Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein skal på et offisielt besøk til Tonga, Fiji og Samoa.

Reisen vil skje i perioden 5. til 11. april, og målet med besøket er å styrke partnerskapet med øystater i Sør-Stillehavet for å fremme felles interesser i FN og internasjonalt samarbeid, blant annet i saker som gjelder nettopp hav og klima, og dessuten fred og sikkerhet.

Norge og små øynasjoner i Stillehavet har en felles interesse i å sikre bærekraftige hav og i å håndtere klimautfordringer, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding og legger til at Norge vil styrke samarbeidet med øystatene i Stillehavet.

Kronprinsen og Ulstein skal møte stats- og regjeringssjefene i de tre landene, blant annet kongen av Tonga. På Fiji skal kronprinsen tale til studenter ved et universitet om bærekraftig utvikling, hav og klima.

I tillegg skal kronprins Haakon og utviklingsminister Ulstein (KrF) delta på rugbytrening, møte studenter og besøke områder som er direkte rammet av stigende havnivå.

– I framtida vil vi bli enda mer avhengig av å kunne leve av havet – hav som er rene og sunne. Havet er nøkkelen til å nå bærekraftmålene, men det forutsetter et godt havmiljø og bærekraftig bruk. Jeg ser virkelig fram til å få bidra til å diskutere Den blå økonomien med disse øystatene, som lever av havet på samme måte som vi gjør det, sier Ulstein.

(©NTB/ TV 2)