BÆRBAR SAUNA: Merete Skogli Bruvik-Meyer (37) har hatt svært mye smerter etter at hun fikk leddgikt for 14 år siden. Etter at hun begynte å bruke infrarød sauna, kunne hun slutte helt med smertestillende medisiner.
BÆRBAR SAUNA: Merete Skogli Bruvik-Meyer (37) har hatt svært mye smerter etter at hun fikk leddgikt for 14 år siden. Etter at hun begynte å bruke infrarød sauna, kunne hun slutte helt med smertestillende medisiner. Foto: Privat

Merete (37) ble smertefri med infrarød badstue

Merete har slitt med store smerter siden hun fikk leddgikt for 14 år siden, og har gått på sterke medisiner. Infrarød badstue ble redningen for 37-åringen.

Da Merete Bruvik-Meyer var 23 år fikk hun diagnosen leddgikt. Deretter fulgte mange fæle år med vonde ledd, skjelettplager og muskelplager. Hun gikk på kraftige smertestillende medikamenter, og i perioder cellegift, for å holde sykdommen i sjakk.

For litt over ett år siden fikk hun høre om infrarød badestue og at det kan ha en lindrende effekt på pasienter med leddgikt. Hun ble nysgjerrig og ønsket å prøve det ut.

Dette skulle vise seg å endre livet til 37-åringen.

Slipper medisiner

– Det er helt fantastisk. Jeg har forsøkt mye forskjellig for å lindre smertene opp gjennom årene, både medisiner, endret kosthold, trening og yoga. Men infrarød badstue er noe av det som har fungert best, sier Bruvik-Meyer.

For første gang, siden hun fikk den revmatiske sykdommen, klarer hun nå å fungere helt uten medisiner.

– Det er nesten for godt til å være sant, sier 37-åringen.

GOD EFFEKT: Merete Bruvik-Meyer (37) takker badstuen for at hun for første gang, siden hun fikk leddgikt, nå nærmest er smertefri. Foto: Privat
GOD EFFEKT: Merete Bruvik-Meyer (37) takker badstuen for at hun for første gang, siden hun fikk leddgikt, nå nærmest er smertefri. Foto: Privat

Tre til fire ganger i uken setter Merete seg inn i den bærbare infrarøde badstuen hjemme i Tistedal i Halden. Hver gang sitter hun i den i 40-50 minutter. Da er hun tilslutt dryppende våt av svette.

Smertelindring

– Varmen er lindrende og jeg slapper godt av. Jeg kjenner en umiddelbar smertelindring, men merker også god effekt resten av dagen etter å ha brukt den, sier hun.

Etter å ha blitt behandlet med cellegift og andre sterke medisiner, føler Merete at det er godt å svette all guffen ut av kroppen.

– Jeg svetter alle giftene fra kroppen og dermed sover jeg bedre, har mindre smerter, har mer energi og føler meg generelt bedre, stråler 37-åringen.

Hun har også delt mange av sine erfaringer på Instagram kontoen sin revmaliv, hvor hun har fått mange tilbakemeldinger fra andre med leddgikt som også har positive erfaringer.

Oppfordrer medlemmer å prøve

Én av fire nordmenn har en sykdom relatert til muskel- og skjelettsystemet. Mer enn 300.000 av disse har en revmatisk diagnose.

BADSTU: Merete rigger seg til i stuen med en bok og en kopp te før hun setter seg inn i den bærbare infrarøde badstuen. Foto: Merete Bruvik-Meyer
BADSTU: Merete rigger seg til i stuen med en bok og en kopp te før hun setter seg inn i den bærbare infrarøde badstuen. Foto: Merete Bruvik-Meyer

Norsk Revmatikerforbund opplyser at svært mange av deres medlemmer har god erfaring med varmebehandling.

– Mange av våre medlemmer har hatt god effekt av infrarød sauna, spesielt på vinteren, opplyser kommunikasjonssjef Håkon Aas i Norsk Revmatikerforbund.

Forbundet oppfordrer revmatikere til å prøve om saunaen lindrer smerter og tilbyr den derfor til rabattert pris til sine sine 34.000 medlemmer.

Infrarød varmeterapi ble utviklet i Japan på midten av 60-tallet, og er siden da blitt brukt i behandlingsøyemed. De infrarøde varmestrålene varmer opp kroppen først, i motsetning til andre tradisjonelle badstuer som først varmer opp luften rundt.

