Marie-Louises sønn om tiltaltes forklaring: – Som en dårlig bok

DREPT: Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funner drept med 13 stikkskader i overkroppen og hodet i forbindelse med at huset hennes brant ned.
DREPT: Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funner drept med 13 stikkskader i overkroppen og hodet i forbindelse med at huset hennes brant ned. Foto: Politiet
NORD-TROMS TINGRETT (TV 2): Datteren og sønnen til Marie-Louise Bendiktsen, som ble drept i 1998, reagerer med avsky på tiltaltes forklaring om et intimt forhold til moren deres.

– Det er tøft å høre på, for det rimer overhodet ikke med moren min. Jeg får det ikke til å stemme, sier datteren i retten torsdag.

Sammen med broren har hun de siste to dagene sittet og hørt på forklaringen til en 38 år gammel srilanker. Han er tiltalt for å ha drept og voldtatt moren deres for mer enn 20 år siden.

Selv nekter tiltalte straffskyld. Han har forklart DNA-funnet på kroppen til avdøde med at han, som på tidspunktet var en 17 år gammel asylsøker, hadde et kortvarig intimt forhold til 59-åringen.

– At hun skal ha kastet seg over en 17-åring, er helt absurd. Jeg har nesten ikke ord for det. Når han i tillegg er så frekk at han antyder at hun nærmest har antastet ham, så går det over alle støvelskaft, sier datteren i retten.

– Hun kunne godt hatt et barnebarn på den alderen, så hun ville nok ikke tatt i han med ildtang engang. Det er min oppfatning, fortetter hun.

Også broren hennes, avdødes sønn, vitner i retten torsdag. Han er av samme oppfatning som søsteren – men han har ikke opplevd det som tungt å høre tiltaltes forklaring.

– Jeg trodde det skulle bli ekstremt tungt å være her i rettssaken, men det er noe av det letteste jeg har gjort de siste 20 årene. Det er som å se en forferdelig dårlig film eller en dårlig bok, for alt som kommer frem, er så usammenhengende og usannsynlig at jeg har ikke ord. Det er hinsides enhver fornuft, sier han.

På ferie

Datteren til Marie-Louise Bendiktsen har vært bosatt på Svalbard siden 1984, men var på ferie hos moren sin i Salangen i tiden før drapet ble begått. Hennes to døtre på syv og ti år var med på ferien.

Torsdag vil statsadvokat Torstein Lindquister vite hva hun husker fra denne tiden.

– Ungene koste seg veldig, og vi gjorde mye forskjellig. Mamma hadde også fri, så vidt jeg husker, forteller hun.

Ifølge tiltalen ble Marie-Louise Bendiktsen drept en gang etter mandag 13. juli klokken ti på kvelden. Hun ble funnet død etter en brann i huset på ettermiddagen onsdag 15. juli.

Datteren forteller at hun og hennes døtre hadde hatt en flott ferie da de mandag 13. juli lånte 59-åringens bil og reiste på besøk til en venninne.

På kvelden, etter en lang tur, ville hun ringe moren for å fortelle hvor fint de hadde hatt det, men hun fikk ikke noe svar.

– Jeg vurderte å be naboen se til henne, men klokken var blitt omtrent elleve på kvelden, mener jeg. Naboen var gammel, så jeg tenkte nok at hun hadde lagt seg. Jeg var litt urolig, men det var ikke så mye jeg kunne gjøre med det.

Heller ikke tirsdag var det mulig å få kontakt med Marie-Louise Bendiktsen.

Onsdag ettermiddag fikk datteren beskjed om at huset til moren stod i brann, og senere kom også dødsbudskapet.

– I begynnelsen visste vi ikke at det var snakk om et drap. Jeg var veldig opptatt av å beskytte døtrene mine. Mine egne følelser hadde jeg mer kontroll på, tror jeg, sier hun.

ÅSTED: Slik ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet drept i sitt eget hus i juli i 1998.
ÅSTED: Slik ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet drept i sitt eget hus i juli i 1998. Foto: Politiet

Tiden som senere fulgte, beskriver hun som «ekstremt vanskelig».

– De første årene var det et relativt høyt trykk med etterforskning. Brått kunne det komme bilder av branntomta og mamma på nyhetene eller på forsiden av avisene. Det var et konstant stress, sier hun.

BISTANDSADVOKAT: Sølvi Wold representerer de etterlatte.
BISTANDSADVOKAT: Sølvi Wold representerer de etterlatte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Kjempegode foreldre

Gråtkvalt forteller kvinnen om hvordan drapssaken har påvirket livet hennes på alle områder. Blant annet opplever hun at hun har «mistet» hjembygda der moren bodde.

– Jeg ville ikke dra tilbake der en potensiell gjerningsmann kunne oppholde seg, sier hun.

Aktoratet ber også datteren om å beskrive moren sin.

– Hun var veldig omsorgsfull og snill, og da hun fikk barnebarn, gikk hun helt av skaftet. Da var det kun det beste som gjaldt. Både mamma og pappa var kjempegode foreldre, sier hun.

De etterlatte var de to første vitnene i saken. Det skal totalt føres omkring 40 vitner i løpet av den tre og en halv uke lange rettssaken i Nord-Troms tingrett.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook