AFP_1F23YF
AFP_1F23GO
AFP_1F23YJ
MISSILER: Angrepet er synlig i Gaza mandag 25. mars. Foto: Mahmud Hams/Majdi Fathi/AFP

Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen

Mandag angriper Israelske styrker Hamas-mål på Gazastripen. Hovedkvarteret til Hamas-leder skal være truffet av missiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Hamas-bevegelsen hevder å ha inngått en avtale om våpenhvile med Israel etter en rekke fly- og rakettangrep i løpet av mandagen.

Vitner og sikkerhetskilder på Gazastripen sier til nyhetsbyrået AFP at det så langt er gjennomført minst fem angrep i og rundt Gaza by. Det inkluderer hovedkvarteret til Hamas-lederen.

I tillegg skal et område sør i det palestinske området ha blitt rammet.

AFP melder også at Hamas har skutt flere raketter mot Israel mandag kveld.

I følge al-Jazeera er sykehus og helsestasjoner i Gaza i fullt beredskap mandag.

I Israel ble befolkningen advart omtrent en time før angrepet. De ble bedt om å søke ly i bomberom i påvente av flere mulige raketter fra Gaza.

Motangrep

Angrepene mandag kommer etter et rakettangrep som rammet et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen, der sju personer ble såret.

Raketten traff et bolighus i Mishmeret, nord for byen Kfar Saba, opplyser politiet. Huset ble ødelagt i brannen som oppsto, men ingen personer ble fanget i det brennende huset.

Nødetatene sier to kvinner har moderate skader, mens de andre fikk lettere skader. Blant de lett skadde, er det to barn og en baby.

Israelsk statsminister i USA

Omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, opplyste det israelske forsvaret at de startet angrepene mot Gazastripen.

GOLANHØYDENE: Her holder Trump og Netanyahu proklamasjonen som anerkjenner Golanhøydene som en del av Israel.
GOLANHØYDENE: Her holder Trump og Netanyahu proklamasjonen som anerkjenner Golanhøydene som en del av Israel. Foto: Leah Millis/Reuters

– I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.

Han har avkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.

I forbindelse med at Netanyahu møtte Trump i Det hvite hus mandag, undertegnet Trump en erklæring om USAs anerkjennelse av Golanhøydene som en del av Israel.

– Dette var på høy tid å gjøre. Det skulle ha blitt gjort for flere tiår siden, sa Trump.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er okkupert av Israel i strid med folkeretten.

Anklager Hamas

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.

Hamas har verken bekreftet eller avkreftet at det er de som står bak angrepet mot Israel mandag. De har derimot fordømt det Israelske svaret om at Hamas står bak, og sier det pågående missilangrepet viser Israels kriminelle natur.

Urolighetene på Gazastripen kommer kun uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.