BLODIG: Den folkekjære sjimpansen Julius (39) ble alvorlig syk og skadet seg selv etter å ha fått i seg amfetamin i Dyreparken Kristiansand.
BLODIG: Den folkekjære sjimpansen Julius (39) ble alvorlig syk og skadet seg selv etter å ha fått i seg amfetamin i Dyreparken Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Julius-doper beklaget i anonymt brev til politiet

Den 44 år gamle mannen som kastet tre flasker med amfetamin til Julius i februar, sendte i forrige uke et usignert brev til politiet og la seg flat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da hadde politiet i nøyaktig tre uker etterforsket saken uten å ha en mistenkt gjerningsperson.

– Brevet var håndskrevet og hadde ukjent avsender. Der stod det at gjerningspersonen var svært lei seg, sier politiadvokat Ole Martin Paulsen i Agder politidistrikt til TV 2.

En drøy uke i forveien hadde Dyreparken gått offentlig ut med nyheten om at Julius hadde fått i seg narkotika 21. februar.

Lagde oversikt

Gjerningspersonen hadde kastet tre små smoothie-flasker med amfetamin, samt en liten bamse, inn til sjimpansene.

Fordi Julius er sjefen i flokken og dessuten den eneste av apene som klarer å skru opp flaskene, var det han som forsynte seg av innholdet og dermed ble alvorlig syk.

I tiden etter hendelsen hentet politiet inn overvåkingsmateriale og foretok flere avhør. Torsdag i forrige uke gikk de til pågripelse av en 44 år gammel mann som var identifisert på overvåkingen.

– Hvilken betydning hadde brevet for etterforskningen?

– Det ble ikke i seg selv avgjørende, men det var en av flere ting vi kunne bruke i vår etterforskning, sier Paulsen.

Han opplyser at politiet brukte betalingsinformasjon og overvåking til å skaffe seg en oversikt over alle som hadde vært i dyreparken i det aktuelle tidsrommet.

Pågrepet hjemme

Der stod blant annet 44-åringens navn. Fordi han tidligere er straffedømt for narkotikalovbrudd og ellers en kjenning av politiet, var mannen en naturlig mistenkt.

– Vi fant grunnlag for å gå til pågripelse hjemme hos ham. Da erkjente han alt sammen. Det var en helt ordinær og udramatisk pågripelse, sier politiadvokaten.

Siktede har opplyst til politiet at det var han som sendte det anonyme brevet. Han er formelt siktet for simpelt brudd på dyrevelferdsloven, som straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

Mannen har i avhør forklart at han «lenge hadde hatt lyst til å se hva som skjedde dersom sjimpansene fikk narkotika i seg», opplyste fungerende seksjonsleder Håkon Storesund for etterretning, etterforskning og arrest hos politiet i Kristiansand til TV 2 i forrige uke.

Samtidig har mannen forklart at handlingen var et innfall, ikke noe som var nøye planlagt.