SAVNET: Mucad Ibrahim (3) er trolig blant de drepte etter massakren i Christchurch.
SAVNET: Mucad Ibrahim (3) er trolig blant de drepte etter massakren i Christchurch.

Dette er terrorofrene fra Christchurch

Barn, voksne, kvinner og menn er blant ofrene til høyreekstremisten som drepte 49 på New Zealand. Elleve ligger kritisk skadet på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historiene til noen av ofrene begynner å komme ut.

Ingen er offisielt identifisert av myndighetene, men mange har bekreftet til lokale medier at deres kjære er blant de drepte eller skadde.

50 personer ble drept og mange ligger fremdeles skadet på sykehus. Tilstanden skal være kritisk for 13 av de skadde.

Overlevende forteller at de unngikk å bli skutt fordi de havnet under andre døde. Noen løp for livet. Andre ble reddet av andre som kastet seg foran dem i det gjerningsmannen skjøt, skriver New Zealand Herald.

Dette er noen av ofrene etter terroren i New Zealand:

Mucad Ibrahim (3). Abdi Ibrahim var i moskeen sammen med sin far og bror, Mucad, da terroristen, Brenton Tarrant (28), gikk til angrep.

I kaoset som oppsto, mistet de hverandre. Abdi løp ut, og faren lot som han var død. Ingen har sett Mucad siden.

Abdi sier til avisen Stuff at de har vært på sykehusene og lett etter broren, men at de ikke finner ham.

– Vi tenker at det er sannsynlig at han er en av de som er drept. Det er hardt. Alle spør om jeg trenger hjelp, men det er vanskelig. Jeg har aldri vært gjennom noe slikt før, sier han til Stuff.

Han beskriver broren som en gutt som var full av energi, leken og at han smilte og lo mye.

Han sier han føler hat overfor gjerningsmannen.

Husna Ahmed (44). Kvinnen skal ha fått mange barn og kvinner ut til en skjult hage bak moskeen da skytingen startet. Da hun gikk tilbake for å sjekke til ektemannen, Farid Ahmad (59), som satt i rullestol, ble hun skutt og drept.

Farid Ahmed overlevde, men kona Husna ble drept. Farid mener tilgivelse er den beste veien videre. AFP)
Farid Ahmed overlevde, men kona Husna ble drept. Farid mener tilgivelse er den beste veien videre. AFP) Foto: David Moir

Ektemannen Farid, sier han unnslapp terroristen fordi han var opptatt av å drepe andre.

– Gjerningsmannen skjøt noen to, tre ganger. Selv de døde skjøt han igjen, forteller han.

Farid sier at hvis han fikk anledning til å sette seg ned med massemorderen, ville han sagt at han hadde muligheten til å bli en generøs og snill person. En person som redder, og ikke dreper mennesker. Han mener tilgivelse er den beste veien framover.

– Det beste er tilgivelse, generøsitet, kjærlighet, omsorg og positivitet, sier han.

Abdullahi Dirie (4). Unggutten var med faren sin og hans fire eldre søsken da terroristen slo til. Søsknene kom uskadd fra hendelsen, men ifølge onkelen til barna ble fireåringen drept. Faren blir behandlet på sykehus for skuddskader.

Sayyad Milne (14). Han ble skutt i overkroppen og døde på stedet. Han hadde på seg en button der det sto: «alle elsker alle», forteller faren.

Sayyad Milne hadde akkurat fylt 14 år.
Sayyad Milne hadde akkurat fylt 14 år.

Khaled Mustafa og Hamza Mustafa (16). Hamza var sønnen til Khaled. De var begge flyktninger fra Syria, og de kom til landet for bare noen måneder siden. Khaled døde i moskeen, mens Hamza har status som savnet. Khaleds andre sønn, Zaid (13), blir behandlet for skuddskader.

Naeem Rashid og Talha Rashid (21). Far Naeem og hans sønn Talha er også blant ofrene.

Naeem Rashid hylles etter at han forsøkte å overmanne terroristen. Hendelsen ble livestreamet sammen med resten av terrorhandlingen.
Naeem Rashid hylles etter at han forsøkte å overmanne terroristen. Hendelsen ble livestreamet sammen med resten av terrorhandlingen.

Naeem Rashid hylles etter at han forsøkte å overmanne terroristen. Hendelsen ble livestreamet sammen med resten av terrorhandlingen.

Rashid var tannlege. Han hylles som helt etter at han forsøkte å overmanne terroristen. Han ble imidlertid skutt og døde på sykehus.

Ansi Karippakulam Alibava (25). Kvinnen, som opprinnelig er fra India, er fortsatt savnet.

