Kommunen ber Alf rive bassenget – men det er lettere sagt enn gjort

I 2006 bygde Alf Eikevik drømmebassenget, og dermed startet en 13 år lang krangel med kommunen. Nå har dagbøtene nådd over en million kroner, og Eikevik hevder han må rive sitt eget hus for å få revet bassenget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi føler oss sterkt krenket og tråkket på. Vi har blitt anklaget for å fare med løgn og ta oss til rette, men vi har prøvd å komme kommunen i møte, sier Alf Eikevik til TV 2.

Vi møter ham på eiendommen i Åsane utenfor Bergen. Tomten ligger helt oppe på fornemme Kollåsen, på kanten av et stup.

Akkurat der bestemte den profesjonelle bassengbyggeren seg for å reise livsverket sitt – et håndlagd svømmebasseng med egen sittegruppe og havfruemotiv.

– Hele familien og flere grener av slekten har drevet med svømmebasseng i 60 år. Det er livet vårt, og jeg er født inn i bransjen. Noen har båt eller hytte på fjellet. Vi har svømmebasseng som vårt personlige forhold, sier han.

– Vi var i god tro

Og her er stridens kjerne - Eikevik fikk nemlig aldri formell godkjenning fra kommunen til å bygge bassenget tilbake i 2006. Han sier selv at han leverte inn formell søknad før bygging, men fikk aldri svar på denne. Det tolket Eikevik som et «ja» fra kommunen.

I plan- og bygningsloven § 21-7 står det nemlig at man kan starte bygging av enkelte tiltak hvis man ikke får svar fra kommunen innen tre uker. Spørsmålet er om denne lovparagrafen omfatter et helt svømmebasseng, som i tillegg utgjør toppen av et to-etasjers byggverk med egne rom.

– Basert på det vi kjenner til fra bygningsverdenen, var vi i god tro på at vi kunne starte bygging etter tre uker. Det er praksisen på flere bassenger som har blitt laget, sier Eikevik.

Men denne avgjørelsen skulle vise seg å bli starten på en lang krangel for Alf og familien. To år etter byggestart, kom avslaget fra kommunen etter et nabovarsel.

Saken fortsetter under bildet.

KONFLIKT: I 13 år har Alf Eikevik og kona Judith vært i konflikt med kommunen. Ifølge sistnevnte handler tvisten om en større del av konstruksjonen enn bare selve svømmebassenget. Foto: Ivar Lid Riise
KONFLIKT: I 13 år har Alf Eikevik og kona Judith vært i konflikt med kommunen. Ifølge sistnevnte handler tvisten om en større del av konstruksjonen enn bare selve svømmebassenget. Foto: Ivar Lid Riise

Mener kommunen rotet vekk søknaden

Eikevik viste til søknaden han hevder han leverte inn i 2006, men svaret fra kommunen var at de aldri hadde fått dokumentene, og at bassenget var ulovlig bygget.

– Han har ført opp et tiltak uten tillatelse, og da er standardsvaret fra oss at tiltaket må rives. Det er ikke nødvendigvis slik at han absolutt må rive alt sammen, men han må komme med tiltak som gjør at dette kan få tillatelse etter plan- og bygningsloven, sier direktør Mette Svanes i plan- og bygningsetaten i Bergen kommune.

Eikevik sier han leverte søknaden skriftlig den gangen for 13 år siden, og mener kommunen rotet den vekk slik at saken aldri ble behandlet.

– Det er en påstand som vi dessverre ikke klarer å verken bekrefte eller avkrefte i dag. Han har i alle fall ikke fått noen tillatelse, og dersom han ikke fikk svar, burde han sendt inn en ny søknad. Det å bygge uten godkjenning er ikke greit, sier Svanes.

– Har betalt en høy pris

Ettersom svaret fra kommunen uteble, sier Eikevik han trodde det var greit å starte bygging. Dermed startet en lang kamp med kommunen, som fortsatt pågår den dag i dag.

Gjennom årenes løp har Eikevik levert inn nye søknader, og avslagene har kommet på rekke og rad fra både kommune og fylkesmann.

I flere perioder har kommunen bøtelagt Eikevik, og fra desember 2016 til dags dato har han blitt krevd for 800 kroner i dagmulkt. Totalt utgjør bøtene over en million kroner, og på toppen av dette kommer advokatregningene.

– Rent pengemessig har denne saken kostet oss tre ganger mer enn vi har bygget for. På det personlige planet har vi betalt en høy pris, der man har brutt sammen og vært nødt til å søke behandling og hjelp. Man sliter hver dag med å holde humøret oppe og komme seg ut, og det påvirker oss alle sammen, sier 58-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

DRONEFOTO: Slik ser eiendommen og svømmebassenget til Eikevik ut fra luften. Bergen kommune mener størrelsen, innhogget i terrenget og nærhet til tomtegrense gjør at tiltaket bryter estetikk-kravene. Foto: Tor Henning Flaatten.
DRONEFOTO: Slik ser eiendommen og svømmebassenget til Eikevik ut fra luften. Bergen kommune mener størrelsen, innhogget i terrenget og nærhet til tomtegrense gjør at tiltaket bryter estetikk-kravene. Foto: Tor Henning Flaatten.

