Denne kvinnen (71) har aldri opplevd smerte eller redsel

Skotske Jo Cameron er en medisinsk sensasjon: En genmutasjon gjør at hun føler verken smerte eller frykt. Nå håper forskerne at oppdagelsen kan føre til en ny metode for smertestillende behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo Cameron (71) fra Inverness i Skottland har hele livet sett på seg selv som en «happy-go-lucky»-type person, med eksepsjonelt god helse.

Ikke før hun var 65 år begynte legene å mistenke at det var noe helt eksepsjonelt med henne.

Cameron merket at hofta ga etter noen ganger og gikk til lege. Siden hun ikke følte noen smerte ble hun avvist av leger og sykehus i fire, fem år, skriver The Guardian. Da hun endelig fikk røntgenundersøkelse, viste det seg at hun hadde store ødeleggelser i hofteleddet, noe som vanligvis ville gi store smerter.

– Jeg følte ingenting. Legene kunne ikke tro det, forteller Cameron.

Cameron fikk operert inn en ny hofte. Etter denne operasjonen begynte legene å mistenke at det var noe veldig uvanlig med kvinnen. Hun klarte seg med to paracet etter operasjonen, og viste ingen tegn til stress. Dette gjorde legene så forbauset at de satte i gang en større utredning av henne.

To genmutasjoner

Nå har forskere konkludert med at Cameron har to genmutasjoner som knytter seg til evnen til å sende smertesignaler til hjernen. Resultatene ble publisert i British Journal of Anaesthesia torsdag.

Det er ikke bare manglende evne til å føle smerte som gjør Cameron spesiell. Hun føler heller ikke redsel og får aldri panikk. Hun er også mer glemsom enn andre, og sier hun ofte kan glemme ord midt i setningen, eller hvor hun har lagt nøklene.

Forskerne har funnet ut at de to genmutasjonene sammen fortrenger smerte og redsel, samt fremmer lykkefølelse, glemsomhet og helbredelse av fysiske sår.

På en medisisk test for stressreaksjon scoret hun 0 av 21 på skalaen. På en test for depresjon, scoret hun 0 av 29.

– Jeg visste jeg var en happy-go-lucky type person, men jeg ante ikke at jeg var annerledes, sier 71-åringen.

Føler ikke frykt

Hun opplever heller ikke panikk eller frykt, ikke engang i alvorlige situasjoner.

Jo Cameron forteller at hun var i en bilulykke for to år siden. En varebil kjørte i bilen hennes, og hun havnet på taket i grøfta. Etterpå kravlet hun ut av bilen og måtte gå og trøste den skjelvende sjåføren i den andre bilen.

Den pensjonerte læreren sier hun ventet forgjeves på at smerten skulle sette inn da hun skulle føde.

– Jeg tenkte at så fort jeg kjenner smerte, så ber jeg om smertelindring. Men før jeg visste ordet av det hadde jeg født barna. Det var ingen intensjon om å være martyr, jeg følte bare ingen smerte. Jeg var forberedt på å ta hva som helst, fordi alle sa det kom til å bli forferdelig, sier hun til Reuters.

– Jeg følte ting. Jeg følte kroppen strakk seg. En rar følelse, men ingen smerte. Det føltes litt som om noen tar tak i munnen din og strekker den ut, ler hun.

Negative aspekter

Det å ikke føle smerte er ikke en utelukkende bra ting. Smerten lærer oss å ligge unna farlige ting.

– Jeg kan legge armen min på ovnen, og merker ikke at jeg brenner meg før jeg kan lukte brent kjøtt. Det er ikke fordi jeg er klønete. Hjernen min forteller meg ikke at dette er noe jeg ikke skal gjøre. Jeg har ikke de normale sikkerhetsgarderinger. Og det er jo ikke bra i det hele tatt, sier hun.

Forskerne tror Cameron har fått genmutasjonen fra sin nå avdøde far. Camerons mor følte normal smerte, og det gjør datteren hennes også. Men sønnen har én av genmutasjonene og har en dempet smertefølelse. Han tar for eksempel aldri smertestillende, og skolder ofte munnen sin på grunn av for varm drikke.

Genterapi som smertebehandling

Både Cameron og forskerne håper genmutasjon-oppdagelsen på sikt kan føre til ny smertebehandling som kan hjelpe de som lever med kroniske smerter.

– Det er veldig mye vi kan lære av henne. Når vi forstår hvordan den nye genen virker, kan vi finne genterapier som hermer effekten vi ser hos henne. Det er millioner av mennesker som lever med smerter som trenger nye behandlingsmetoder. Pasienter som Cameron kan gi oss ny innsikt i smertesystemet, sier James Cox, som har vært del av forskningen, til The Guardian.

– Det kan være flere der ute som er som meg, men som ikke forstår hva som er annerledes med dem. Hvis de bidrar i eksperimentene kan man i framtiden få folk bort fra kunstige smertestillende medisiner med mye bivirkninger, og over på en mer naturlig måte å behandle smerter på, sier 71-åringen håpefullt.