Mann med slegge gikk løs på moské

Fem moskeer i Birmingham ble vandalisert natt til torsdag, og politiet trapper nå opp vaktholdet rundt britiske moskeer. Det samme har politiet gjort i Norge.

Moskeen i Erdington i Birmingham har vinduene tildekket etter at en person slo inn vinduene med slegge natt til torsdag. Foto: Aaron Chown
Moskeen i Erdington i Birmingham har vinduene tildekket etter at en person slo inn vinduene med slegge natt til torsdag. Foto: Aaron Chown

Øyenvitner forteller at de så en mann med slegge gå løs på vinduene i to av moskeene som ble vandalisert. I løpet av natten kom det meldinger om at noen hadde gått løs på ytterligere tre moskeer i Birmingham-området.

– Hva er det som skjer i landet vårt, tvitrer TellMAMA, en gruppe som registrerer angrep mot muslimer i Storbritannia.

Ifølge TellMAMA har det vært en oppblussing i antall angrep mot britiske muslimer og moskeer siden 50 mennesker ble drept og 50 ble skadet i terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand.

– Angrepene på fem moskeer i Birmingham viser, nok en gang, hatet og intoleransen som rettes mot muslimer, sier gruppens leder Abou Atta.

– Folk kan ikke stå på sidelinjen og si at dette ikke angår dem. Dette påvirker samfunnet vårt, lokalsamfunnene og landet vårt, og vi må stå opp mot dette, sier han.

Saken ble ført omtalt av Altaposten.

Stadig oftere angrep

Rundt 22 prosent av innbyggerne i Birmingham oppga i en folketelling i 2011 å være muslimer, og ifølge menneskerettsgrupper utsettes britiske muslimer stadig oftere for angrep og trakassering fra høyreekstreme.

Organisasjonen Hope Not Hate offentliggjorde i forrige måned en undersøkelse som viste at flere enn hver tredje brite ser på islam som «en generell trussel mot britisk livsstil».

I juni 2017 foretok analyseinstituttet YouGov en lignende måling i Norge om holdninger til innvandring og islam.

Målingen viste at 35 prosent mener at vår nasjonale identitet er truet. 59 prosent svarte at de mener at det foreligger en fundamental konflikt mellom islam og det øvrige samfunnet, mot 13 prosent som mener at islam generelt er kompatibel med det norske samfunnets verdier.

Nynazistisk budskap på moské

I Alta og Sør-Varanger var det satt opp klistremerker med høyreekstreme slagord og meldinger på flere offentlige bygg, skoler og moskeer mandag denne uken. Det gjorde lederen i moskeen bekymret.

– Jeg ble lei meg og skuffet. Dette er ikke noe hyggelig i lille Alta, i lille Norge, sa leder Ismail Omar i moskeen i Alta til Altaposten.

Politiet i Finnmark sa til NRK at politiet ikke hadde ikke noen grunn til å tro at det er en organisert bevegelse som står bak hendelsene.

– Det dukker opp hendelser fra tid til annen, men som regel er det enkeltpersoner som står bak, og ikke noe organisert, sier radikaliseringskontakt Kjell Andreas Bjerke i politiet til NRK.

De nynazistiske klistremerkene som ble hengt opp flere steder i fylket etterforskes for hatkriminalitet.

Politiet landet rundt har skjerpet sikkerheten rundt moskeer for å øke tryggheten etter terroren i New Zealand.

– Skremmende

Feisel Sohail er sekretær i Ahmadiyya menigheten i Oslo. Han forteller at menigheten har mottatt flere tekstmeldinger med islamfiendtlig budskap siden massakeren i New Zealand.

Sohail ser svært alvorlig på hendelsen i Alta, og mener vi lever i en urovekkende tid med økt polarisering og et voksende islamhat.

– Vi synes det er veldig trist og veldig skremmende, spesielt etter terroren i New Zealand, sier Sohail til TV 2.

Han forteller at den siste ukens hendelser har satt sine spor på menigheten.

– Våre medlemmer og våre gjester kjenner på alt som har skjedd. Vi har skjerpet vaktholdet i moskeen og våre medlemmer er ekstra årvåkne, sier han.

Sohail er likevel klar på at løsningen ikke er å lukke Furuseth moskeen for offentligheten.

– Vi ønsker ikke at moskeen skal bli et fort. Vår konklusjon er i stedet å åpne opp moskeen. Dette skal vi gjøre ved å blant annet arrangere åpen dag på moskeen i neste uke, sier han.

På hjemmesiden til moskeen skriver menigheten at de fordømmer terrorattentatet i New Zealand og ønsker «#Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen».