REKRUTTERTE 14-ÅRING: Terrorgruppen skal ifølge amerikanske myndigheter ha rekruttert en norsk 14-åring.
REKRUTTERTE 14-ÅRING: Terrorgruppen skal ifølge amerikanske myndigheter ha rekruttert en norsk 14-åring. Foto: Alaa Al-marjani/Reuters/NTB scanpix

Amerikanske myndigheter:

IS rekrutterte norsk 14-åring

I mars 2017 aksjonerte norsk politi mot en 14 år gammel gutt som angivelig lagde propaganda for terrorgruppen IS over nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en artikkel publisert i The Washington Post.

Den unge gutten, som fikk tilnavnet «Brother Abu», skal blant annet ha vært med på å lage en video med trusler mot en veldedig organisasjon i New York.

Etter det TV 2 erfarer, er 14-åringen etnisk norsk og fra Sørlandet.

Norsk politi skal, ifølge amerikanske myndigheter, ha beslaglagt datamateriale hjemme hos 14-åringen. I materialet fant politiet blant annet chatlogger, der gutten snakker om å lage støttevideoer for terrorgruppen IS. Materialet ble sendt videre til FBI.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor TV 2 at de kjenner til saken.

– Vi kjenner godt til denne saken. Men av hensyn til vedkommendes unge alder kan vi ikke uttale oss nærmere, sier Anett Aamodt i PST til TV 2.

Vervet av amerikaner

Samtalene som er beslaglagt, er mellom den norske 14-åringen og en amerikansk 20 år gammel kvinne, som omtales som Vo. Hun er pågrepet og siktet for terrordeltakelse over nett.

Vo ble satt til å rekruttere 14-åringen til IS grunnet språkproblemer, ifølge den føderale tiltalen mot henne. IS-hackeren som ønsket å rekruttere tenåringen kunne ikke godt nok engelsk til å kommunisere med ham, og 14-åringen hadde heller ikke tilstrekkelige arabisk-kunnskaper.

Den ene samtalen mellom Vo og 14-åringen gjengis direkte av amerikanske myndigheter. Der skriver Vo på amerikansk til den norske 14-åringen: «lol dude you look normal as hell... I wouldn't expect you to support dawlah (dynastiet, altså IS, red.anm.)».

På norsk: Du ser så normal ut, jeg ville ikke ha gjettet at du støtter dynastiet.

Til dette svarer nordmannen: «But here I am xD».

Datoen for samtalen fremgår ikke av politiets dokumenter, ifølge amerikanske myndigheter. Ifølge anklagen er det likevel grunn til å tro at samtalen fant sted i januar eller februar i 2017.

TV 2 vet ikke hvordan den norske 14-åringen stiller seg til opplysningene som har kommet frem i anklagen fra amerikanske myndigheter.

Laget propagandavideo

I en samtale datert til rundt 5. februar 2017 får 14-åringen beskjed fra Vo om at han kan få bli med i United Cyber Caliphate's (UCC) media- og hackerdivisjon.

UCC ble opprettet i april 2016, og er en paraplyorganisasjon for flere IS-støttede hackerorganisasjoner.

Vo oppretter deretter en gruppechat med 14-åringen og et annet medlem av UCC.

«SO WHAT CAN HE MAKE FOR US??», spør UCC-medlemmet.

«Well dude tell ... what you're able to do», svarer Vo.

Anklagen oppgir ikke om eller eventuelt hva 14-åringen svarer, men i samtalen med Vo spør 14-åringen om en annen hacker fra Nederland også kan få være med i UCC. 14-åringen hadde før dette hatt flere samtaler med dette individet, som også hadde uttrykt støtte til IS.

Til dette svarer Vo: «Yes. Welcome to all my brothers».

Sammen med denne personen skal 14-åringen ifølge rapporten ha laget en propagandavideo rettet mot en ikke navngitt ideell organisasjon basert i New York. Videoen oppfordret IS-sympatisører til å angripe ansatte ved denne organisasjonen.

Organisasjonen ble formet for å finne og kjempe mot promotering av ekstremistiske ideologier over nettet. Medlemmer av organisasjonen skal også ha jobbet med å infiltrere IS-chattegrupper for å eksponere disse.

Den norske gutten postet ifølge amerikanske myndigheter en truende video rettet mot direktøren i en ideell organisasjon.
Den norske gutten postet ifølge amerikanske myndigheter en truende video rettet mot direktøren i en ideell organisasjon. Foto: faksimile

I februar 2017 skal den norske gutten ha skrevet følgende i en chattegruppe:

«May this message be for every media that tries to spy on us, or gather information. We will find you InshAlla, and already 4 people that has been working for such media's has gotten their information leaked.»

Deretter postet han en video, som er omtrent ett minutt lang i chattegruppen. Videoen inneholder blant annet et bilde av direktøren for denne organisasjonen, og disse frasene:

«This message is directed at you ... You have been spying on us. You messed with the Islamic State SO EXPECT US SOON».