SPESIALETTERFORSKER: Etter to års etterforskning har Robert Mueller levert sin rapport til justisministeren.
SPESIALETTERFORSKER: Etter to års etterforskning har Robert Mueller levert sin rapport til justisministeren. Foto: Scanpix

Mueller-rapporten er klar – anbefaler ingen flere tiltaler

Spesialetterforsker Robert Mueller har levert sin rapport om Russland-etterforskningen til justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningen ble iverksatt i mai 2017, og gransket om det var samarbeid mellom daværende presidentkandidat Donald Trumps kampanje og russiske myndigheter før presidentvalget i 2016.

Justisminister William Barr har nå fått overlevert rapporten. Barr vil avgjøre hvor mye av rapporten som vil deles med kongressen, og offentliggjøres for resten av verden.

Han skriver i et brev til kongressen at han vil ta en avgjørelse raskt.

– Jeg gjennomgår rapporten, og venter at jeg kan være i stand til å sende spesialetterforskningens konklusjoner i løpet av helgen, skriver Barr ifølge nyhetsbyrået AP.

Pressetalskvinne for Det hvite hus skriver på Twitter at de nå avventer Barrs avgjørelse.

– De neste stegene er opp til justisminister William Barr, og vi ser frem til at prosessen fortsetter. Det hvite hus har ikke mottatt eller blitt informert om spesialetterforskerens rapport, skriver Sanders.

Det er ventet at rapporten gir svar på to hovedspørsmål:

  • Samarbeidet Trump-kampanjen med Kreml for å påvirke presidentvalget?
  • Gjorde Trump noe i etterkant for å motvirke etterforskningen?

Titalls tiltaler og dommer

Etterforskningsteamet har siden starten på etterforskningen i 2017 fokusert på hvordan russere forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016, og om noen har hatt en kobling til Trump-kampanjen.

Det amerikanske føderale politiet, FBI, konkluderte i 2017 med at russiske myndigheter forsøkte å påvirke valget, men inntil nå er det ikke kjent om det finnes noen beviser for at Trump eller hans medarbeidere har medvirket ulovlig til dette.

Likevel har hele seks tidligere Trump-medarbeidere blitt tiltalt, og fem har blitt domfelt eller innrømmet straffskyld som et resultat av Mueller-etterforskingen. Blant dem finner vi Trumps valgkampsjef Paul Manafort som er dømt til 7,5 års fengsel for skattesvindel og bedrageri, og Trumps tidligere personlige advokat og fikser Michael Cohen, som fikk tre år blant annet for brudd på reglene for valgkamfinansiering.

Presidentens rådgiver i en årrekke, Roger Stone, er også siktet for falsk forklaring, for å ha forsøkt å påvirke et vitne og for å ha motarbeidet rettsvesenet.

En kilde i justisdepartementet sier ifølge CNN at rapporten ikke anbefaler noen flere pågripelser.

Tegn på vilje til samarbeid

Det er altså ikke kjent om Mueller har konkludert med at Donald Trump selv, eller noen i hans apparat, har gjort seg skyldig i aktivt eller passivt samarbeid med russiske celler.

Om rapporten konkluderer med at Trump ikke er skyldig i samarbeid, kan det likevel hende den konkluderer med at han er skyldig i å ha hindret lovens utøvelse. Et scenario her kan for eksempel være at Trump har kjent til at noen i hans apparat har tatt møter med noen som ønsket å påvirke valget, uten at han har videreformidlet informasjonen.

Det kan også tenkes at rapporten konkluderer med at Trump motvirket lovens utøvelse da han sparket FBI-direktør James Comey tidlig i sitt presidentskap.

Selv om konklusjonene fra rapporten ikke er kjent, er det ting som antyder at det har vært en vilje til å samarbeide med representanter for fremmede makter blant Trumps nærmeste.

Den 9. juni 2016 møtte blant annet Donald Trumps eldste sønn, Donald Trump Jr., og presidentens svigersønn Jared Kushner, den russiske advokaten Natalia Veselenitskaya i Trump Tower i New York.

I forkant av møtet lovte den russiske advokaten at hun hadde «dritt» på Trump motstander i valgkampen, Hillary Clinton. Trump Jr. svarte at han ville «elske det» om det var sant. Han har innrømmet dette på Twitter.

Presidenten selv har hele tiden nektet for at han kjente til dette møtet, men Michael Cohen skal ifølge CNNha fortalt spesialetterforskningen og kongressen at Trump var informert om møtet.