Nye regler skal hindre flere byggeskandaler

For å unngå nye milliardsmeller har Stortinget vedtatt at Statsbygg som hovedregel skal være byggherre i byggeprosjekter til over 300 millioner kroner.

MILLIARDSMELL:Sluttsummen for Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 økte med over én milliard på tre år. Foto: Cornelius Poppe/NTB
MILLIARDSMELL:Sluttsummen for Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 økte med over én milliard på tre år. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Dårlig styring og kontroll fra Stortingets presidentskap, som selv var byggherre istedenfor Statsbygg i forbindelse med prosjektet, var en vesentlig del av kritikken etter Stortingets byggeskandale.

Milliardsmell

På tre år økte sluttsummen for nytt post- og varemottak, ny innkjøringstunnel og rehabilitering av Prinsens gate 26 fra 1,1 milliarder til 2,3 milliarder kroner.

Skandalen nådde sitt klimaks i februar i fjor da både stortingsdirektør Ida Børresen og stortingspresident Olemic Thommessen måtte gå.

Tirsdag var det duket for oppgjørets time i Stortinget. Etter en kort debatt ble det enstemmig vedtatt at Statsbygg som hovedregel skal være byggherre i framtidige byggeprosjekter til over 300 millioner kroner.

I tillegg skal det utarbeides en kuttliste før byggeprosjekter settes i gang, som skal bidra til å dekke uforutsette kostnader som innebærer at kostnadsrammen overskrides.

Ønsket krav til ansettelse

Tirsdagens vedtak var i tråd med innstillingen fra presidentskapet og stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H). Hensikten med de nye reglene er å underlegge Stortinget samme krav til utredning og kvalitetssikring som øvrig statlig virksomhet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes hadde i tillegg foreslått å innføre et krav om at hovedtyngden av byggearbeid på oppdrag fra Stortinget skal utføres av fast ansatte i minst 80 prosent stilling. Han fikk med seg Ap, SV og Sp, men regjeringspartiene Høyre, Venstre, KrF og Frp stemte mot.

(©NTB)