Ungdom hetses før klima-streiken: – Blir fortalt at jeg er hjernevasket

STÅR IMOT: Mari Hasle Einang sier at de negative kommentarene ikke skal begrense demonstrasjonene.
STÅR IMOT: Mari Hasle Einang sier at de negative kommentarene ikke skal begrense demonstrasjonene. Foto: Privat
Fredag skal elever over hele landet streike for klimaet. De blir møtt med hets fra de eldre i sosiale medier.

Det er ventet opptil 10.000 demonstranter foran Stortinget i forbindelse med skolestreiken for klimaet i morgen. Men engasjementet har en pris, og flere av ungdommene blir hetset av voksne i sosiale medier.

– Jeg har fått ganske kjipe meldinger, som sier at vi er dumme og er blitt hjernevaska av miljøorganisasjoner og media sin framstilling av klimahysteriet, forteller Mari Hasle Einang, nestleder i Changemaker til TV 2.

Etter at NRK publiserte en artikkel om de unges klimaopprør har hun fått flere hatske meldinger i sin private innboks.

I tillegg har nestlederen blitt omtalt i en meningsytring fra Document.no som «en nyttig idiot for sterke politiske krefter, akkurat som barn i Nord-Korea».

I kommentarfelt blir aksjonen beskrevet som «idiotisk», ungdommene som «hjernevaska» og at de bør levere fra seg alt av smarttelefoner, og aldri igjen bli kjørt til fritidsaktiviteter - «hvis de er så opptatt av klima som de sier».

VERKSTED: Tidligere arrangerte Natur og ungdom banner-verksted før klimastreiken. Foto: Esten Segbø
VERKSTED: Tidligere arrangerte Natur og ungdom banner-verksted før klimastreiken. Foto: Esten Segbø

Hasle Einang vil likevel ikke gi de negative kommentarene for mye oppmerksomhet, da hun mener det avleder fokus på det som er viktig i klimadebatten.

– Det er et demokratisk problem at sentrale politikere i regjering avfeier unge og klimaopprøret basert på samme retorikk som ytre høyre. Vi krever å bli hørt og respektert, sier nestlederen.

I natt skal hun sove utenfor Stortinget, og i morgen tidlig skal politikerne bli vekt med kaffe. Så begynner demonstrasjonene.

Støtte fra Glen Peters

Skolestreikene som startet med den svenske 16-åringen Greta Thunberg, har spredd seg over hele kloden. Den 15. mars streiket 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

Nå får også klimastreikerne støtte av en av landets fremste klimaforskere.

– Det er ganske fantastisk at én person kan forandre debatten såpass mye som det Greta Thunberg har gjort på så kort tid, sier Glen Peters, forskningsdirektør i CICERO, senter for klimaforskning.

GIR STØTTE: Den anerkjente klimaforskeren Glen Peters mener ungdommene har helt rett til å streike på fredag. foto: privat
GIR STØTTE: Den anerkjente klimaforskeren Glen Peters mener ungdommene har helt rett til å streike på fredag. foto: privat

Han mener elevene er i sin fulle rett til å si hva de mener om hvordan planeten skal se ut i morgen.

– Hva forteller dette klimaopprøret oss?

Det forteller oss at myndigheter over hele verden rett og slett ikke gjør nok. Det er det korte svaret. I Norge er myndighetene flinke på retorikk, men når det kommer til å implementere politikk og få utslippene ned har ikke Norge levert i det hele tatt. Det må forandre seg, forklarer den australske forskeren.

Peters forteller at det er bra de unge sier ifra, og at de kanskje ikke har fått sitt ord med i laget. Nå er klimastreiken deres måte å få frem sin stemme.

– At elever nå streiker, demonstrerer at det som blir gjort er langt ifra nok. Det har altså blitt så ille at unger nå skulker skolen, sier klimaforskeren.

Engasjerende

Fylkeslederen i Oslo Natur og ungdom, Nils Nerhus Rørstad, er en av de som koordinerer streiken i Oslo fredag. Bannere er klare, og ting begynner å falle på plass før streikestart.

– Det er kjempespennende. Det er veldig gøy å møte så mye engasjement og glede. Jeg tror ungdommene endelig får utløp for frustrasjonen de føler på med politikken som er i dag, sier Rørstad.

DAGEN FØR DAGEN: Nils Nerhus Rørstad tror det meste er klart før morgendagens streik. Foto: Thor Due
DAGEN FØR DAGEN: Nils Nerhus Rørstad tror det meste er klart før morgendagens streik. Foto: Thor Due

Han forteller at Natur og ungdom har medlemmer ned i 13-årsalderen, og synes det er trist at voksne bruker tid på å latterliggjøre barn.

– Vi vil ikke leve i et land der noen prøver å hindre barn og unge i å uttrykke seg. Men det engasjementet unge viser er en bekreftelse på at ungdom er lei, og vil ha en endring, sier han.

– Utrolig arrogant

Oslo byråd støtter elevenes klimaprotest, og sier skolene bør vurdere hvorvidt elevene får fravær. 16 av 18 fylkeskommuner har avgjort at klimastreik ikke regnes som politisk fravær.

POSITIV: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen stiller seg bak ungdommen i klimakampen. foto: Oslo kommune
POSITIV: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen stiller seg bak ungdommen i klimakampen. foto: Oslo kommune

– Skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå. Vi er den første generasjonen som kan se klimaendringer med egne øyne, og sannsynligvis den siste generasjonen som kan gjøre noe med det, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).

Byrådsleder Johansen sier det er nedrig at voksne slenger stygge kommentarer.

– Det er utrolig arrogant med eldre mennesker som har nytt godt av økonomisk vekst,og som har nytt godt av en politikk globalt som har ført til store klimaendringer. Ikke nok med det, men de tillater seg å hetse yngre. Det er uverdig, sier Johansen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook