Fortvilet Sofie ba VG fjerne sitat – fem dager senere sto avisen på sitt

I nesten 17 minutter prøvde en fortvilet Sofie (27) å overbevise VG-redaktør Gard Steiro om at det avisen skrev om dansevideoen var feil. Fem dager etter samtalen fastholdt politisk redaktør Hanne Skartveit fortsatt at Sofie var riktig sitert.

Tirsdag 26. februar: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, sier i NRKs Debatten at VG «bomma». Samtidig hevder redaktøren at avisen har sitert kvinnene riktig.

– Vi har sitert dem riktig.

– Har dere sitert dem riktig? spør NRKs programleder Fredrik Solvang igjen.

– Det var ikke jeg som gjorde den jobben, men vi har sitert dem riktig. De har aldri gått tilbake på det sitatet, men det er store mangler og ting vi ikke har med i den saken som skulle vært der, som NRK senere brakte, svarer Skartveit.

Konfrontert med sine uttalelser i Debatten for snart en måned siden sier Skartveit følgende til TV 2 fredag kveld:

– Her er det mye som har gått galt, men jeg kan ikke si mer før vi er ferdige med vår interne gjennomgang. Annet enn at jeg er veldig lei meg for det som har skjedd.

Fem dager før Skartveit deltok i Debatten, 21 februar., publiserte VG den mye omtalte saken om bekymringsmeldingen mot Trond Giske.

Ga opp

Fire timer etter at VG-saken ble publisert ringte VGs ansvarlige redaktør Gard Steiro til Sofie. Da hadde NRK i mellomtiden publisert en sak der kvinnene avdramatiserte møtet med Giske.

TV 2 har sett Sofies telefonlogg fra Telenor, som viser at samtalen med Steiro varte i 16 minutter og 56 sekunder.

– Jeg fortalte han om opplevelsen min med Skarvøy og fortalte at jeg hadde forsøkt å stanse sitatet, men at jeg hadde gitt opp til slutt, sier Sofie til TV 2 i dag.

Sofie sier hun informerte Steiro om at hun aldri sa at «det ble litt mye» i den konteksten sitatet hennes ble gjengitt i. Hun mener at VGs journalist var klar over at hun ikke oppfattet Giske-møtet som ubehagelig.​

– Jeg oppsummerte den dagen for å si det sånn og jeg var fortvila. Han fikk vite akkurat sånn jeg hadde opplevd det den dagen. Jeg fortalte han om det fra første stund jeg fikk en telefon om denne saken, sier Sofie til TV 2.

Hun reagerer på at VG-redaktøren ikke har gjort mer tidligere. Først dagen etter TV 2s avsløring denne uken - 28 dager etter at VG-saken ble publisert - valgte avisen å fjerne det omstridte sitatet.

Samme dag kunngjorde avisen at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke får jobbe med egne saker.

– At de ikke har fjernet sitatet før nå synes jeg er merkelig. Jeg har hatt samtaler med nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og snakket lenge med henne, og fått unnskyldning. Jeg ville tro de hadde endret sitatet med en gang, da vi kom ut med det andre sitatet i NRK, sier Sofie.

SMS TIL STEIRO: Denne SMS-en sendte Sofie til både Steiro og Lars Joakim Skarvøy.
SMS TIL STEIRO: Denne SMS-en sendte Sofie til både Steiro og Lars Joakim Skarvøy.

Sofies venn: – De burde snudd skuta direkte

Da Steiro ringte Sofie den 21. februar, var hun sammen med sin venn Jon Fredrik. Han filmet deler av samtalen.

– Hun uttrykte seg tydelig og sa hun ikke var enig i sitatet, sier Jon Fredrik til TV 2.

– Forstod Gard Steiro budskapet til Sofie?

– 10 av 10 burde forstått den samtalen. For å ikke forstå den må du ha korte sosiale antenner. Hun var veldig tydelig i måten hun la frem hele historien. Jeg føler at de burde endret sin sak mye tidligere enn de gjorde, sier han.

– De burde snudd skuta direkte der og da. All den informasjonen som foreligger i dag, og har kommet frem i TV 2, ble lagt frem for Steiro og Skarvøy, sier Jon Fredrik.

– Kunne kanskje gått fortere

Lars Joakim Skarvøy har ikke besvart TV 2s henvendelser.

VG opplyser at de ikke har anledning til å stille til intervju fredag kveld, men viser til torsdagens intervju.

BEKLAGER: Gard Steiro har beklaget til Sofie, Trond Giske og VGs lesere.
BEKLAGER: Gard Steiro har beklaget til Sofie, Trond Giske og VGs lesere.

– Jeg forstod raskt at hun var misfornøyd med VGs sak og at hun følte vi ikke hadde gitt henne en fair behandling. Etter jeg snakket med henne begynte vi å finne ut hva som hadde skjedd. For oss var dette en stor overraskelse, fordi vi var overbevist om at det vi hadde publisert var riktig og i samsvar med det hun hadde opplevd, sa Steiro torsdag.

– Hvorfor tok det så lang tid?

– Vi var i en situasjon der vi ikke forstod hva som hadde gått galt og det tok flere dager. Da begynte vi å gå gjennom ting. Det kunne kanskje gått fortere, men det var tiden vi trengte for å finne ut at vi hadde gitt et feil inntrykk og at vi måtte beklage. Alvoret gikk gradvis opp for oss.S