Vora Ramiz (28) er fortsatt savnet.

​Farhaj Ahsan (30) jobbet som en programvareingeniør og tok sin mastergrad ved Universitetet i Auckland i 2010. 30-åringen etterlater seg kona Insha og deres tre år gamle datter og syv måneder gamle sønn.

Mojammel Hoq (30). Mannen fra Bangladesh er blant de savnede. Han studerte i Christchurch for å bli tannlege.

Atta Elayyan (33) er trolig også blant de døde. Mannen som er født i Kuwait, og nybakt pappa, er keeper på landslaget i innendørsfotball.

Atta Elyaan ble nylig far og var godt kjent i tech-miljøet i Christchurch. I tillegg var han keeper på innendørsfotballlandslaget
Atta Elyaan ble nylig far og var godt kjent i tech-miljøet i Christchurch. I tillegg var han keeper på innendørsfotballlandslaget

Atta Elyaan ble nylig far og var godt kjent i tech-miljøet i Christchurch. I tillegg var han keeper på innendørsfotballlandslaget

Det er ikke bekreftet fra offentlig hold at han er drept, men vitner har forklart at han ble skutt og drept under fredagsbønnen.

Elayyan var direktør og aksjeeier i et teck-selskap som laget mobilløsninger for bedrifter.

Syed Jahandad Ali (34). Mannens kone, som befinner seg i Pakistan, snakket sist med Syed fredag morgen under frokosten hans. Han skal ha gått fra jobb klokken 13 for å delta på samlingen. Konen har ikke hørt fra mannen siden.

Hussain Al-Umari (36). Hussains foreldre, Janna Ezat og Hazim Al-Umari, snakket sist med sønnen sin torsdag kveld. De frykter at han er blant de døde, da han regelmessig deltar på fredagsbønnen.

36-åringen jobbet i reiselivsnæringen til han mistet jobben sin nylig. Familien immigrerte til New Zealand fra De forente arabiske emirater i 1997.

Osama Adnan (37). Osama er opprinnelig fra Egypt, og fryktes å være blant de døde.

Kamel Darwish (39) har status som savnet. Familien skal ha oppsøkt sykehuset flere ganger, men ifølge dem har de ikke fått noe informasjon om Kamel.

Haroon Mahmood (40). Haroon etterlater seg en kone og to barn i alderen 13 og 11 år. 40-åringen hadde en doktorgrad og jobbet som assisterende akademisk direktør for Canterbury College.

Mohammad Imran Kahn (47) antas å være død. En venn har uttalt at han eide to restauranter i Christchurch.

Amjad Hamid (57). Han jobbet som hjertelege. Han og kona flyttet til New Zealand fra Palestina for 23 år siden, i håp om en bedre fremtid. Amjad har ikke blitt sett siden fredag. Familien mener han er en av ofrene, da han pleide å gå til moskeen for å be på fredager.

– Det er forferdelig. Vi håpet å finne en bedre fremtid for oss og barna, slik vi planla. Dette er ment å være et trygt land. New Zealand er forandret for alltid, har hans kone Hanan uttalt, ifølge New Zealand Herald.

Abdelfattah Qasem (59). Mannen, som opprinnelig er fra Palestina, har ikke blitt sett siden terroristen ankom moskeen fredag. Vitner har uttalt at noen så ham alvorlig skadet under skytingen.

Linda Armstrong (65). En venn har uttalt til avisen at Linda døde i armene til en dame under skytingen. Ifølge vennen åpnet Linda hjemmet sitt for alle, og hun var veldig snill.

Ali Elmadani (66). Han ble født i Palestina. Hans kone, Nuha Assad, har ikke hørt fra ham siden han dro til moskeen fredag.

Lilik Abdul Hamid. Slektninger av mannen skal ha skrevet om hans bortgang på Facebook.

– Alle muslimer sørger og ber for deg, heter det i innlegget.

Ashraf Ali. Mannen, som opprinnelig var fra Fiji, er blant de døde.

Haji Daoud (71). Vitner forteller at Haji Daoud kastet seg inn i skuddlinjen for å beskytte en annen person, og ble drept. Daoud drev den afghanske foreningen på New Zealand.

Haji Daoud (71) skal ha ofret seg selv for å beskytte en annen person i moskeen.
Haji Daoud (71) skal ha ofret seg selv for å beskytte en annen person i moskeen.

– Vi føler oss trygge her. Det er mulitkulturelt. Vi blir akseptert uansett hvor vi er, sier Daouds sønn, Omar Nabi til New Zealand Herald.

Disse skal også være savnet:


Amin yasir
​Mehaboobbhai Khokhar​
Gadji Nabi

Saken oppdateres.