Abdul Aziz er flyktning fra Afghanistan. Her snakker han med en mann som takker ham for motet han viste i moskeen. (Photo by Anthony WALLACE / AFP) Foto: Anthony Wallace
Abdul Aziz er flyktning fra Afghanistan. Her snakker han med en mann som takker ham for motet han viste i moskeen. (Photo by Anthony WALLACE / AFP) Foto: Anthony Wallace

Flyktning stanset terroristen med kredittkortterminal

Gjerningsmannens angrep mot Linwood-moskeen kunne vært langt verre om det ikke var for den afghanske flyktningen Abdul Aziz, som var i moskeen med sin familie.

Aziz løp mot gjerningsmannen med det eneste «våpenet» han kunne finne - en kredittkortterminal.

Han kastet terminalen på gjerningsmannen, før han gjemte seg bak biler på parkeringsplassen mens gjerningsmannen avfyrte en rekke skudd mot ham.

Jaget terroristen

Så fant han en hagle med tomt magasin på bakken, som han veivet mot gjerningsmannen mens han ropte «kom her». Det førte til at gjerningsmannen etter hvert satte seg i bilen og forlot åstedet.

– Da han så våpenet i hendene mine slapp han våpenet sitt, og jeg jaget ham med mitt eget våpen. Jeg klarte å kaste våpenet på bilen hans og knuste bilvinduet, og jeg kunne se at han var litt redd, sier Aziz til AFP.

Aziz jaget gjerningsmannen videre mens bilen hans kjørte av sted. Ikke lenge etter ble gjerningsmannen pågrepet.​

Mottok manifest

Kontoret til New Zealands statsminister Jacinda Ardern mottok manifestet til den antatte gjerningsmannen bare ni minutter før angrepet fant sted.

Det sier statsministeren på en pressekonferanse søndag.

– Eposten inneholdt manifestet hans, men ingen detaljer om angrepet eller hvor det ville finne sted i New Zealand, sier statsministeren.

Hun sier også at arbeidet er i gang med å overlevere likene etter ofrene nå blir overlevert til sine familier. Hun forventer at alle lik vil være overlevert innen onsdag.

Christchurch-ordfører Lianne Dalziel har tidligere fortalt at lokale myndigheter jobber hardt med å stelle i stand gravplasser, slik at ofrene kan gravlegges så snart som mulig, i tråd med islamsk tradisjon.

28 år gamle Brenton Tarrant, som er australsk statsborger, vil ikke bli utlevert til sitt hjemland. Tarrant er foreløpig kun siktet for ett tilfelle av drap, men siktelsen kommer til å bli utvidet. Han ble varetektsfengslet lørdag.

– Han vil definitivt måtte stå til ansvar overfor rettssystemet i New Zealand for terrorangrepet han har utført her, sier Ardern.

Dødstallene etter terroren har steget til 50. I tillegg ligger flere titalls på sykehus. Tilstanden skal være kritisk for 13 av dem.

(©NTB/TV 2)