KAOS: Inventaret om bord på cruiseskipet fløy rundt og flere ble skadet da de ble truffet av bord og stoler.
KAOS: Inventaret om bord på cruiseskipet fløy rundt og flere ble skadet da de ble truffet av bord og stoler. Foto: Kristian Hansen / TV 2 / Privat

WIlliam Barry ble reddet fra skipet:

– Føltes som Titanic

MOLDE (TV 2): Passasjerer om bord cruiseskipet «Viking Sky» hadde noen dramatiske timer da bølger opp til ni meter knuste flere vinduer om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ettermiddag inntraff marerittet da det 228 meter lange gigantcruiseskipet fikk en fullstendig stans i alle sine fire motorer på vei fra Tromsø til Stavanger.

Søndag ble det kjent at «Viking Sky» skal ha vært omtrent 100 meter fra å grunnstøte i Hustadvika.

Av de totalt 1.373 personene om bord, var 915 av dem passasjerer.

– Dro folk opp fra bakken

William Barry Anderson bor til vanlig i delstaten Washington, og hadde vært på en lengre tur i Norge da dramatikken oppsto på Hustadvika i Møre og Romsdal, lørdag formiddag.

Han befant seg på lugaren sin da cruiseskipet plutselig opplevde fullstendig stans i alle sine fire motorer.

Da han forsto alvoret gikk han ut av lugaren for å få på seg en redningsvest.

– Jeg dro folk opp fra bakken, og flere ble truffet av både bord og stoler. Selv fikk jeg bare noen skrubbsår, sier Anderson til TV 2.

Amerikaneren forteller at de fleste klarte å beholde roen. Men plutselig kom det en stor bølge som knuste flere vinduer på båten.

– Det føltes ut som Titanic, for det kom så mye vann inn i skipet. Glass fløy rundt, og flere fikk kutt som følger av det, sier Anderson.

Brudd i nakken

Anderson sin venn lå i sengen sin da de største bølgene traff skipet.

– Han ble kastet ut av sengen, og fikk tre brudd i nakken. Hans kone fikk flere kutt i hånden, sier amerikaneren til TV 2.

Da klokken var blitt rundt 10 lørdag kveld, ble Anderson omsider evakuert. Da han kom inn i helikopteret, gikk det opp for han hva han egentlig hadde vært med.

– Jeg tenkte: Herregud, er jeg i live?!, forteller han.

Til tross for de dramatiske timene om bord, er ikke Anderson skremt.

– Vi hadde litt av en opplevelse, men vi overlevde. Jeg drar gjerne ut igjen imorgen om jeg får mulighet, sier amerikaneren.

Massive bølger

Ekteparet Leota og Richard Waterson fra Jackson i den amerikanske delstaten Michigan, forteller til TV 2 at de flere ganger fryktet at båten ville kantre. På grunn av de store bølgene vinglet skipet kraftig frem og tilbake.

– Hver gang skipet vinglet fra side til side, tenkte vi: Kommer det til å gå rundt nå? Og hvis det gjør det, hvordan skal jeg komme meg bort herfra?, forteller Richard Waterson.

Han og kona prøvde så godt de kunne å beholde roen, men sier at etter hvert som timene gikk spredte redselen seg i kroppen.

– Hvordan var det å bli plukket opp av helikopteret?

– Etter at vi ble koblet til en sele, ble vi løftet opp i helikopteret. Det var helt mørkt, så jeg så ikke så mye rundt meg. Plutselig kjente jeg varmen og var om bord i helikopteret, det var en enorm lettelse, sier Richard.

Totalt tre helikoptre var i sving for å evakuere passasjerer bort fra skipet. Én og én ble de heist opp, og hvert helikopter hadde kapasitet til mellom 15-20 personer.

Krevende redningsaksjon

Redningsaksjonen var derfor svært tidkrevende. Søndag formiddag er det fortsatt flere hundre personer om bord som venter på å bli evakuert.

– Var dere redd?

– Jeg var redd, men jeg visste at Gud var med oss. Jeg tenkte at hvis det var min tur til å dra til himmelen, så ville jeg gjøre det. Men hvis ikke, så ville jeg fortsatt være her, og jeg er her fortsatt, sier Leota Waterson, tydelig preget.

Ekteparet skryter av både personalet om bord på cruiseskipet og redningsmannskapet som har bistått i evakueringen.

– Da vi omsider kom på land, ble vi tatt i mot redningsmannskapene. Vi fikk mat, drikke og varme klær, og de spurte stadig om du kunne gjøre noe for oss. De kunne ikke vært mer hjelpfulle, sier ekteparet.

Richard og Leota er nå innlosjert på et hotell i Molde, og har vært i kontakt med familien sin. Nå venter de på å få beskjed om hvordan de skal komme seg tilbake til USA.

Cruiseskipet blir nå slept til Molde, og for de resterende personene om bord er evakueringen foreløpig satt på vent.