Regjeringskilder:

Frp vil beholde skandaleposten

HODEPINE: Disse seks Frp-politikerne har hatt ansvaret for det prestisjetunge departementet. Nå kan Tor Mikkel Wara være på vei ut for godt, sier kilder.
HODEPINE: Disse seks Frp-politikerne har hatt ansvaret for det prestisjetunge departementet. Nå kan Tor Mikkel Wara være på vei ut for godt, sier kilder. Foto: Håkon Mosvold Larsen
GARDERMOEN/OSLO (TV 2): Jon Georg Dale er den sjette justisministeren fra Frp i regjeringen til Erna Solberg. Ifølge regjeringskilder er Frp svært lite lystne på å gi fra seg justisdepartementet, selv om Erna Solberg ikke utelukker det.

– Det er ingen tvil om at vi i Høyre har hatt lyst til å ha justisministeren, men det er ikke slik at Høyre kan ta alle de beste jobbene i regjering, sier statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte.

Torsdag fikk hun beskjed om at samboeren til justisministeren var pågrepet og siktet for å ha tent på parets egen bil.

Sentrale kilder i Fremskrittspartiet omtaler det som lite sannsynlig at Tor Mikkel Wara returnerer til jobben som justisminister.

Fra før av har Anders Anundsen (2013-2016), Per-Willy Amundsen (2016-2018), Per Sandberg (2018) og Sylvi Listhaug (2018) takket for seg.

Ifølge kilder er det lengste regjeringen kan vente med å utnevne en permanent justisminister påsken.

Å gi fra seg justisdepartementet med innvandring som portefølje omtales som uklokt og Frp-kildene sier partiet er svært lite lystne på å gi Høyre ansvaret.

– Fantastisk dårlig spørsmål

Går Tor Mikkel Wara av som justisminister og Frp får beholde posten, får Frp sin sjette eller syvende justisminister. Velger Siv Jensen å gi jobben til noen andre enn Frp-kronprins Jon Georg Dale, har syv Frp-statsråder hatt ansvaret for det prestisjetunge justisdepartementet.

Siv Jensen vil fredag ikke kommentere de tallene.

– Det har jeg ikke noe behov for å kommentere i den situasjonen vi står i nå. Nå må vi han ro til å håndtere en svært krevende situasjon, sier Jensen.

SJOKKERT: Det siste døgnet har vært tøft for statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen..
SJOKKERT: Det siste døgnet har vært tøft for statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

På spørsmål om hvordan Frp har klart å sette seg i en situasjon med en femte justisminister som enten har måtte gå av eller ta permisjon, svarer Frp-lederen følgende:

– Det er et fantastisk dårlig spørsmål å komme med i den situasjonen han og hans familie står i nå.

TV 2s kilder sier det er lite sannsynlig at Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen returnerer fra USA allerede nå. Den tidligere samferdselsministeren reiste i midten av november til USA, der kona hadde fått jobb på et barnesykehus i Alabama. Han har selv overfor TV 2 omtalt det som konas år, der hun skulle få realisere sin yrkeskarriere. Kildene tror han vil holde avtalen og først komme tilbake til Norge til høsten.

Flere regjeringskilder gir overfor TV 2 uttrykk for at de ennå ikke har diskutert eventuelle rokkeringer i regjeringen, heller ikke spørsmålet om et mulig bytte av departement, slik at Høyre overtar Justisdepartementet, mens Frp får et annet departement i bytte.

Erna: – Uheldig

Statsminister Erna Solberg sier hun gjerne skulle hatt mer kontinuitet.

– Tor Mikkel Wara er den femte justisministeren fra Frp i din regjering på seks år. Har du noen formening om hvorfor man har måtte skifte så ofte?

– Det er forskjellige grunner. Grunnen til at Sylvi gikk av var situasjonen i Stortinget og nå er vi i en veldig uheldig situasjon med Tor Mikkel. Det er spesielle omstendigheter jeg skulle ønske i begge sakene at ikke hadde skjedd, sier Solberg til TV 2.

– Kommer den neste justisministeren fra Høyre?

– I utgangspunktet er dette en fordeling vi har for denne perioden og Frp som har justisministeren, men så skal man alltid vurdere hvem og hva det blir. Foreløpig håper jeg vi kan sette Tor Mikkel tilbake.

– Hvordan har regjeringens justispolitikk og gjennomføringen av politireformen blitt påvirket av seks ulike justisminister?

– Jeg mener at den ikke har blitt påvirket av det. Det var Anders Anundsen som trakk opp politireformen og prinsippene i politireformen er blitt fulgt opp, også mye fra Politidirektoratet. Jeg skulle ønske meg mer kontinuitet, og jeg er lei meg for situasjonen. Vi får brudd i kontinuiteten for en periode, sier Solberg.

TV 2-kommentator: En hodepine

– Det er svært vanskelig, om ikke umulig, for Wara å fortsette. Uansett utfall, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

I går uttalte advokat John Christian Elden at Wara er helt på linje med sin samboer, som mener politiet er på et blindspor.

– Da var det samboeren Tor Mikkel Wara som snakket, og det er et tegn på at han er ferdig. Han innser at han ikke kommer tilbake. Dette viser hvor problematisk det vil være for han å komme tilbake. Han er blitt en aktør i denne saken gjennom samboeren sin og siktelsen. Skulle samboeren bli frikjent og politiet har gjort en stor feil, vil han være sjef for en etat som feilaktig har siktet og pågrepet kona hans. Det er ikke mulig for han å ha et nøytralt forhold til politiet etter dette, sier Eriksrud.

TV 2s politiske kommentator sier justisdepartementet er blitt en hodepine for Frp og Siv Jensen.

– Mangel på kontinuitet i et så viktig departementet som har rullet ut en svært viktig politireform, som er et svar på Gjørv-kommisjonens sviktende beredskap 22. juli, er alvorlig, sier Eriksrud.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook