Raseri mot «monster-møller»: – Uforståelig

Bergen og Hordaland turlag mener «Vestlandets Nordmarka» står i fare etter at planer om Europas største vindpark ble lansert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver enkelt vindturbin får en høyde på mellom 200 og 250 meter. Rotordiameteren blir på mellom 130 og 180 meter. Og det skal bygges 235 av dem.

I hvert fall hvis prosjektet «Hordavind» blir slik Norsk Vind Energi akkurat nå har sett for seg.

Denne uken sendte Norsk Vind Energi AS en såkalt «Melding om planlegging» til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Dermed har Norges største privateide vindkraftutbygger tatt det første formelle steget mot en mulig vindpark.

Planene får motstanderne til å reagere.

Laget anti-vind-reklame

– For oss er det både med hjerte og hjerne helt uforståelig. Dette er et nært turområde for mange hundretusener av vestlendinger. Det er til å sammenligne med Nordmarka, mener Helene Ødven.

Som leder for Bergen og Hordaland turlag har hun vært knallhard motstander av «Hordavind»-prosjektet i lang tid allerede. Deler av området man ønsker å bygge i, ligger nemlig ved turområdet Stølsheimen.

I det lengste håpte turlaget at planene aldri skulle formaliseres. Men nå har det skjedd, likevel.

Helene Ødven, leder Bergen turlag.
Helene Ødven, leder Bergen turlag. Foto: Chris Ronald Hermansen

Derfor tar de uvanlige virkemidler i bruk. For 130 000 av turlagets egne kroner, har de fått laget en kinoreklame som akkurat nå ruller over lerretet på Bergen kino. Filmen må kunne beskrives som en «anti-vindpark»-film.

– Vi har aldri gjort noe lignende før, men mener det er nødvendig. Vi må ta alle virkemidler i bruk, dette er så viktig for kommende generasjoner, sier Ødven.

Aldri funnet et bedre sted

Norsk Vind Energi er ingen fersk aktør i denne bransjen. Fra før står selskapet bak en rekke av Norges største vindkraftprosjekter.

Anlegget på Tellenes og Høg-Jæren er allerede i drift. De produserer henholdsvis 160 og 74 MW. Det enda større anlegget på Bjerkreim, hvor man forventer en installert effekt på 295 MW, er under bygging. Listen over prosjekter som har fått innvilget konsesjon, er enda lengre.

I denne horisonten har Norsk Vind Energi planlagt vindturbiner på de høyeste toppene.
I denne horisonten har Norsk Vind Energi planlagt vindturbiner på de høyeste toppene. Foto: Chris Ronald Hermansen

Nå har selskapet undersøkt området rundt Stølsheimen i ett år. Konklusjonen er klokkeklar.

– Vi har aldri funnet sted som er bedre egnet for vindkraftproduksjon enn nettopp her, sier Espen Borgir Christophersen, prosjektleder for «Hordavind», som anlegges skal hete.

Skal bygges uten støtte

Noe av infrastrukturen er allerede bygget ut i forbindelse med vannkraftutbygging. Vindforholdene er svært gode, og størrelsen på prosjektet gjør at man kan realisere et prosjekt som faktisk monner med tanke på klimautslipp, mener selskapet.

Planen er å bygge ut uten subsidier.

Espen Borgir Christophersen, prosjektleder Norsk Vind, sier selskapet aldri har funnet et sted bedre egnet for et vindkraftanlegg.
Espen Borgir Christophersen, prosjektleder Norsk Vind, sier selskapet aldri har funnet et sted bedre egnet for et vindkraftanlegg. Foto: Chris Ronald Hermansen

– Vi tror at dette prosjektet blir lønnsomt, selv med en strømpris på 25-30 øre per kWh, sier Christophersen.

Til sammenligning er i skrivende stund (16.03.2019, journ anm.) prisen per kWh i Bergen på 41,27 øre, ifølge kraftbørsen NordPool.

Delte meninger lokalt

Prosjektet har allerede skap debatt lokalt. Der er også meningene delte om planene.

– Skal det være aktivitet i distriktet i Norge, må det også skje noe i distriktet. For meg er dette en er dette et mulig prosjekt som kan skape aktivitet, sier en ennå avvente ordfører i Modalen kommune, Tom Kristian Thorsen.

Prosjektet strekker seg over tre kommuner. Norsk Vind Energi anslår at Modalen, Masfjorden og Lindås kommune vil kunne regne med 70 millioner kroner i eiendomsskatt fra prosjektet. I tillegg lover de lokale arbeidsplasser, ifølge meldingen.

Ordfører i Modalen kommune, Tom Kristian Thorsen.
Ordfører i Modalen kommune, Tom Kristian Thorsen. Foto: Chris Ronald Hermansen
Karstein Totland ordfører Masfjorden (H) bilde i Stølsheimen
Karstein Totland ordfører Masfjorden (H) bilde i Stølsheimen Foto: Chris Ronald Hermansen

Ordfører Karstein Totland og kommunestyret i Masfjorden ser fordeler og ulemper ved planene.

– Jeg vil ikke teppebombe Masfjorden med vindmøller, sier han, med henvisning til de 235 turbinene som er planlagt. Før han legger til:

– Men det kan være områder der det kan diskuteres, sier Totland.

Vil ha turbinene til havs

Bergen og Hordaland turlag mener prosjektet vil ødelegge enorme friluftsområder, dersom det blir realisert.

– Har ikke vi som samfunn et ansvar for å bygge ut de fornybar-kildene vi kan, selv om det skulle kunne gå bekostning av turløyper i fjellet?

– Nei, det har vi ikke når det er som nå. Vi har muligheten til å bruke andre alternativ. Havvind er et eksempel. Det er riktignok 40 prosent dyrere å bygge ut enn landbasert akkurat nå, men alt tyder på at det om få år vil være like billig. Samtidig gir det utrolig mye mindre tap av natur og viktige verdier, sier Ødven.

Vurderer prosjektet i vår

NVE jobber i disse dager med det som omtales som Norgeshistoriens største arealplan. I det som formelt heter Nasjonal ramme for vindkraft på land, vil NVE basert på et svært omfattende grunnlag publisere et kart med utpeking av områdene som er best egnet for vindkraftutbygging.

Noen av områdene hvor utbygging er aktuelt.
Noen av områdene hvor utbygging er aktuelt. Foto: Chris Ronald Hermansen

Dette kartet blir publisert 1. april. Inntil videre ønsker ikke NVE å knytte konkrete kommentarer til Hordavind-prosjektet.

– Fordi nasjonal ramme for vindkraft nå snart offentliggjøres, vil vi vente med å behandle saker frem til vi vet mer om hva som skjer etter at vi har offentliggjort rammen, sier Arne Olsen, seksjonssjef i NVE til TV 2.