Journalist får ikke jobbe med egne saker etter TV 2-avsløring

I et TV 2-intervju onsdag rettet kvinnen i Giske-videoen sterk kritikk mot VG etter at hun følte seg feilsitert. Nå bekrefter nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken at journalisten ikke skriver egne saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld fortalte Sofie sin versjon av hva som skjedde da hun danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar.

Hun mener VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen.

Gransker saken

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, har fått ansvaret med å granske VGs håndtering av Giske-videoen.

Til Dagens Næringsliv bekrefter Håndlykken at Lars Joakim Skarvøy er på jobb for å være tilgjengelig for ledelsen i forbindelse med gjennomgangen av saken, men sier at han ikke aktivt jobber med egne saker.

Ifølge avisen ble den siste saken Skarvøy hadde byline på, publisert klokken 17.02, onsdag ettermiddag.

– Vår gjennomgang av saken pågår fremdeles. Saken han hadde byline på i går kommer som følge av en innsynsbegjæring han har sendt tidligere, skriver Håndlykken i en e-post til DN.

– Umulig

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, sier til avisen at de besluttet å iverksette en granskning da de publiserte en beklagelse i begynnelsen av mars.

I et intervju med Dagsrevyen torsdag kveld, forklarer Steiro grunnen til at Skarvøy ikke lenger aktivt jobber med egne saker.

– Det er fordi vi står i en situasjon hvor det er helt umulig for han å jobbe som journalist, sier han til NRK.

Til TV 2 sier Steiro at det siste døgnet har vært tøft for alle som jobber i VG.

– Dette er en alvorlig sak for VG, og da er det vanskelig å være på jobb. Men først og fremst er vi dypt ulykkelig over den feilen som er begått, sier sjefsredaktøren.

– Har du tillit til Lars Joakim Skarvøy?

– Jeg går ikke inn på spørsmålene om tillit, sier han.

– Kan han returnere som journalist i VG?

– Slike spørsmål vil jeg ikke svare på. Han bidrar konstruktivt til det arbeidet vi har gjort, og det gjør alle som har vært involvert i saken, sier Steiro.

– Beklager

For Trond Giske fikk dansevideoen og VGs fremstilling av saken store konsekvenser. Valgkomiteen innstilte Giske til en plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap 20. februar.

21. februar publiserte VG artikkelen om at en tillitsvalgt i Fagforbundet hadde sendt bekymringsmelding om Trond Giske. Dagen etter valgte valgkomiteen å vrake Giske.

Ap-ordfører Kirsti Welander sa tidligere torsdag at hun mente VGs fremstilling gjorde at valgkomiteen endret innstilling.

Torsdag kveld sier Gard Steiro at han beklager overfor Trond Giske.

Giske selv sier til TV 2 at han fortsatt ikke har hørt noe fra VG.

Fjernet sitat

Tidligere torsdag ble det kjent at VG valgte å gjøre endringer i nettsaken som avisen publiserte for nøyaktig én måned siden. Der ble Sofie, kvinnen i Giske-videoen, sitert på følgende:

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Til TV 2 forteller Gard Steiro at han snakket med kvinnen allerede kvelden VG publiserte saken. Der fortalte hun at hun følte seg feilsitert. Likevel tok det én måned før sitatet ble fjernet.

– Jeg forsto at hun ikke følte seg riktig sitert. For oss var dette en stor overraskelse, for vi var overbevist om at det vi hadde publisert var riktig, og i samsvar med det hun hadde opplevd, sier Steiro til TV 2.

– Hvorfor har det tatt så lang tid å fjerne sitatet?

– Vi sto i en situasjon hvor vi ikke forsto hva som hadde gått galt. Gradvis begynte alvoret å gå opp for oss, sier han.

Steiro ønsker ikke gå inn på hvordan dette kunne skje, men sier at han som ansvarlig redaktør tar ansvaret dypt alvorlig.

– Jeg er oppriktig lei meg, det samme gjelder for alle som jobber i VG, sier han.