Cecilie (16) opplevde marerittet: – Jeg er hun jenta på de bildene

USIKKER: Cecilie Haugseth sliter på skolen etter det som skjedde, og er usikker på hva fremtiden bringer.
USIKKER: Cecilie Haugseth sliter på skolen etter det som skjedde, og er usikker på hva fremtiden bringer. Foto: TV 2
Da Cecilie var 14 år gammel, opplevde hun at et nakenbilde av henne ble spredt i sosiale medier. Torsdag kom dommen mot en nå 18 år gammel kvinne.

I starten av 2017 ble Cecilie Haugseth (16) kjent med en to år eldre jente via Instagram.

– Vi hadde snakket sammen hver dag i noen uker. Så dro vi hjem til henne og hadde det gøy. Noen dager senere våknet jeg til 100 meldinger om at hun hadde delt et bilde som ble tatt av meg, forteller Cecilie.

Bildet, som viste Cecilie toppløs, ble først lagt ut på Instagram. Deretter ble det spredt videre ut på ulike nettsider.

– Jeg trodde livet mitt lå i grus. Det føltes ut som livet mitt ble snudd på hodet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg våknet i full panikk, og følte meg hjelpeløs.

Vurderte selvmord

Cecilie turte ikke å gå ut, og følte seg fanget og isolert. Bildet ble delt av så mange at hun raskt mistet mistet kontrollen på hvem alle var.

– Jeg får bare spørsmål fra alle kanter i Norge «om jeg er hun jenta fra det bildet». Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg vil på en måte ikke si ja, men det er jo det som er sant. Jeg er jo hun jenta fra de bildene, sier Cecilie.

Spredningen av bildet tok ikke slutt, og på et tidspunkt ble det delt på et forum med 60.000 mennesker.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, for jeg turte ikke å snakke med mamma eller pappa. Jeg tenkte at det ville slutte av seg selv, hvis jeg lot det være. Det var helt feil tankegang, for det gjorde bare at flere fikk tilgang til bildet, sier Cecilie.

– Jeg ønsket å ta livet mitt. For jeg fikk jo ikke hjelp. Jeg skjønte ikke at jeg måtte gå til politiet.

Oppfordring

Cecilie valgte til slutt å anmelde jenta som hadde lagt bildet ut på Instagram. Men for å gjøre det, måtte hun ha med moren på politistasjonen.

– Jeg trodde mamma skulle kjefte på meg, men hun sa bare at dette ikke var greit. Hun sa det var bra jeg anmeldte og at det ikke var min skyld. Da skjønte jeg at jeg lenge hadde utsatt noe jeg burde gjort med en gang.

16-åringen har nå en klar oppfordring til andre som havner i samme situasjon som henne.

– Ikke nøl med å gå til politiet. Det er det siste man skal gjøre. Da går det så langt, og blir veldig mye verre. Og snakk med foreldre. Si rett ut hva som har skjedd, sier Cecilie.

Etterlyser bedre opplæring

Torsdag ble en nå 18 år gammel kvinne dømt til 35 dagers betinget fengsel for å ha delt bildet. Det betyr at hun ikke skal sone i fengsel.

«Fullbyrding av straffen utsettes med en prøvetid på to år», heter det i dommen.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, sier til TV 2 at hun angrer på det hun gjorde.

– Ja, det gjør jeg. Jeg ser at det ødela litt for meg selv, og at det har ødelagt mye for henne. Jeg skjønner at hun kan stå igjen med et tungt hjerte, sier 18-åringen.

Hun etterlyser bedre opplæring i skolen når det gjelder lovene om deling av seksualiserte bilder.

– Nå er opplæringen veldig dårlig. Verken jeg eller venninnene mine visste hva som var lov.

Kripos-foredrag

I begynnelsen av 2019 lanserte politiet et undervisningsopplegg til ungdomsskoleelever for å forebygge deling av seksualiserte bilder og videoer.

Prosjektet, som har fått navnet «Delbart?», innebærer at Kripos reiser rundt til ungdomsskoler i hvert politidistrikt.

– Bakgrunnen for dette er at ungdom selv sier de mangler kunnskap. Vi reiser rundt, og så tar lokalt politi med seg det vi sier videre. Da kan de fortsette undervisningen på skoler rundt om i landet, sier politioverbetjent Tone Gulsvik i Kripos.

DELBART?: Politioverbetjent Tone Gulsvik (t.v) og Hanne Andreassen i Kripos forteller elevene ved Hauketo ungdomsskole i Oslo om hvilke lover som gjelder for nakenbilder av unge. Foto: TV 2
DELBART?: Politioverbetjent Tone Gulsvik (t.v) og Hanne Andreassen i Kripos forteller elevene ved Hauketo ungdomsskole i Oslo om hvilke lover som gjelder for nakenbilder av unge. Foto: TV 2

– Foreldrene må tåle å høre

Fra 2014 til 2017 ble antallet anmeldelser av seksuallovbrudd i Oslo nærmest doblet, og politiet er sikre på at årsaken i stor grad er overgrep mot barn som spres på nett. I Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse svarer 13 prosent i alderen 13 til 18 at de har delt et nakenbilde av seg selv i løpet av det siste året.

– Vi mener det er for høyt, og håper at vi med denne kunnskapen til ungdom, gjør at det tallet går ned, sier Gulsvik.

Politiinspektøren oppfordrer alle unge som opplever bilder på avveie om å kontakte en voksen så fort som mulig. Hun mener foreldrene også har et stort ansvar om å følge opp barnet dersom noe slikt skjer.

– Foreldrene er kjempeviktige. Foreldrene må tørre å spørre, og tåle å høre. Vi må snakke med ungdommen om dette, og forberede dem slik at terskelen for å ta kontakt med foreldrene om dette er lavere.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook