«Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke», skriver Frp-toppen på Facebook. Torsdag har han slettet bildet.
«Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke», skriver Frp-toppen på Facebook. Torsdag har han slettet bildet. Foto: Skjermdump Facebook

Frp-politiker sammenlignet bilde av Lan Marie Berg og miljøaktivist med nazipropaganda

En lokal Asker-politiker sammenlignet et bilde av Lan Marie Berg og en klimaengasjert jente med nazipropaganda på sin Facebook-side.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke» skrev kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet i Asker, Ole Jacob Johansen, på bildet han postet onsdag kveld på Facebook.

I en bildemontasje ser man MDG-politiker Lan Marie Berg som poserer med 16 år gamle Greta Thunberg, ved siden av Hitler jugend-propaganda, og et bilde av SS-kommandanten Heinrich Himmler med ei jente på fanget.

Greta Thunberg er miljøaktivist, og har med sin klimaaksjon i Sverige inspirert norske elever til å organisere klimastreiken som vil skje fredag.

Går kraftig ut mot Frp

Lan Marie Berg sier til TV 2 at hun mener utspillet viser at klimademonstrasjonen legges merke til.

– Dette er et nytt bunnivå fra FrP, men det viser at streiken funker. Skolestreikerne skal være stolte av at de skaper sjokkbølger langt inn i regjeringspartiene. Det viser jo bare at makta er redde for dem. Norske politikere har i mange år latt være å handle, og heller kjørt på med stadig større satsing på oljeutvinning og motorveier, skriver Berg i en e-post.

– FrPere har ikke forstått klimaendringenes alvor nå de blir mer skremt av streikende barn, enn av klimakonsekvenser som tørke, flom, mangel på rent vann, tap av dyrearter og insektdød. Jeg håper flere voksne skjønner at vi ikke lenger kan fortsette sånn som nå, hevder hun.

Berg sier også at hun reagerer på at Greta Thunbergs klimaengasjement blir brukt som eksempel på manipulasjon.

– De unge bør lyttes til, ikke latterliggjøres. Å degradere Greta Thunberg til en som har blitt manipulert er en grov undervurdering av henne som et globalt forbilde og alle andre engasjerte barn og unge.​

Blir kvalm

En annen som reagerer kraftig på Frp-politikerens Facebook-post, er Venstres Abid Raja.

– At det virkelig går an å sammenligne dette med nazismen. Jeg blir kvalm, tordner Raja på telefon fra Sunnmøre, der han skal overvære fredagens klimadenonstrsajon.

I Januar gikk Venstre inn i regjering med Fremskrittspartiet. Raja sier TV 2 at han mener sentrale politikere i partiet må markere avstand fra Facebook-posten.

– Vi sitter i regjering med Frp, men ikke med disse holdningene. De sentrale politikerne i Fremskrittspartiet har et ansvar for hva de lokale politikerne sier. Dette må vi si klart i tydelig ifra om, stå opp imot og markere motstand, sier Raja.

Ville vise at barn blir brukt i propaganda

Johansen sier til TV 2 at han forstår at noen mener bildebruken er upassende.

– Poenget var å vise at barn blir utnyttet i propagandaøyemed. Jeg ser at bildebruken kan gi uheldige assosiasjoner, som ikke var intensjonen, skriver han i en SMS.

– Derfor ble innlegget slettet. Dette var kun min egen vurdering. Dette innlegget burde ikke vært postet, og jeg beklager om noen føler seg krenket. Som folkevalgtehar vi et ansvar for en anstendig samfunnsdebatt, skriver Johansen.

Han har rett

Leder i Asker Frp, Trond Ellingsen, tar derimot sin partifelle i forsvar. På spørsmål om hva han tenker om at posten har fått reaksjoner, sier han at innholdet ble feiltolket.

– Slike ting får alltid reaksjoner fra sosialister og journalister som vil at Frp-ere skal legge seg flate. Jeg er ikke av den typen, sier Ellingsen, som mener at Jacobsen har rett i at barn alltid brukes i propaganda.

– Barn vil alltid brukes i slikt. Det er tull at dette har noe med nazismen å gjøre. Det er slik dere leser det.

– Men det står i en bildekolasj med Heinrich Himmler og et Hitler jugend-bilde.

– Barn blir alltid brukt i propaganda. Det Ole Jacob sier er helt riktig, sier Ellingsen før han legger på telefonen.

– Ikke greit

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, kommenterer saken på vegne av partiledelsen. Hun er tydelig på hva hun mener om partifellens utspill:

– Dette er ikke greit. Jeg er glad for at han har innsett at dette er uakseptabelt og har slettet bildet og tatt ansvar for å rydde opp, sier Listhaug til TV 2.

– Ingenting kan sammenliknes med drapet på seks millioner jøder og nazistenes grusomheter, det gjelder enhver politisk diskusjon, sier hun.

Sylvi Listhaug refser partikollegaen.
Sylvi Listhaug refser partikollegaen. Foto: Meek, Tore

Hun mener derimot at det må være greit å kritisere klimademonstrasjonen som skal finne sted fredag.

– Det er bra at ungdom engasjerer seg, men det er ikke bra at de skulker skolen. Så mener jeg det er viktig at ungdom også blir satt inn i hva vi faktisk gjør for å begrense klimagassutslipp og hvilke alvorlige konsekvenser for eksempel en nedstenging av oljenæringen har å si for vår velferdsmodell og for verden, siden det vil bety økte klimagassutslipp. Oljenæringen i Norge har omtrent halvparten så høye utslipp som resten av verden. Den er også svært viktig for distrikts-Norge fordi det er snakk om over 220 000 arbeidsplasser.