De som har brukt infrarød badstue opplever å få økt sirkulasjon, at kroppen blir avgiftet, smertelindring, styrking av immunsystemet, økt forbrenning, penere og friskere hud.

Helsehype

I USA har bruken av infrarød badstue blitt en «helsehype» som har tatt av i skjønnhetsbransjen, der både Lady Gaga, Cindy Crawford og Jennifer Aniston sverger til de positive effektene av denne typen badstue.

De siste årene har forskere ved Universitetet i Øst-Finland vist at bruk av badestue er forbundet med en rekke helsemessige fordeler. I en av deres siste studier, med 100 testpersoner, viste at å ta badstue i rundt 30 minutter senker blodtrykket samtidig som hjertefrekvensen øker - på samme måte som middels intensiv trening.

Funnene deres ble også publisert i Journal of Human Hypertension.

Selv om det er forsket noe på effekten av badestue, er det lite forskning på helseeffekten av infrarød badstue.

– Har ingen effekt

Professor og fysioterapeut Hanne Dagfinrud ved Nasjonal Kompetansesenter for revmatologisk rehabilitering sier at mange at mange pasienter med revmatiske leddsykdommer opplever behag av varme.

– Det er viktig at hver enkelt finner måter å håndtere smerter på, og jeg blir selvsagt glad når jeg hører om folk som har nytte og glede av varme, sier hun.

INGEN BEVIS: Professor Hanne Dagfinrud sier at det ikke finnes bevis for at varme hjelper som smertelindring på leddgikt. Foto: Diakonhjemmet sykehus
INGEN BEVIS: Professor Hanne Dagfinrud sier at det ikke finnes bevis for at varme hjelper som smertelindring på leddgikt. Foto: Diakonhjemmet sykehus

Hun påpeker at det imidlertid ikke finnes, så vidt henne bekjent, noen kontrollerte studier som viser at varmebehandling alene har effekt på smerter.

– Så vi kan ikke anbefale varme som en behandling med dokumentert effekt, sier professoren.

Dagfinrud kjenner ikke til at infrarød badstue blir brukt av revmatologiske pasienter, og kjenner heller ikke til studier som har undersøkt effekt av dette.

Modell åpner sauna-salong i Oslo

Denne helgen er den norske modellen Sophia Lie (31) i Oslo for å se på lokaler, for å starte opp en egen salong med infrarød sauna.

Lie ble avhengig av denne typen sauna da hun jobbet som modell i New York. I fjor høst startet opp salong i Stockholm og nå er det Oslos tur.

HELSE-HYPE: Modellen Sophia Lie har åpnet en infrarød sauna-salong i Stockholm. Nå planlegger hun også å åpne en i Oslo.
HELSE-HYPE: Modellen Sophia Lie har åpnet en infrarød sauna-salong i Stockholm. Nå planlegger hun også å åpne en i Oslo.

Sophia har over flere år hatt stor suksess som modell, og i løpet av karrien har det blitt veldig mye reising. Den hektiske timeplanen og all reisingen tok på.

Lie fikk høre om effektene av infrarød sauna, som er svært populært i motebransjen i USA. Både Lady Gaga, Cindy Crawford og Jennifer Aniston sverger til de positive effektene av denne typen badstue.

Lie ble også raskt bitt av basillen.

– Saunaen ble raskt en viktig del av restitusjonsrutinen min mellom reising, jobb og gym for å kunne lade om og holde meg i god form, sier Lie til TV 2.

Hun forteller at hun føler at stresset avtar når hun sitter i saunaen og at det gir henne ny energi.

Første salong

– Det er også smertelindrende for min stressnakke. Jeg føler også at den infrarøde saunaen hjelper meg å redusere inflammasjon i både ansikt og kropp, og gir meg en fin glød i huden, sier hun.

Da Lie vendte nesen mot Skandinavia fant hun ut at det ikke fantes egne salonger med infrarøde saunaer her, og bestemte seg derfor for å starte opp selv.

For noen måneder siden åpnet hun dørene til sin første salong med infrarøde badstuer i Stockholm. Modellen forteller at mottagelsen har gått over all forventning.

– Det virker som om dette er noe folk trenger, og jeg blir rørt av alle de gode tilbakemeldingene. Det er gøy å kunne få dele noe jeg selv er så stor fan av.

Når og hvor i Oslo Lie skal åpne salong ønsker hun ikke å si noe om ennå.