Sukker-Trygve vil redde «Syltebrusen»

DRIKKER BRUS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde.Her sammen med Oskar Dag sylte jr.
DRIKKER BRUS: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde.Her sammen med Oskar Dag sylte jr. Foto: Arne Rovick/TV 2
MOLDE (TV 2) Trygve Slagsvold Vedum frykter at den berømte Ananasbrusen til Oskar Sylte skal forsvinne, og lover at han skal være et hår i avgiftssuppa til Regjeringen.

– Trenger jeg virkelig en sånn da, sier Trygve Slagsvold Vedum og humrer da han trer på seg et hårnett og setter kursen inn i produksjonslokalene til Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde.

Og det er der dette med «hår i suppa» kommer inn. Senterpartilederen vil plage Høyre og Regjeringen med avgiftspolitikken, og da spesielt sukkeravgiften som rammer brusprodusentene.

– Når Regjeringen valgte å øke avgiften med over 40 prosent over natta, og lar folk kjøpte brus avgifts og momsfritt fra Sverige, gjennom 350-kronersgrensa, er det oppskrift på hvordan flytte den type produksjon fra Norge til Sverige. Her driver Regjeringen en hårreisende avgiftspolitikk, sier Slagsvold Vedum til TV 2.

Utvalg utreder

Han karakteriserer sukkeravgiften som fullstendig uansvarlig.

– Det er et målrettet angrep på norsk næringsmiddelindustri der vi har gitt et avgiftsfritak for utenlandsk næringsmiddelindustri. Jeg mener at norske politikere skal stå opp for industri og verdiskapning i Norge. Nå må Høyre og Regjeringen se at den type politikk rammer verdiskapning rundt om i landet vårt, sier Sp-lederen til TV 2.

Tirsdag startet Regjeringens budsjettkonferanse. På spørsmål fra TV 2 om sukkeravgiften vil forsvinne, svarer finansminister Siv Jensen (Frp).

– Nå har vi et utvalg vi satte ned for å gå gjennom dette. De skal levere sin innstilling før Regjeringen ferdigstiller budsjettet før 2020. Så har jeg lyst til å understreke at Regjeringen ikke har drevet så mye kreativitet på avgiftspolitikken, noe av dette har skjedd som ledd i forhandlinger på Stortinget, svarer Jensen.

Ifølge SSB økte grensehandelen i fjor med over fire prosent, og nordmenn på dagstur til utlandet handlet for 15,7 milliarder kroner. Slagsvold Vedum mener Regjeringen har bidratt til å stimulere handelen.

SUKKERTILHENGER: Trygve Slagsvold Vedum på besøk hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde. Han kjemper for at sukkeravgiften skal kuttes.
SUKKERTILHENGER: Trygve Slagsvold Vedum på besøk hos Oskar Sylte mineralvannfabrikk i Molde. Han kjemper for at sukkeravgiften skal kuttes. Foto: Arne Rovick/TV 2.

– Det er det som er det store paradokset! Man har gitt avgiftsfritak for import og så har du økt avgiftene hvis du produserer i Norge.

Hodeløs politikk

Slagsvold Vedum vil redde «Syltebrusen» og alle andre fabrikker som rammes av sukkeravgiften.

Næringsmiddelindustrien skaper masse ringvirkninger rundt om i landet. Den avgiftspolitikken som rammer både Ananasbrus fra Sylte eller Farris, er bare veldig hodeløs, sier Slagsvold Vedum.

Hvordan vil Senterpartiet kompensere dette rent budsjettmessig?

– Hvis en begynner å se på det så tror jeg staten taper på det fordi produksjonen i Norge går ned. Vi har lagt inn 800 millioner kroner i vårt budsjett, nettopp fordi man ønsker at man ikke skal ta inn avgiftene på denne måten her. Bare ved å fjerne 350-kroners grensa så får vi inn mer penger i den norske statskassa enn den reduksjonen her på sukkeravgift, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Oskar Dag Sylte jr. hos i Molde har ikke mye tro på at Regjeringen vil snu i denne saken.

– Det går ut over omsetningen og vi tapte vel noen millioner i fjor. Vi vil tape noen i år også hvis vi ikke får noen effekt på avgiftsnivået. Da er det bare et spørsmål om hvor lenge du kan holde på. Det spørs om en skal tenke med hjerte eller hode, sier brussjefen i Molde.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook