Trond giske:

– Journalistikken er drevet av tette bånd mellom journalister og kilder

Trond Giske mener det er åpenbart at VG-saken hadde store konsekvenser for styrevervet han var tiltenkt i Trøndelag Arbeiderparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kan TV 2 fortelle historien til Sofie, kvinnen som opptrer i den mye omtalte dansevideoen med Trond Giske.

Hun mener VG og journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen.

– Jeg er både imponert og takknemlig over at hun viser det motet, og står opp mot kanskje et av Norges mektigste medier, VG, og sier at saken var helt feil og at hun prøvde å få frem det før saken kom på trykk. Det krever mye mot og det er jeg veldig takknemlig for, sier Trond Giske til TV 2.

– Den historien VG fortalte var en helt annen enn virkeligheten, sier Giske.

– Grep inn i en prosess i Arbeiderpartiet

VG publiserte saken om bekymringsmeldingen dagen etter at Giske ble innstilt til medlem av styret og arbeidsutvalget i Arbeiderpartiet Trøndelag.

– Var det denne saken i VG som førte til at du ikke fikk comebacket du ønsket?

– Det er åpenbart at VGs publisering grep rett inn i en prosess i Arbeiderpartiet, og at støyen saken medførte hadde store konsekvenser for partiet, meg og det vervet jeg var foreslått til. Og selvfølgelig for familien og mine nærmeste, sier Giske.

I fjor måtte trekke seg fra nestledervervet i Arbeiderpartiet etter flere varslingssaker.

Valgkomiteen vraket 22. februar Trond Giske til alle verv. Da avgjørelsen ble tatt, var også NRKs sak om at Sofie mente «videoen ser verre ut enn den var», publisert.

– Du har selv sagt med din forhistorie så var det ikke så lurt å være på Bar vulkan akkurat da?

– Nei, men det er veldig vanskelig å beskytte seg mot denne typen journalistikk. Jeg håper nå med det som kommer frem at det blir en ordentlig diskusjon om journalistikken som er drevet i denne saken av tette bånd mellom journalister og kilder, sier Giske.

– Hva mener du med det?

– Vi trenger en ordentlig, redelig og sannferdig journalistikk. Det er et utrolig viktig virkemiddel for å avdekke maktmisbruk eller kartlegge mangler i samfunnet. Tillit til mediene og tillit til journalister er viktig, og denne saken er vel et eksempel på det motsatte.

Har ikke snakket med VG

– Mener du at VG bløffet i den første saken?

– Jeg tror alle som hører historien og går tilbake og ser hva VG skrev, kan gjøre seg opp en mening om det selv. Jeg håper det fører til en debatt om journalistikken.

– Har du hørt noe fra VG og fått en beklagelse?

– Jeg har ikke hørt noe fra VG, sier Giske.

– Ønsker du en beklagelse?

– Først og fremst ønsker jeg en bred debatt om denne typen journalistikk er greit, om denne måten å behandle noen uten medieerfaring og er utenfor det politiske er greit, og hva slags journalistikk vi ønsker oss i Norge?

Oppriktig lei seg

– Kjenner du kvinnen?

– Nei, jeg har bare møtt henne i de få sekundene hvor jeg var med på en selfie med henne og venninnen, så jeg har ingen kontakt eller kjennskap til henne.

– Aldri forsøkt å påvirke henne til å stå frem med sin historie?

– Nei, jeg har ikke visst navnet henne før nylig, så jeg har ikke visst hvem dette var, sier Giske.

VG-redaktør Gard Steiro sier til TV 2 at han er «oppriktig lei seg».

– Jeg er oppriktig lei meg for opplevelsen hun har hatt med VG. Vi har beklaget overfor henne, sier Steiro.

– Hvordan kunne dette skje?

– Da saken ble publisert, var mitt bestemte inntrykk at Sofie hadde hatt en ubehagelig opplevelse. Den første indikasjonen på at hun hadde opplevd noe annet, var da NRK publiserte sin sak, sier Steiro og legger til:

– Det var først noen dager senere vi fullt forsto at versjonen vi hadde var feil.

Les hele intervjuet med Steiro her: – Kontrollrutinene sviktet

Støre: – En sak mellom kvinnen og VG

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere den nye utviklingen i Giske-saken.

– Dette er en sak mellom kvinnen og VG, og Jonas har tidligere uttalt at VGs sak ikke hadde betydning for Jonas sine kommentarer, så han har ikke noe å tilføye, sier Støres presserådgiver Siri Hytten til TV 2.