REAGERER: Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er glad for at VG nå vil undersøke hva som har gått galg.
REAGERER: Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er glad for at VG nå vil undersøke hva som har gått galg. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

VG får slakt: – Trist og oppsiktsvekkende

Flere norske medieeksperter frykter at VGs håndtering av saken om Giske-videoen skal skade folks tillit til norsk presse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er både veldig trist og ganske oppsiktsvekkende. Dersom dette stemmer, har det åpenbart skjedd en stor, stor feil hos VG. Man må spørre seg om VG har bestemt seg for en vinkling i forkant og valgt å overse kvinnen i videoen.

Det sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Hun er en av flere eksperter som reagerer sterkt på historien som Sofie (27), kvinnen i den mye omtalte dansevideoen, fortalte til TV 2 onsdag.

En video av Sofie og Arbeiderparti-politiker Trond Giske på et dansegulv i Oslo har vært gjenstand for massiv debatt de siste ukene.

Saken ble første gang omtalt i VG. Der ble Sofie blant annet sitert på at «det ble litt mye» – et sitat hun mener VG har brukt mot hennes vilje.

Har beklaget

VGs sjefredaktør Gard Steiro har flere ganger beklaget den første saken som avisen publiserte. Det er bra, mener medieviterne.

– Når man møter kilder som ikke er vant til å snakke i media, er man helt nødt til å lytte ekstra godt til hva de sier. Her må VG finne ut hvorfor det er så stor forskjell på Sofies opplevelser og den saken de har publisert, sier Floberghagen.

– Hva gjør dette med folks tillit til VG og norske medier?

– Det vet vi ikke ennå, men jeg er redd for at saken skal svekke medienes troverdighet. Dette skal rett og slett ikke skje, sier hun.

KRITISK: Instituttleder for journalistikk og mediefag, Steen Steensen, sier han er litt overrasket over VGs håndtering av Giske-saken.
KRITISK: Instituttleder for journalistikk og mediefag, Steen Steensen, sier han er litt overrasket over VGs håndtering av Giske-saken. Foto: Oslo Met

Også instituttleder Steen Steensen ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met mener VG har gjort en for dårlig jobb.

Steensen mener Sofies uttalelse om at «det ble litt mye», som hun altså ikke skal ha sagt, er helt avgjørende for forståelsen av VGs sak.

– Det sitatet rommer en slags følelse av ubehag hos henne og er en indikasjon om at det var et ubehagelig møte. Når det viser seg at det ikke var det, er det en grov feil, sier instituttsjefen.

– Svekket tillit

Steensen mener det er flere som burde gå i seg selv. Han trekker blant annet frem de som spredde videoen, samt Knut Sandli fra Fagforbundet som sendte inn bekymringsmeldingen til Arbeiderpartiet uten å snakke med kvinnen i videoen.

– Selv om det eksisterer en bekymringsmelding som kan betraktes som en nyhet, er det vesentlig å stille kritiske spørsmål til innholdet og motivene til dem som har sendt meldingen, sier han.

– Kan denne saken svekke folks tillit til VG?

– Ja, det tror jeg. De har bommet så grovt på noe som er helt essensielt for journalistikkens troverdighet, nemlig kildekritikk. Samtidig er det viktig at Gard Steiro er så klar i sin beklagelse, det bidrar til å styrke tilliten igjen, sier Steensen.

Han får støtte fra professor Svein Brurås ved Institutt for journalistikk på Høgskulen i Volda.

– Det kan forsterke det inntrykket som mange kanskje har av VG, nemlig at de er pågående, sensasjonsjagende og noen ganger upresise, sier Brurås.

Han mener VG gjorde sin første feil allerede før de begynte arbeidet med saken.

FEIL: Professor Svein Brurås mener VG har gjort en rekke feil i Giske-saken.
FEIL: Professor Svein Brurås mener VG har gjort en rekke feil i Giske-saken. Foto: Tone Solhaug / Høgskulen i Volda

– De har åpenbart hatt en forutinntatt holdning til saken, der man hører det man vil høre og ser det man vil se. Det fører med seg mange feil, i form av manglende kildekritikk overfor Knut Sandli, upresise sitater og manglende lydhørhet overfor en uerfaren kilde, sier Brurås.

– I tillegg har de hatt en vinkel det åpenbart ikke har vært dekning for, så her har det gått galt fra start til slutt, sier han.

– Åpenbar svikt

Assisterende generalsekretær Reidun Nybø i Norsk Redaktørforening peker på Vær Varsom-plakatens regler om hvordan journalister skal opptre overfor kildene sine.

– Kilder som lar seg intervjue av en journalist, bør kunne stole på at det som bringes videre, er korrekt gjengitt, sier hun.

Samtidig roser Nybø VG-redaktør Gard Steiro for at han var tidlig ute med å innrømme at deres arbeid ikke var godt nok. Hun stoler på at avisen vil jobbe for å finne ut hva som har gått galt.

– Slik jeg kjenner VG, jobber de godt og systematisk med interne presseetiske vurderinger og med evaluering av journalistikken sin. Derfor har jeg også tillit til at Steiro og VG sørger for at organisasjonen lærer av denne saken, fortsetter hun.

Kritiske spørsmål

Hun mener generelt at det er viktig med en åpen debatt om hvordan mediene fyller sin samfunnsrolle.

– Derfor er det også bra at mediene dekker hverandres håndtering av ulike saker – sånn som TV 2 gjør her.

Sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2 mener også det er viktig at mediene retter søkelys mot hverandres arbeid.

– Medienes rolle og TV 2s rolle er blant annet å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, og søke sannheten. Vi stiller kritiske spørsmål enten det dreier seg om markedsmakt, politisk makt eller mediemakt. Vi kan ikke skille mellom Hydro, Arbeiderpartiet og VG, sier han.