TRYGVE SLAGSVOLD VEDUM:

– Kjære Erna Solberg, kall oss hva du vil

Hamar (TV 2): Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har som mål å gjøre partiets beste kommunevalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiets leder startet sin tale med å fortelle en personlig historie om sin egen far som ble foreldreløs i ung alder, men likevel kom seg frem i livet fordi han ble tatt vare på.

– Det er en historie som har preget meg og formet meg, sa Slagsvold Vedum som brukte historien som et bakteppe for å angripe regjeringens politikk.

Se hele talen øverst i saken.

Han raljerte med mange av regjeringens reformer som han mener er fullstendig feilsått.

– Det er ikke sånn at samtalen over kald dataskjerm kan erstatte samtalen over kaffekoppen. Nærhet er ikke problemet, nærhet er svaret, sa Slagsvold Vedum.

Under partiets landsmøte på Hamar fortalte Vedum en rekke historier fra flere steder i landet der folk han har møtt har opplevd behov for nærhet og gikk til angrep på en rekke av regjeringens reformer. Ifølge Sp-lederen velter regjeringen mange små og større kostnader og byrder over på vanlige folk, gjerne under merkelappen miljø. Han kaller mange av regjeringens tiltak «grønnvasking» og symbolpolitikk.

– Det er ikke et fremskritt. Det er et tilbakeskritt, sa Vedum til applaus fra partifellene.

Raljerte med merkelapper

Store deler av sin tale brukte Slagsvold Vedum til å raljere med statsminister Erna Solberg, som han mener har satt mange merkelapper på Senterpartiet.

– Vi som ble stemplet som bakstreverske i valgkampen 2015. Men det var vi som vant det valget. Det var vi som gikk frem med nesten 40.000 velgere, sa Slagsvold Vedum, til applaus fra partifellene.

– I 2017 ble ble vi stemplet som populister. Vi, de bakstreverske populistene, gikk frem med nesten 150.000 stemmer og var valgets klare vinner, sa Vedum.

– I vinter ble vi stemplet for kynisme, sa Vedum og fortsatte:

– Kall oss hva dere vil, vi mener det vi mener uansett! sa Vedum.

Selv har Slagsvold Vedum det siste året blant annet brukt ord som moralistiske, moraliserende og arroganse om sine politiske motstandere.

– Politisk debatt skal man ha, men hovedkampanjen til Høyre og Erna Solberg har vært at vi er bakstreverske, populistiske og kyniske og i går var vi gammelmodige.

– Hva er forskjellen på at du bruker slike karakteristikker om dine motstandere og at du gjør det om dem?

– Jeg har sagt at det er alt for mye moralisering over folks liv. Det var relatert til avgiftspolitikken. Regjeringen må slutte å moralisere og lytte til folk. Jeg har ikke sagt at Erna Solberg som person er arrogant, men i en del av de politiske løsningene hun står for, der har hun glemt å lytte, sir Slagsvold Vedum.

Skal sette ny rekord

Senterpartiet strutter av selvtillit og har ifølge partilederen fått 20 nye medlemmer hver dag i år. Han beskriver seg selv og partiet som Askeladden i norsk politikk.

– Vi gått rundt med ryggsekken og snakket med den krokrygga dama med lang nese, fått mye innspill og tilbakemeldinger. Det er litt av grunnen til at jeg føler meg sikker på at vi vokser. I februar 2019 og mars 2019 er Senterpartiet et av Norges tre største partier, sa Slagsvold Vedum.

Sist Senterpartiet hadde landsmøte på Hamar var i 1993. Det var startskuddet på det som ble partiets beste stortingsvalg i historien.

– I år har jeg et mål. Vi skal gjøre det beste kommunevalget i partiets historie, sa Slagsvold Vedum til kraftig applaus.

Ligger an til rekord

Senterpartiet kan gå mot tidenes beste kommunevalg og dermed mye makt i mange kommuner. Kommunevalgbarometeret Kantar TNS laget for TV 2 i mars ga partiet en oppslutning på 12,4 prosent.

Senterpartiets beste kommunevalg var i 1995, da partiet fikk 11,6 prosent. I øyeblikket ligger partiet altså foran skjema til ny rekord.

Partibarometeret gir deg alle stortingsmålingene

– For fire år siden sa vi at vi hadde en ambisjon om å bli større enn Fremskrittspartiet. Da hadde vi en oppslutning på rundt 5,5 prosent. De siste månedene har vi vært større enn Fremskrittspartiet.

– Er det et mål å bli større enn dem i høst?

– Ja, det er et klart mål, sier senterpartilederen.