venstres vanskeligste sak:

Har startet nettverk for å få Skei Grande til å snu

EU-DEBATT: Nettverket jobber for å få Trine Skei Grande til å støtte et norsk EU-medlemskap. Abid Raja ønsker det.
EU-DEBATT: Nettverket jobber for å få Trine Skei Grande til å støtte et norsk EU-medlemskap. Abid Raja ønsker det. Foto: Mads Fremstad/ TV 2
Et internt nettverk i Venstre jobber for å få Trine Skei Grande til å støtte et EU-medlemskap. Målet er flertall på landsmøtet i 2020.

Trine Skei Grande er den eneste i Venstres sentralstyre som er imot EU-medlemskap, ifølge TV 2s kilder.

– Tiden er inne for Venstre. Et sentralt mål er å få Trine til å snu, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til TV 2.

Han er en av over 150 Venstre-politikere som har dannet et internt nettverk for å få Venstre til å gå inn for EU-medlemskap på landsmøtet i 2020.

– Målsetningen er at vi har en klar formulering for EU-medlemskap, når Venstre skal behandle prinsipprogrammet. Vi skal påvirke folk i Venstre og fortelle at nå er tiden inne. Vi har hatt et reellt flertall i salen i flere år, men mange har ikke ment tiden er inne av taktiske hensyn, sier Hansmark.

TV 2 er kjent med at disse sentrale politikerne er med i nettverket:

Stortingsrepresentant Guri Melby, statssekretær Rebekka Borsch, sentralstyremedlemmene Petter Toldnæs og Ida Gudding Johnsen og hele Unge Venstres sentralstyre.

– Venstre kommer til å være for EU-medlemskap i 2020. Derfor passet det godt for Trine Skei Grande å snu, sier Hansmark.

20. oktober hadde det interne nettverket med navnet «Venstrefolk for Europa» sitt kickoff. Venstre-politikerne samlet seg på utestedet Røør i Oslo.

Venstres vanskeligste sak

Ingen saker har vært like vanskelige for Venstre som Norges forhold til Europa. På 1970-tallet ble de interne uenighetene i Venstre omkring Norges forhold til det som den gang het EEC tydelige. I 1972 ble Venstre splittet under landsmøtet på Røros. Landsmøtet ønsket å binde representantene på Stortinget til et nei-standpunkt. Det førte til at ja-fløyen brøt ut og dannet Det Liberale Folkepartiet. De to partiene fant sammen igjen i 1988.

OVERBEVISE TRINE: Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark under landsmøtet.Foto: Ned Alley / NTB scanpix
OVERBEVISE TRINE: Leder for Unge Venstre Sondre Hansmark under landsmøtet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

Ved stortingsvalget i 1993 gikk Venstre fortsatt til valg på at Norge skulle si nei til medlemskap i det europeiske fellesskapet, EF.

I 2005 splittet EU-saken på nytt Venstre. Partileder Lars Sponheim sa nei, og vant med et knapt flertall i en svært jevn avstemning. I 2009 kom spørsmålet om EU-medlemskap opp på nytt. Også denne gang med knapt nei flertall.

– Det blir kjempeviktig å bygge et flertall til landsmøtet i 2020 av mange grunner. En viktig motivasjon er at vi skal være en tydeligere motsetning til navleskuende og egoistiske Senterpartiet. Ser man på hva som skjer i verden trenger vi mer forpliktende europeisk samarbeid i sikkerhetspolitikken, klimaspørsmålet og flyktningkrisen, sier Hansmark.

Tror Skei Grande er på glid

Han peker på at Venstre er det partiet som har de mest EU-positive velgerne. Hansmark tror Trine Skei Grande vil snu i spørsmålet.

– Jeg tror hun er på glid. Folk ser konsekvensene av brexit, det er flere som strammer til på internasjonalt samarbeid og det ser nok Trine Skei Grande. Hun er jo igen motstander av det europeiske prosjektet, men har aldri sagt at vi skal melde oss inn, sier Unge Venstre-lederen.

Hansmark mener EU-saken er symbolsk viktig for å vise frem et tydelig Venstre.

– Det har splittet partiet på midten før, men det er en del av prosjektet om å være tydelige. Det finnes ikke et eneste liberalt parti i Europa som er imot EU-medlemskap.

Han tror ikke partiet vil miste velgere på å stemme for EU-medlemskap.

– Vi snakker om hvorfor EU-samarbeidet er så viktig, og mange sliter nok med å forstå hvorfor vi da ikke kan ta det siste steget, sier Unge Venstre-lederen.

– Opp til landsmøtet

Trine Skei Grande selv sier følgende til forslaget om at partiet bør gå inn for EU-medlemskap:

– Jeg er en stor tilhenger av internasjonalt samarbeid for å løse klimautfordringene og for å håndtere verdens flyktningesituasjon. Jeg er også stor tilhenger av EØS og mener i motsetning til Senterpartiet at norsk næringsliv er helt avhengig av denne avtalen for å få tilgang på markeder i Europa for å selge varer og tjenester og for å få tilgang på nødvendig arbeidskraft. Ikke minst gjelder det mange bedrifter i distriktet. Men spørsmålet om hva Venstre skal mene om hvor forpliktende samarbeid Norge skal ha med EU, er en sak som først skal behandles på landsmøtet til neste år, sier Skei Grande til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook