OMKOM: 11 år gamle Ebba døde da en lastebil kjørte ned mennesker i Drottningsgatan i Stockholm i 2017.
OMKOM: 11 år gamle Ebba døde da en lastebil kjørte ned mennesker i Drottningsgatan i Stockholm i 2017. Foto: Privat / AFP Photo

Familien fortviler etter at drepte Ebba (11) nevnes i terror-manifest

I et manifest skriver den mistenkte gjerningspersonen Brenton Tarrant at terrorangrepet i Stockholm i 2017 var det som inspirerte han til å gjennomføre massakren på New Zealand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt er minst 49 mennesker bekreftet død, og 48 personer alvorlig skadet etter et angrep mot to moskeer på New Zealand, fredag morgen norsk tid.

Den mistenkte gjerningspersonen Brenton Tarrant skal angivelig ha publiserte et 73 siders manifest som knyttes til terrorangrepet.

Inspirert av Stockholm

Der nevner han blant annet terrorangrepet i Stockholm i 2017, hvor fem mennesker mistet livet, da Rakhmat Akilov, stjal en lastebil og kjørte nedover Drottningsgatan i full fart.

Den mistenkte australske terroristen hevder at dette angrepet var det første som inspirerte han til å gjennomføre massakren på New Zealand.

Ett av ofrene var 11 år gamle Ebba Åkerlund. I manifestet skriver Tarrant at angrepet på New Zealand var hevn på vegne av 11-åringen.

Hevnangrep

«Ebba kom gående for å møte sin mor etter skolen, da hun ble myrdet av en gjerningsmann, som kjørte nedover handlegaten hvor hun gikk. Ebba var delvis døv, og hørte ikke da gjerningsperson kom kjørende», står det i manifestet, ifølge svenske medier.

Videre står det at Ebba døde «i hendene på inntrengerne».

– Det er ekstremt tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier Ebbas mor, Jeanette Åkerlund, til Expressen.

I en direktesendt video på Facebook filmet den mistenkte gjerningspersonen terrorangrepet. På våpnene han har brukt skal han ha skrevet en rekke navn. Deriblant Ebba Åkerlund.

– Absurd

11-åringens far sier til Aftonbladet at han begynte å kaldsvette da han fikk beskjeden.

– Hvordan i all verden skal vi noen gang få fred?, sier han.

Faren forteller til avisen at han så bildet av våpenet på TV i morges.

– Det var et stillbilde av et gevær der min datters navn står. Det er så absurd, og jeg har aldri hørt noe lignende tidligere, sier han videre.

Terroristen hyller også Anton Lundin Pettersson (21) som i oktober 2015 gikk inn på en skole i Trollhättan med et sverd og drepte tre personer.