skartveit stille i «Debatten» på NRK, men han informerte ikke om alt han visste.

Torsdag 21. februar publiserte VG en sak som handlet om en bekymringsmelding mot Trond Giske. Den var basert på en seks sekunder lang video fra utestedet Bar Vulkan, der Giske danset med 27 år gamle Sofie.

Der ble Sofie sitert på at «det ble litt mye, så venninnen min og jeg dro derfra». Sofie nekter for at hun noen gang sa dette i den konteksten sitatet ble gjengitt i.

Denne SMSen sendte Sofie til VG-journalisten kort tid før samtalen med Gard Steiro. I samtalen ba hun Steiro lese denne.
Denne SMSen sendte Sofie til VG-journalisten kort tid før samtalen med Gard Steiro. I samtalen ba hun Steiro lese denne.

Sent om kvelden, etter at VG hadde publisert saken som Sofie mener ga et helt feil bilde av det som skjedde, snakket hun med sjefredaktør Gard Steiro. Telefonloggen fra Telenor viser at samtalen varte i 16 minutter og 56 sekunder.

Sofie sier at hun informerte Steiro om at hun aldri sa at «det ble litt mye» i den konteksten sitatet hennes ble gjengitt i. Hun mener at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy var klar over at hun ikke oppfattet Giske-møtet som ubehagelig.​

Les hele Sofies historie om kvelden på Bar Vulkan og tiden etterpå her.

Sofie viste også til en SMS som hun hadde sendt til VGs journalist kort tid før samtalen med Steiro. Der gir hun klar beskjed om følgende: Hun opplevde å ha blitt feilsitert, at hun ikke ble hørt og at hun følte seg presset av VG.

– Ikke beklag, men ta selvkritikk

En av årsakene til at Steiro var på banen og snakket med Sofie, var at NRK hadde publisert et annet sitat fra Sofie. Der ga hun uttrykk for at Giske-møtet var hyggelig og at hun ikke opplevde det som upassende eller ubehagelig.

26. februar, fem dager etter at VG publiserte sin sak, var Giskes dans og VGs håndtering tema i «Debatten» på NRK. Gard Steiro ga politisk redaktør, Hanne Skartveit, oppgaven med å forsvare avisen på riksdekkende TV.

Skartveit fikk av Steiro beskjed om å «ikke beklage, men ta selvkritikk». Unntaket var om Sofie eller Maiken, venninnen som filmet dansen, selv stilte i studio. Da kunne Skartveit beklage overfor dem, skriver Skartveit i en redegjørelse i VGs egen rapport om Giske-videoen.

STO FREM: Forrige onsdag sto Sofie (27) frem og fortalte om sine opplevelser i møtet med VG. (Foto: Tom Rune Orset / TV 2)
STO FREM: Forrige onsdag sto Sofie (27) frem og fortalte om sine opplevelser i møtet med VG. (Foto: Tom Rune Orset / TV 2)

Hanne Skartveit hadde imidlertid en utfordring: Hun var på ferie den uken saken om dansevideoen ble publisert. Dermed hadde hun et særskilt behov for å skaffe seg et bilde av hva som skjedde forut for publisering.

Det fikk hun ikke.

Oppvaskmøte dagen derpå

I «Debatten» sa Skartveit at VG «bomma», men hun sto fast ved at avisen hadde sitert Sofie og venninnen Sofie riktig.

– Vi har sitert dem riktig.

Programleder Fredrik Solvang repeterte spørsmålet.

– Har dere sitert dem riktig?

– Det var ikke jeg som gjorde den jobben, men vi har sitert dem riktig. De har aldri gått tilbake på det sitatet, men det er store mangler og ting vi ikke har med i den saken som skulle vært der, som NRK senere brakte, svarer Skartveit.

Dagen etter opptredenen på NRK ble det avholdt et oppvaskmøte i VG, der de tre journalistene bak dansevideo-saken var blant deltakerne. Samtlige jobber i avisens politiske avdeling.

Trioen uttrykket stor misnøye med Skartveits innsats i «Debatten». De mente at det var VG sin håndtering og beklagelse som var problemet, ikke VGs publisering.

– Hun er uskyldig

Da VG onsdag la frem internrapporten kom det frem at Hanne Skartveit ikke visste om SMSene fra Maiken og Sofie, innholdet i samtalen Sofie hadde med Gard Steiro og at Sofie følte seg dårlig behandlet av VG.

Nå legger Gard Steiro seg flat etter å ha sendt sin politiske redaktør på direktesendt TV uten å ha gitt henne vesentlig informasjon i saken.

– Hanne har fått kritikk for sin opptreden. Det er hun helt uskyldig i. Hun hadde ikke informasjonen, og hun sa det hun mente var riktig. Jeg er veldig lei meg for kritikken hun har fått. Den er dypt urettferdig, sier Gard Steiro, som mener at Skartveit hadde en «umulig oppgave».

– Hvorfor informerte du henne ikke?

Oslo 20190327.
Politisk redaktør Hanne Skartveit under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken.
Oslo 20190327. Politisk redaktør Hanne Skartveit under VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Det var en diskusjon om hvordan vi skulle håndtere situasjonen. Hanne hadde ikke fått god nok informasjon fra meg, og det er jeg lei meg for, sier Steiro.

Skartveit: – Ubehagelig

Sent onsdag kveld sier VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, følgende til TV 2:

– Dette førte til at jeg sa noe som var feil på TV. Det er jeg lei meg for.

Hun ønsker ikke å gå inn på hva Gard Steiro sa til henne etter opptredenen på «Debatten».

– Hvilke følelser kjenner du på etter å ha blitt sendt dit uten å bli orientert om det sjefen din visste?

– Det var selvfølgelig ubehagelig. Men nå må vi se fremover, svarer Skartveit.