Hannah (22) er besatt av å være brun: Tar solarium eller injeksjoner hver dag

Hannah Tittensor vet at hun er mer utsatt for å få kreft. Likevel er 22-åringen avhengig av brunfarge.

– Noen jenter sier de er avhengige av å fikse neglene. Jeg kan ikke leve uten å være brun. Enkelt og greit, det gjør meg glad.

Dette forteller Hannah Tittensor fra Belfast i Nord-Irland, som i tenårene avhengig av selvbruning.

I serien Hooked On The Look fra Barcroft TV forteller hun åpenhjertig om avhengigheten.

Etter hvert som årene gikk byttet hun ut skjønnhetsproduktene med solarium og injeksjoner som i Storbritannia er ulovlige.

Se hele reportasjen i videovinduet øverst i saken!

Setter sprøyte daglig

22-åringen besøker solariumet tre ganger i uken, 15 minutter per gang.

I tillegg setter hun daglig injeksjoner med melanotan – et syntetisk hormon som endrer melanin-nivået i huden. Hormonet settes med sprøyte og effekten kan være økt pigment, økt sexlyst og undertrykket sultfølelse.

Det var kjæresten Benjamin Dunlop som introduserte Hannah for det som kalles «Barbie-dop». Også han har en trang til å konstant være brun.

– Det har blitt noe jeg er besatt av. Jeg trenger å bli brunere for å føle meg bedre, selv når jeg er brun. Kanskje det er fordi jeg er vant med å se meg selv hele tiden, så jeg ser ikke hvis det blir for mye, sier hun i serien, som du kan se video fra øverst i denne saken.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverket, har tidligere uttalt til TV 2 at han advarer sterkt mot «Barbie-dop».

Ifølge Madsen kan det forekomme bivirkninger som kan føre til alvorlige infeksjoner og blodforgiftning.

– Vi vet ikke langtidsvirkningen av dette. Enkelte får en grålig tone i huden i ettertid. Det å stimulere pigmentene så kraftig over lang tid kan føre til at man mister kontrollen over pigmentene, og kan i verste fall føre til hudkreft.

Kreft i familien

Flere i Hannahs familie har vært rammet av kreft. Likevel setter ikke det en stopper for 22-åringens overdrevne bruk av solarium.

– Jeg er nok mer utsatt for å få hudkreft, men jeg tror det kun handler om at man må være flink til å sjekke føflekkene sine.

Både i Brasil og Australia er det innført et forbud mot solarium. I fjor stilte norsk hudlegeforening seg bak forslaget om et lignende forbud i Norge.

Norge er i verdenstoppen sammen med Australia når det gjelder føflekkreft. I 2016 ble hele 2200 nordmenn rammet av kreft.

– Det er dokumentert at de som bruker solarier, de har mye større risiko for å få føflekkreft, sa leder i foreningen, Petter Gjersvik, til TV 2.

– Jeg mener at noe som er så skadelig at det er kreftfremkallende ikke bør tillates.

Bekymret søster

Nå er kvinnen fra Belfast så brun at hun blir tatt for å være mørkhudet på sosiale medier.

Rachel Tittensor uttrykker bekymring omkring søsterens overdrevne bruk av solarium.
Rachel Tittensor uttrykker bekymring omkring søsterens overdrevne bruk av solarium.

– Folk sier jeg prøver å være en svart kvinne, og at jeg vil bytte rase. Jeg bryr meg ikke om det. Disse menneskene kjenner meg ikke en gang.

Rachel Tittensor, Hannahs søster, mener det overdrevne bruket handler om usikkerhet hos søsteren.

– Hun er veldig mørk, men tror det ikke selv. Alt har med usikkerhet å gjøre. Uten alt dette er hun absolutt fantastisk, sier hun, og legger til:

– Men det er ikke noe man får snakket med Hannah om. Hun hører ikke på deg når du sier det.