Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

stevner justisdepartementet:

Politimann ble omplassert etter varslersak – nå går han til sak mot staten

En etterforsker i Vest politidistrikt trekker staten ved Justisdepartementet for domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årsaken er at han mener seg utsatt for gjengjeldelse etter varsel om kritikkverdige forhold. Og varsleren krever nå økonomisk oppreisning.

En politimann varslet høsten 2017 om grov svikt i etterforskningen av menneskehandelssaker. Han mener at han i ettertid har vært utsatt for gjengjeldelse, blant annet ved å bli omplassert. Han krever nå økonomisk oppreisning.

Etterforskeren som fremdeles jobber ved Vest politidistrikt blir ifølge hans advokat Birthe Eriksen, den første som bringer en politivarslersak inn for domstolen.

De siste årene har vi blitt kjent med en rekke varslersaker i politiet. Den mest kjente av disse er den såkalte Monika-saken, fra det som den gang het Hordaland politidistrikt.

Frikjenner Vest politidistrikt

Etter at en svært omfattende rapport, bestilt fra politidirektoratet, nå frikjenner Vest politidistrikt for å ha utsatt varsleren for gjengjeldelse, velger politietterforskeren nå å ta saken til domstolen. Ifølge hans advokat er dette i håp om å få en uavhengig og grundig vurdering av måten han mener han er blitt behandlet på av sin arbeidsgiver Vest politidistrikt.

– Dette er meg bekjent den første saken som havner for domstolen, og her ønsker vi en grundig og uavhengig vurdering, sier Eriksen til TV 2.

Det hele startet med at den erfarne etterforskeren mente at politiet forsømte oppgaven med å etterforske og pågripe kriminelle som fysisk mishandlet kvinnelige prostituerte og ofre for menneskehandel i Bergen.Sakene dreier seg blant annet om grov vold og voldtekt av kvinner i en sårbar situasjon.

Ikke lenge etter at varselet ble levert, ble mannen omplassert. Han har lenge ment å ha vært utsatt for gjengjeldelse fra arbeidsgiver.

Varselet er ubehandlet

I en fersk rapport bestilt av Politidirektoratet blir Vest politidistrikt ved politimester Kaare Songstad frikjent. Men rapporten retter samtidig kritikk mot politihuset.

– Varsler har vært forberedt på dette utfallet lenge. Jeg mener prosessen har vært rettet mot varsler, og ikke behandlingen av varsleren eller det som det ble varslet om, sier advokat Birthe Eriksen, som representerer varsleren som er ansatt ved Vest politidistrikt.

Varsleren stevner derfor nå staten ved Justisdepartementet.

– Dette er et stort skritt å ta?

– Han har ikke noe valg. Dette handler om varslingsinstituttets fremtid og eksistensberettigelse i politiet, fastslår Eriksen overfor TV 2.

I løpet av en uke vil Eriksen sende inn en stevning mot staten. Stevningen gjelder krav om oppreisning fra staten etter å ha blitt utsatt for gjengjeldelse.

– Det vi opplever nå er i strid med det som har vært lovgivers intensjon med regelverket og arbeidsmiljøloven regler om varsling. Derfor må nå domstolen nå på banen, sier Eriksen.

– Hva sier din klient?

– Han og familien er sterkt preget. Han er i full jobb, er en ressurssterk person med familie og interesser som holder ham oppe. Men han opplever dette som en betydelig påkjenning, sier Eriksen.

Politimesteren beklager

Politimester Kaare Songstad sier dette har vært en vanskelig og belastende sak for mange i Vest politidistrikt. Han er derfor glad for at det er gjort en grundig gjennomgang av saken.

– Vi skal gjennomgå rapporten nøye og ta med oss det vi må jobbe videre med i utviklingen av god ledelse, kultur og medarbeiderskap. For meg var det viktig å få konstatert at flyttingen av varsler var saklig begrunnet, og at arbeidsgiver ikke har utsatt varsler for gjengjeldelse.

Han vedgår også at de får kritikk, blant annet for deler av innholdet i et brev som ble sendt varsler. Politimesteren innrømmer at de burde ordlagt seg annerledes, og beklager.

– Rapporten beskriver også et høyt konfliktnivå. Som arbeidsgiver har vi en plikt til å ta grep for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for alle. Vi har forsøkt å gjøre vårt beste i en krevende situasjon. Funnene viser at vi fremdeles må jobbe for å bli bedre på konflikthåndtering og oppfølging av alle involverte. Dette handler om hverdagsledelse i alle ledd, sier Songstad.