MILLIARDSMELL:Sluttsummen for Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 økte med over én milliard på tre år.
MILLIARDSMELL:Sluttsummen for Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 økte med over én milliard på tre år. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Nye regler skal hindre flere byggeskandaler

For å unngå nye milliardsmeller har Stortinget vedtatt at Statsbygg som hovedregel skal være byggherre i byggeprosjekter til over 300 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig styring og kontroll fra Stortingets presidentskap, som selv var byggherre istedenfor Statsbygg i forbindelse med prosjektet, var en vesentlig del av kritikken etter Stortingets byggeskandale.

Milliardsmell

På tre år økte sluttsummen for nytt post- og varemottak, ny innkjøringstunnel og rehabilitering av Prinsens gate 26 fra 1,1 milliarder til 2,3 milliarder kroner.

Skandalen nådde sitt klimaks i februar i fjor da både stortingsdirektør Ida Børresen og stortingspresident Olemic Thommessen måtte gå.

Tirsdag var det duket for oppgjørets time i Stortinget. Etter en kort debatt ble det enstemmig vedtatt at Statsbygg som hovedregel skal være byggherre i framtidige byggeprosjekter til over 300 millioner kroner.

I tillegg skal det utarbeides en kuttliste før byggeprosjekter settes i gang, som skal bidra til å dekke uforutsette kostnader som innebærer at kostnadsrammen overskrides.

Ønsket krav til ansettelse

Tirsdagens vedtak var i tråd med innstillingen fra presidentskapet og stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H). Hensikten med de nye reglene er å underlegge Stortinget samme krav til utredning og kvalitetssikring som øvrig statlig virksomhet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes hadde i tillegg foreslått å innføre et krav om at hovedtyngden av byggearbeid på oppdrag fra Stortinget skal utføres av fast ansatte i minst 80 prosent stilling. Han fikk med seg Ap, SV og Sp, men regjeringspartiene Høyre, Venstre, KrF og Frp stemte mot.

(©NTB)