SLAPP LIVMOR: For fire år siden merket Inger Grete Janson Opseth (68) en trykkende følelse i underlivet. Så fikk hun påvist underlivsfremfall.
SLAPP LIVMOR: For fire år siden merket Inger Grete Janson Opseth (68) en trykkende følelse i underlivet. Så fikk hun påvist underlivsfremfall. Foto: Privat

Inger Grete er en av mange kvinner med underlivsfremfall: – Ingen prater om det

Nesten alle kvinner som har født har en viss tendens til underlivsfremfall i en eller annen grad, ifølge overlege Heidi Thornhill. Likevel er det nesten ingen som prater om det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden fikk Inger Grete Janson Opseth (68) fra Gol i Hallingdal problemer med underlivet.

– Det startet med at jeg ikke fikk tømt blæren når jeg tisset. Jeg skjønte ikke helt hvorfor, og begynte å undersøke meg selv, forteller hun til TV 2.

Janson bestemte seg for å oppsøke en gynekolog. Hun fikk beskjed om at livmoren hennes er slapp, og at hun har en såkalt nedsunken, eller fremfallen livmor.

Livmoren kommer ut

Ifølge seksjonsoverlege ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill, er underlivsfremfall en tilstand hvor bekkenbunnen er svekket slik at støtten for de indre kjønnsorganene blir dårlig.

  • Tilstanden er vanlig blant eldre kvinner, men forekommer også hos yngre, hvor fødsel kan ha medført skader.
  • Operasjoner for nedsunken livmor utgjør cirka 20 prosent av inngrep på gynekologiske avdelinger.
  • Graden av plager varierer sterkt fra pasient til pasient.
  • Plagene forverres i stående stilling, ved hoste, forstoppelse og tungt fysisk arbeid.
  • Kvinnene plages gjerne mest på kvelden og minst om morgenen.

Kilde: Norsk helseinformatikk

– Livmoren og/eller skjedeveggene sklir nedover og kommer utenfor vignalåpningen, forteller hun til TV 2.

Thornhill forklarer at det finnes fire ulike grader av tilstanden. Grad én synes kun med hjelp av instrumenter hos gynekologen, mens dersom kvinnen har grad fire er livmoren vrengt ut av vulva.

Hun beskriver livmoren som en myk ballong som kommer ut av åpningen. Fremfallet kan bestå av fremre eller bakre skjedevegg, eller livmorhalsen, eller en kombinasjon av disse. Ofte kan fremfall skli inn igjen når man legger seg ned.

Ifølge overlegen er grad én og to mest vanlig.

– Ganske mange kvinner som har født barn har grad én. Underlivsfremfall er slettes ikke sjeldent, da det er en av de mest vanlige gynekologiske tilstandene vi har. Det er store pasientgrupper, sier hun.

ELDRE KVINNER RAMMES OFTEST: Seksjonsoverlege ved kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill, forteller at særlig eldre kvinner rammes av lidelsen. Foto: Privat
ELDRE KVINNER RAMMES OFTEST: Seksjonsoverlege ved kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill, forteller at særlig eldre kvinner rammes av lidelsen. Foto: Privat

Mødre særlig utsatt

Det er vanligvis kvinner som har født barn som får en fremfallen livmor, og gjennomsnittsalderen er mellom 60 og 70 år.

– Vi ser at kvinner med ulike fødselsskader har en økt tendens til å få dette. Det kan også ha en sammenheng med arvelig disposisjon og elastisitet i vevet. Alt som gir ekstra trykk ovenfra, som overvekt, tungt arbeid og mye hosting, gir økt risiko. Også østrogenmangel øker risikoen, forklarer hun.

Janson har til sammen tre barn.

Mislykket operasjon

Etter timen hos gynekologen blir det bestemt at golingen skal opereres. Kort tid senere blir Jansons bakre og fremre skjedevegg strammet opp. Derimot ble operasjonen mislykket.

Siden hun har relativt små plager ble det aldri satt en ny dato for operasjon. I dag holder Janson tilstanden i sjakk med tabletter som sørger for at fuktigheten i underlivet vedvarer, og knipeøvelser som hjelper muskulaturen.

– Jeg kjenner livmoren. Men det kommer an på hva jeg gjør. Dersom jeg løfter tungt og bruker musklene mine, føles det som at jeg presser den ut, forklarer 68-åringen.​

Tabu

De eneste som har visst om tilstanden til Janson til nå er mannen hennes og datteren. Hun synes det er synd at det blir lite pratet om, og tror det skyldes at teamet er tabubelagt.

– Jeg er ganske sikker på at det er mange som har en nedsunken livmor, men ingen prater om det. De aller fleste tenker nok at det bare er folk på gamlehjemmet som har dette her, men det kan være alt ifra damer i slutten av 20-årene til folk i overgangsalderen. Det er nok er vanlig enn det vi tror, sier hun.

Også Thornhill bekrefter at dette er en tilstand som får lite fokus i det offentlige rom.

AKTIV: I hjembygda er Inger Grete Janson Opseth kjent for å være en aktiv dame. Hun ønsker ikke at tilstanden skal begrense henne på noen måte. Foto: Privat
AKTIV: I hjembygda er Inger Grete Janson Opseth kjent for å være en aktiv dame. Hun ønsker ikke at tilstanden skal begrense henne på noen måte. Foto: Privat

– Jeg tror det skyldes at dette er en pinlig sak for kvinner, og som vanligvis ikke oppstår før de er litt eldre. Denne pasientgruppen lever med en lidelse som kan være både kjip, vond og plagsom, men som man kan få god hjelp for med en operasjon, sier hun og legger til:

– Ingen går i tog for disse lidelsene. Dette er en pasientgruppe med forsiktige kvinner, men som er like viktige i våre øyne.

Ifølge overlege ved gynekologisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Rune Svenningen, har halvparten av norske kvinner som har født en eller annen form for underlivsfremfall. Derimot påpeker han at ikke alle har plager eller behøver behandling.

– Jeg har ikke noen eksakte tall, men vi opererer cirka 270 kvinner hvert år for dette på Oslo universitetssykeshus, sier han til TV 2.

Kan påvirke sexlivet

Med et underlivsfremfall kan kvinnene få problemer med trykkfølelse i underlivet, vannlatingsproblemer som urinlekkasje og avføringsproblemer.

Thornhill forklarer at tilstanden også kan påvirke sexlivet.

– Det kommer veldig an på hvordan paret tar det, og hvordan hun tar det selv. Dette er ikke noe som plutselig oppstår, så dersom paret har vært sammen lenge, er det lett å tilpasse seg ved for eksempel å skyve kulen inn igjen. Min erfaring er at det er single kvinner som synes dette er vanskelig. Vagina er ikke helt som den pleide, og mange føler seg annerledes og sjenerte.

Janson forklarer at hun ikke har møtt på store utfordringer i hennes samliv, og beskriver det som uproblematisk.

Behandling

De aller fleste kvinnene som får tilstanden trenger ikke behandling. Dersom pasienten har plager, blir kvinnen henvist til en gynekolog for en vurdering.

– Vi opererer kvinner som har plager eller pleieproblemer. Det finnes mange forskjellige prosedyrer hvor man reparerer den delen av underlivet som er svakt, vanligvis ved hjelp av eget vev. Noen ganger er det nødvendig å benytte et kunstig nett for å hjelpe effektivt. I enkelte situasjoner, som ved behandling av eldre, syke mennesker og i påvente av en operasjon, kan vi legge inn en silikonring. Denne setter man inn i vagina, og gjør at vaginalveggene holder seg på plass, avslutter Thornhill.