Forstår ikke estetikk-krav

Men du har jo startet bygging uten godkjenning. Forventer du sympati da?

– Rent teoretisk kan en kanskje ha rett i at vi ikke har fått løyve, og okei, så ligger den gode troen på mine skuldre. Det er min feil og det kan vi stå til rette for, men Bergen kommune har atskillig mer feil i sin håndtering av byggesaken, sier Eikevik.

Hvilke feil har kommunen gjort?

– For det første rotet de vekk søknaden, og for det andre ble tiltaket avslått av estetiske grunner. Jeg vil påstå at skjønnheten her er over gjennomsnittet, og vi får stort sett bare skryt fra folk som har sett byggverket, sier Eikevik.

Kommunen: – For stort

På spørsmål om hva det er som gjør at bassenget ikke oppfyller de estetiske kravene, svarer kommunen at det handler om mye mer enn skjønnheten til bassenget.

LOVVERKET: Direktør Mette Svanes i Bergen plan- og bygningsetat sier estetiske krav handler om mer enn bare utseendet på selve bassenget. Foto: Ivar Lid Riise
LOVVERKET: Direktør Mette Svanes i Bergen plan- og bygningsetat sier estetiske krav handler om mer enn bare utseendet på selve bassenget. Foto: Ivar Lid Riise

– Hvis du står ved bassenget, tror jeg vi kan si at det er ganske estetisk og vakkert. Hvis man derimot tar bilde med litt avstand og får med hele konstruksjonen, så ser man at det er mye som ikke er i tråd med det som er ønsket i dette området, sier Svanes.

Så det er rett og slett for stort?

– Det er for stort, og utført på en slik måte at det rammes av estetikkparagrafen, sier hun.

– Må rive huset for å rive bassenget

Svømmebasseng-sagaen er slett ikke ferdig. Eikevik sier han har vært i kontakt med et byggefirma som har kompetanse til å endre eller rive verket.

Men det er ett stort problem – byggverket ligger såpass kronglete til på kanten av stupet, at det er nesten umulig å komme til med anleggsmaskiner.

TV 2 har sett tegninger der det skisseres opp en løsning der man lager en 70 meter lang midlertidig vei, men det medfører at man må grave opp en kloakkledning og drive anleggsaktivitet gjennom nabolaget. Det har styret i borettslaget sagt nei til, ifølge Eikevik.

– Skal man ha et firma til å fjerne bassenget, må anleggsmaskinene ha tilkomst. Da har man sagt at bolighuset må rives for å komme til, og det er uforståelig. Det er jo atskillig styggere tiltak rundt i Bergen by som blir godkjent, sier Eikevik.

Basseng-byggverket er håndlagd, og utgjør nå over 100 kubikk med armert betong.

– Jeg vet ikke om kommunen mener vi skal sitte her med hammer og meisel og meisle det vekk. Imens er vi hjelpeløse og kommer ikke videre i livet. Om vi må sitte her til de setter oss på gaten og tvangsselger huset, så må de skaffe oss et annet boligforhold. Vi er uansett ruinert, sier han.

LANG KAMP: Alf Eikevik sier han har betalt en høy personlig pris for den 13 år lange konflikten med kommunen. Foto: Ivar Lid Riise
LANG KAMP: Alf Eikevik sier han har betalt en høy personlig pris for den 13 år lange konflikten med kommunen. Foto: Ivar Lid Riise

Villig til å finne en løsning

Bergen kommune deler ikke Eikeviks oppfatning om at han må rive huset for å rive bassenget.

– Han har ikke grunngitt dette med tegninger eller beskrivelser som gjør at vi har helt tillit til det. Vi mener det går an å rive byggverket uten å rive huset først, men det er han som må vise tiltak og komme til kommunen med et forslag som kan gjøre at han får godkjenning, sier Svanes.

Eikevik sier det ikke er dialog med kommunen i denne saken, og at han ikke får svar fra dere. Er det sant?

– Det er en litt underlig påstand, for vi har ikke fått noen skriftlige henvendelser fra ham så lenge dagmulktene har løpt. Vi vil gjerne ha en dialog med ham, så hvis han ikke tar kontakt med oss nå så vil vi gjøre det for å få en slutt på saken, sier Svanes.

Og nå kan det kanskje bli en løsning på saken. Noen dager etter TV 2s intervju med partene, melder Bergen kommune at de vil besøke Eikevik for å inspisere bassenget og eiendommen på nytt.