TERROR: Brento Tarrant møter i retten lørdag. Han har varslet at han vil erklære seg ikke skyldig.
TERROR: Brento Tarrant møter i retten lørdag. Han har varslet at han vil erklære seg ikke skyldig. Foto: Backgrid USA / Grho

møter i retten lørdag

Dette vet vi om terroristen som drepte 49 mennesker

Terroristen (28) drepte 49 mennesker. En gutt på fire år er kritisk skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjerningsmannen identifiserer seg selv som 28 år gamle Brenton Tarrant i sosiale medier.

Han var angivelig en aktiv bruker av sosiale medier, og brukte mange internettreferanser i manifestet han publiserte før angrepet.

Fra Australia

Tarrant er australsk født og australsk statsborger. Han beskriver seg selv som «en vanlig hvit mann (...) født i en arbeiderklassefamilie» Den australske statsministeren, Scott Morrison, kaller ham en høyreekstremist og voldelig terrorist.

Ifølge Sky News er han fra byen Grafton som ligger ca midt mellom Brisbane og Sydney i New South Wales. Der jobbet han som personlig trener.

Innbyggerne i hjembyen i sjokk over nyheten. Flere beskriver han som en høflig mann, og stiller seg uforstående til at han kunne ende opp som terrorist i Christchurch.

Reiste mye

Tarrants far døde av kreft i 2010. Etter dette skal Tarrant ha reist ut i verden. En reise som varte til og fra i sju år. Tidligere venner av gjerningsmannen spekulerer i om han ble radikalisert under denne reisen.

Han skal ifølge Sky News ha vært i Tyrkia flere ganger og tilbrakt mye tid der.

– Vi tror den mistenkte reiste til flere land i Europa, Asia og Afrika, sier en talsmann for tyrkiske myndigheter til kanalen.

Statsadvokat Sotir Tsatsarov i Bulgaria bekrefter under en pressekonferanse fredag kveld at Tarrant var i Bulgaria i 2018. De sporer nå kredittkortene hans for å finne ut eksakt reiserute. De vet han reiste rundt i flere baltiske land.

– Mellom 9. og 15. november 2018 var han i Bulgaria. 15. november dro han til Bucharest i Romania. Han var i Serbia i 2016, og han har reist med buss gjennom Montenegro, Bosnia Herzegovina og Kroatia, sier Tsatsarov.

Aktiv på nett

På sosiale medier har han flere ganger kommentert terrorhandlinger i vesten, og viser en konspiratorisk tankegang. Han omtaler også australiere som europeere. Han sier hans største inspirasjonskilde var Breivik, og at han først begynte å planlegge angrepet etter terrorangrepet i Stockholm i 2017.

CNN påpeker at angrepet på mange måter var skreddersydd for sosiale medier. Livestreamen på facebook bar preg av å være et videospill. I tillegg tagget han verdens mest populære gamer på youtube, «PewDiePie» som har 89 millioner følgere.

Selv om mange trekker fram likhetstrekkene mellom Tarrands manifest, og Breiviks manifest før 22. juli-angrepene, er det også klare forskjeller. Tarrant bruker mer sarkasme og internettsjargong. Han kommuniserte advarsler på twitter og nettstedet 8chan i dagene før angrepet.

Minst 49 ble drept i terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch. 42 er skadd på sykehus. Tilstanden er kritisk for to personer, deriblant en gutt på fire år.